Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A szemszárazság okai és kezelése
2013. november 08. 08:44

szem, szaruhártya, kiszáradás

A szemszárazság okai és kezelése
Az égő, száraz, állandóan könnyező szem nagyon megkeserítheti a mindennapokat. Ezeknek a tüneteknek az egyik leggyakoribb kiváltó oka a száraz szem szindróma, ami nevével ellentétben csak szaporítja a könnyeinket.
A szemszárazság okai és kezelése

A száraz szem szindrómát az időjárás-változásoktól kezdve a hormonális problémákig bármi kiválthatja, sőt bizonyos esetekben a szemszárazság komolyabb, rejtett betegségeket is jelezhet.

Mit jelent?

Száraz szem szindrómáról abban az esetben beszélhetünk, ha szemünk nem termel elegendő könnyet, vagy a termelt könnyek túl gyorsan elpárolognak. A leggyakoribb tünetek:

  • szúró, égő szem,

  • homályos látás,

  • idegentest-érzés

  • heves könnyezés.

  • szempirosság (ez a tünet nem minden esetben jelentkezik).

Meglepő módon a betegség tehát - a nevével ellentétben-, gyakran vezet heves könnyezéshez. A szem annyira kiszárad, hogy túltermeli a könnyeket, de ez sem segít, mivel a termelt könnyben nincsenek meg a megfelelő síkosító anyagok.

Egyes becslések szerint a lakosság nagyjából 20 százaléka szenved szemszárazságban, de a 65 év felettiek esetében ez az arány elérheti akár az 50 százalékot is. Ahogy öregszünk ugyanis, a könnyeink összetétele is megváltozik, és emiatt a könnyek sokszor már nem képesek megfelelően ellátni a funkciójukat. Nők esetében hormonális változások is kiválthatják a betegséget. A menopauzát követően sok nő például már képtelen kontaktlencsét viselni. Ugyanez megtörténhet fogamzásgátló szedésekor vagy teherbe esés esetén is.

A fentieken kívül a hideg időjárás és egy-egy átmulatott éjszaka miatt is kiszáradhatnak a szemeink.

Merényletek a szemünk ellen

A modern életvitel sem kedvez igazán a szemnek, a legtöbb ember ugyanis valamilyen képernyő előtt végzi a munkáját, és sokan szabadidejüket is okostelefonok és számítógépek közelében töltik, ami könnyen szemszárazságra utaló tüneteket okozhat. Sokkal kevesebbet pislogunk, amikor valamire nagyon koncentrálunk. Egy perc alatt átlagosan 22-t kellene pislognunk, de az okostelefonok vagy táblagépek előtt ez akár 5-7 pislantás/percre is csökkenhet.

Kezelése és megelőzése

A szemszárazságot a legegyszerűbben különböző szemcseppekkel lehet kezelni, illetve változókorban lévő nők esetében a ligetszépeolaj is sokat segíthet.

A szakértők a szemszárazság megelőzésére a 20-20-20 szabály alkalmazását javasolják: vagyis 20 percenként tartsunk szünetet, és 20 másodpercen keresztül nézzünk valamire, ami legalább 20 méterre van tőlünk.

A szemcseppek valóban hatékonyt megoldást jelenthetnek a problémára, de csak akkor, ha következetesen, naponta legalább négyszer-hatszor cseppentünk a szemünkbe.

 

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK