Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A depresszió tünet is lehet
2014. március 11. 15:43

depresszió, tünet, pajzsmirigy, hangulat, hangulatváltozás

A depresszió tünet is lehet
A depresszió olyan betegség, amely a folyamatos szomorúság és érdektelenség miatt az érintettek egész életére rányomja a bélyegét. A megfelelő kezelés fontosságán túl dr. Hubina Erika, az Oxygen Medical endokrinológusa azokra a betegségekre hívta fel a figyelmet, amelyek hangulatzavarokat okozhatnak.
A depresszió tünet is lehet

Számos sorstársuk mellett Churchil és Lincoln is szenvedett a depressziótól, attól a betegségtől, amelynek előfordulása egyre fenyegetőbb méreteket ölt. A National Institute of Mental Health felmérései alapján évente az amerikaiak 6,7 % számol be depressziós tünetekről, ezen belül több, mint 30 %-nak komoly panaszai vannak. Ugyanakkor nem csak az igazán vészes tüneteket kell komolyan venni, hiszen a depresszió magában foglal olyan „enyhébb" problémákat is, mint a nyugtalanság, alvászavar, krónikus fájdalom, lehangoltság, fáradtság. Bár a depresszió mindenkinél más és más formában jelentkezik, vannak bizonyos általános tünetek, amelyek megléte betegségre utalhat.

Ezek többek közt a következők:
- állandó lehangoltság, szorongás, üresség érzet
- általános pesszimizmus, reménytelenség
- nyugtalanság, koncentrációs nehézségek, döntésképtelenség
- az érdeklődés elvesztése a munka, a hobbi, a család iránt
- alvászavarok
- a szexuális vágy hiánya
- evészavarok (habzsolás vagy étvágytalanság)
- testi tünetek, fájdalmak, emésztési problémák.

Betegségek, amelyek hangulatzavarokat okozhatnak
Bár a depresszió önálló betegségként is jelentkezhet, fontos tudni, hogy az alkohol- és a kábítószerfüggőség jelentősen növeli a kialakulásának esélyét. A szakértők, vagyis a pszichológusok, pszichiáterek ugyanakkor azt is tapasztalják, hogy a szorongásos betegségek mellett – mint például a poszttraumás stressz szindróma, a szociális fóbiák, a pánikbetegség -, gyakran jelenik meg „kísérőbetegségként" a depresszió.

- Számos betegség a depresszió kialakulását eredményezheti, mint a szívbetegségek, a stroke, a rák, a Parkinson-kór, sőt, a cukorbetegség is. A pajzsmirigy betegség tünetei sokszor kifejezetten utánozhatják, súlyosbíthatják a depressziót – hangsúlyozza dr. Hubina Erika.

- A pajzsmirigy ugyanis egy belső elválasztású mirigyünk, amelynek hormonja erősen befolyásolja a szervezet anyagcsere folyamatait. Éppen ezért, ha felborul működésének egyensúlya, számos szerteágazó tüneteket okozhat. Gyakori probléma többek között az indokolatlan hízás vagy fogyás, a tünetekből fakadó rossz közérzet, az állandó fáradtság, idegesség, álmatlanság. Mindez természetesen kihat a koncentrációs képességre, munkabírásra és a hangulatra. Mivel a tünetek forrása sokszor nem egyértelmű, a kezeletlen pajzsmirigy betegség valóban fokozhatja a depresszió veszélyét, hiszen a beteg egyre elkeseredettebb a probléma miatt. Éppen ezért fontos, hogy ha bármilyen szokatlan, indokolatlan tünetet tapasztalunk, vizsgáltassuk ki magunkat!

A pajzsmirigy vizsgálatát elsősorban endokrinológus végzi, aki részletesen kikérdezi és fizikálisan megvizsgálja a beteget, valamint vérvizsgálatot rendel el. A laboratóriumi vizsgálatok a szerv aktuális működéséről adnak felvilágosítást. Az adatok értékelése után pedig megkezdődhet a kezelés, amely akár a hangulatzavarokat is megszüntetheti.

Forrás: weborvos.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK