Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A friss gyümölcs után a legjobb választás a fagyasztott!
2015. március 31. 20:22

fagyasztott gyümölcs, gyümölcs, juice, aszalt gyümölcsök, zöldség-gyümölcs

A friss gyümölcs után a legjobb választás a fagyasztott!
Az nem kérdés, hogy a friss zöldségnél és gyümölcsnél nincs jobb. De van, hogy nem áll a rendelkezésünkre, mert tél van, vagy nincs a közelünkben zöldséges, így nem tudunk naponta friss dolgokat beszerezni. A kert hiányáról pedig ne is beszéljünk. De mi a különbség a tartósítási, feldolgozási eljárások között?
A friss gyümölcs után a legjobb választás a fagyasztott!

Nagyon jó választás: a fagyasztott

Először is hadd osszuk meg veletek a jó hírt. A fagyasztott gyümölcsöt és zöldséget valószínűleg akkor szedték le, amikor annak eljött az ideje. A beérett finomságok pedig nagyon sok tápanyagot tartalmaznak és fagyasztott állapotban meg is őrzik a vitaminokat és ásványi anyagokat. Pontosabban megőriznék..., ha nem lennének egy icipicit megfőzve ill. leforrázva, mielőtt lefagyasztják őket. Ennek köszönhetően akár 20-60%-kal is csökkenthet a vízben oldódó vitaminok és az antioxidánsok mennyisége ezekben a termékekben.

Ennek ellenére a fagyasztott élelmiszer még mindig nagyon jó választás. Nézd meg itt, hogy mit mennyi ideig tárolhatsz a fagyasztóban. Ha a saját termésedet fagyasztod le, az a legbiztosabb!

Közepesen jó választás: konzervált

Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket is akkor szedik, amikor beértek, ám már tartalmazhatnak adalék anyagokat, sót és más tartósítószereket is. Ezenkívül biszfenol A is előfordulhat a konzerv termékekben (BPA) a csomagolásuk miatt. Ez egy anyag, amit a polikarbonát műanyagok előállításához használnak, és különösen hajlamos beleoldódni a savas, a sós és a zsíros ételekbe. A BPA-t már többször összefüggésbe hozták például rák kialakulásával, ezért keresd a BPA Free illetve a BPA-mentes termékeket, csomagolásokat.

Elég jó: szárított

Az aszalás során veszítenek vitamintartalmukból a zöldségek és a gyümölcsök, de a rost tartalmuk például megmarad. A probléma ezek fogyasztásával ott kezdődik, amikor túl sokat eszünk belőlük, mivel sokkal több kalóriát tartalmaznak, mint a friss változat. Legalábbis, ha azonos mennyiségeket hasonlítunk össze: például egy csésze szőlő és egy csésze mazsola. Ráadásul sokszor cukor hozzáadásával készülnek ezek a termékek, ezért, jó ha figyeled, hogy mennyit eszel belőle.

Juice: attól függ

A boltban vásárolt levek lehet, hogy vitamindúsak, de általában hozzáadott cukrot is tartalmaznak. Ha a juice-ok előnyeit szeretnéd élvezni, készíts otthon, frissen préselt és facsart változatokat. Ne felejtsd el, hogy a gyümölcslevek kalóriadúsabbak a zöldségleveknél, és hogy a levek kevesebb rostot tartalmaznak, mint a nyers zöldek. Csakis kiegészítésként jöhet szóba, de annak nagyon jó.

Forrás: http://proaktivdirekt.com/magazin/cikk/a-friss-gyumolcs-utan-a-legjobb-valasztas-a-fagyasztott
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK