Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Gyógynövények - Valódi levendula

Valódi levendula leírása, hatása (Lavandula angustifolia P. Mill. [syn.: L. officinalis Chaix.])

Valódi levendula

Ajakosvirágúak családja
Lamiaceae

népi neve
szagos levendula

angol neve
True lavender

német neve
Lavendel

Előfordulás: a levendulák évelő félcserjék, őshazájuk a Földközi-tenger vidéke és Délkelet-Ázsia. A francia vagy valódi levendula magassága 40-60 cm, az idősebb bokor átmérője 80-120 cm. Virágot viselő hajtásai 20-40 cm hosszúak, egyszálasak, csak az alsó részükön levelesek. A levelek átellenesen helyezkednek el, szálas lándzsásak, 3-5 cm hosszúak, 0,2-0,5 cm szélesek. A hajtások csúcsain álfüzérbe rendeződött virágaik zigomorfak, színük lila. A hazánkban szintén termesztett angol levendula, hibrid levendula vagy lavandin (Lavandula intermedia Emeric) bokrának magassága és átmérője, leveleinek hossza és szélessége nagyobb a francia levenduláénál, és a virágot viselő hajtásai elágazók. Virágzásuk ideje június-július. Termésük apró, fénylő, barnásfekete makkocska.

Felhasznált részeik: a virág (Lavandulae flos) és az illóolaj (Lavandulae aetheroleum).

Főbb hatóanyagok: a virágokban illóolaj (1-1-5%, főként linalool és linalil-acetát), flavonoidok és cserzőanyagok.

Főbb hatások: a virágoknak nyugtató, szélhajtó és görcsoldó; az illóolajoknak belélegezve nyugtató és szorongásoldó, külsőleg gyulladáscsökkentő.

Előfordulás gyógyszerkönyvben: francia levendula virág [Ph. Hg.VIII. - 01/2002:1534 (2004)], virágból készült illóolaj [Ph. Hg.VIII. - 01/2002:1388 (2004), 01/2005:1338 (2007)].

Előfordulás vénymintagyűjteményben: Species crataegi composita, Species sedativa (FoNo VII. - 2003).

Előfordulás növényértékelő monográfiában: E-monográfia (virág - 1984,1990), WHO - monográfia (francia levendula virág, francia és angol levendula illóolaj - 2007).

Gyógyászati és kozmetikai felhasználás: a virágokat nyugtató és emésztésjavító teakeverékekben; az illóolajat gyógyfürdők, masszázs- és fürdőolajok, illetve bedörzsölőszerek alkotórészeként szorongásoldásra, alvás elősegítésére és reumás panaszok enyhítésére, valamint kozmetikai készítmények (szappanok, fürdőkészítmények, krémek, testápolók) alkotórészeként és parfümök illatanyagaként.

Ajánlott napi adag: belsőleg virágokból 3-5 g, illóolajból 70-300 millig. Külsőleg 20 liternyi fürdővíz készítéséhez 20-100 g virágdrog.

Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések: illóolaja nem toxikus, nem irritálja és nem érzékenyíti a bőrt, és nincs fototoxikus hatása.

Megjegyzések: a virágokból készült kivonatot a likőriparban kis mennyiségben adagolva édes és félkeserű likőrök zamatharmóniájának kialakításához használják.

Forrás: Patikamagazin.hu

Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK