Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Gyógynövények - Macskakarom

Macskakarom leírása, hatása (Uncaria tomentosa (Willd.) DC)

Macskakarom

Galajfélék családja
Rubiaceae

népi neve
macskakarom

angol neve
Cat's Claw

német neve
Katzenkralle

Leírás és előfordulás:
magasra törő, fásszárú kúszónövény, melynek hossza elérheti a 20-30 m-t. Levelei a fiatal hajtásokon átellenesen helyezkednek el, hosszúkás-tojásdadok, sötétzöldek, fényesek, bőrszerűek, erezetük párhuzamos. A levelek hónaljában két begörbült karomhoz hasonló képlet látható, innen ered a növény neve. Az Amazonas felső szakaszánál Peru, Kolumbia és Ecuador 400-800 méteres tengerszint feletti magasságban lévő esőerdeiben tenyészik.

Felhasznált részek, drogok:
a gyökér (Uncariae /tomentosa/ radix) és a kéreg (Uncariae /tomentosa/ cortex).

Főbb hatóanyagok:
oxindolalkaloidok (a tetraciklikusak közül fontosabbak a rinchofillin és az izorinchofillin; a pentaciklikusak közül a pteropodin, izopteropodin, speciofillin, uncarin F, mitrafillin és az isomitrafillin), polifenolok, proantocianidinek, triterpének és szterolok (béta-szitoszterol, sztigmaszterol, kampeszterol), valamint quinoviksav-glikozid.

Főbb hatások:
a tetraciklikus oxindolalkaloidoké vérrögképződés- és trombózisgátló, a vérkeringésre és a központi idegrendszerre kedvezően ható; a pentaciklikus oxindolakaloidoké a sejtes immunvédekezésre ható (hasonló hatása van a quinoviksav-glikozidnak is); valamint antioxidáns, antimikrobiális, antivirális és gyulladáscsökkentő (ilyen hatása van pl. a quinoviksav-glikozidnak és a szteroloknak).

Előfordulás növényértékelő monográfiában:
WHO - monográfia (szárkéreg - 2007).

Felhasználások:
belsőleg a növény kivonatait, illetve hatóanyagait tartalmazó készítményeket daganatos megbetegedések kiegészítő terápiájában, valamint a szervezet különböző helyein - leginkább a mozgásszervrendszerben - kialakuló és különböző okokra visszavezethető gyulladásos folyamatok mérséklésére; külsőleg a bőrt érő kedvezőtlen hatások kivédésében, a bőr öregedési folyamatainak lassításában, illetve a bakteriális és gombás eredetű fertőzések nyomán kialakult, részben gyulladással járó bőrfolyamatok kezelésében.

Ajánlott napi adag:
alkalmazásánál a készítményekben megadott adagok lehetnek iránymutatóak.

Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
a készítmények terápiás alkalmazását nagymértékben meghatározza a hatóanyagok (elsősorban az alkaloidok) típusa és összetétele, ezért a kívánt gyógyhatás elérése érdekében az egyes készítményeket megfelelő körültekintéssel és a betegtájékoztatókban megadott adagolási előírások szerint kell alkalmazni!

Megjegyzések:
a növény potenciális tumorellenes hatására vonatkozóan is vannak adatok, de ezek a hatások meghatározott vegyületekhez köthetők és nem vonatkoztathatók valamennyi forgalomban lévő készítményre!

Forrás: Patikamagazin.hu

Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK