Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - 34 évesen stroke? A kevés alvás bosszúja
2014. április 09. 08:46

alvás, fáradtság, alvászavar, stroke, infarktus

34 évesen stroke? A kevés alvás bosszúja
Az inszomnia 54 százalékkal növeli a stroke miatti kórházba kerülés kockázatát, főleg a fiatal felnőtteknél - derül ki egy friss tajvani kutatásból.
34 évesen stroke? A kevés alvás bosszúja

A négyéves kutatási periódusban rögzített eredmények alapján az álmatlanság elsősorban a 18 és 34 év közöttieknél növeli a stroke veszélyét: a korcsoport inszomniás tagjainál nyolcszor akkora kockázatot lehetett megfigyelni, mint a jó alvóknál.

"Óriási figyelmet fordítunk a magas vérnyomásra, az elhízásra, illetve a koleszterinproblémákra, ezek ismert kockázati tényezők" - nyilatkozta Demetrius Lopes, a chicagói Rush Egyetem és az Amerikai Szív Társaság munkatársa. "A megfelelő alvási szokások szerepét azonban véleményem szerint jócskán alábecsülik" - tette hozzá.

A kutatás során több mint 21 ezer véletlenszerűen kiválasztott inszomniás egyén egészségügyi adatait kísérték figyelemmel, valamint 64 ezer nem inszomniásét. Egyiküknél sem fordult elő korábban stroke vagy alvási apnoé. Az eredmények a Stroke című szakfolyóirat májusi számában jelentek meg.

A négyéves megfigyelési időszakban 962 inszomniás és 583 jó alvó került kórházba stroke miatt. A többi kockázati tényező figyelembevételével világossá vált, hogy az álmatlanságban szenvedők nagyobb veszélyben vannak, mint a jó alvók. A szerzőként közreműködő Ya-Wen Hsu és kollégái ráadásul úgy találták, hogy az inszomnia súlyossága közvetlen hatással bír a stroke-kockázatra.

A huzamosabb ideig inszomniában szenvedők stroke-kockázata magasabb volt, mint azoké, akiknél időszakosan fordul elő a probléma, ugyanakkor e két csoport tagjai nagyobb veszélyben voltak, mint akiknek az álmatlansága megszűnt a megfigyelési időszak során. Ráadásul az inszomniásoknál általában több más kockázati tényező is jelen volt, úgymint cukorbetegség, magas vérnyomás vagy magas koleszterinszint.

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK