Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A szürke hályog - A leggyakoribb szembetegség
2015. április 01. 20:24

szürkehályog, szembetegség, örökletes, látásromlás

A szürke hályog - A leggyakoribb szembetegség
A teljes látásvesztés egyik leggyakoribb oka a veleszületett vagy szerzett szürke hályog, a szemlencse elhomályosodása (cataracta). A folyamat során a beteg szemlencséje elhomályosodik, elszürkül, a látása pedig egyre bizonytalanabbá válik, gyengül, mintha vízfüggönyön nézne keresztül (ezért kapta a betegség a tudományos nevét, a „vízesés” jelentésű, görög eredetű cataracta szóból).
A szürke hályog - A leggyakoribb szembetegség

Világszerte ez a leggyakoribb oka a teljes látásvesztésnek is. Az elsődleges szürke hályog lehet veleszületett is, ilyenkor már gyermekkorban megjelenik. Ismeretes a gyógyszerek, sérülések következtében kialakult, illetve valamilyen más betegséget kísérő, másodlagos formája is.

Öröklött, szerzett?

A betegségre hajlamosíthat a genetikai háttér (megfigyelhető a családi halmozódás), a magasabb életkor, a dohányzás, a szemet érő UV- és más sugárzás károsító hatása (túlzott napozás, röntgen, infravörös sugárzás, stb.), egyéb, traumatikus sérülés, elektromos vagy hőhatás. Eredményezhetik bizonyos, tartósan szedett gyógyszerek, illetve alkalmazott vegyszerek is, és a tapasztalatok szerint hozzájárulhat a kiegyensúlyozatlan táplálkozás, a nem megfelelő, antioxidánsokban, A-, C-, D- vitaminokban szegény étrend is. Vannak olyan szemgyulladások illetve belgyógyászati betegségek (például a diabétesz ilyen), amelyekhez szintén társulhat szürke hályog. Csecsemők esetében enzimhiány miatti galaktozémia is okozhat cataractát. Bármi álljon is a háttérben, az elváltozás lényege, hogy a fiatalon puha, rugalmas, teljesen átlátszó szemlencse fokozatosan veszít a rugalmasságából és tisztaságából, átlátszóságából. Többnyire az elhomályosodás a szemlencse szélein kezdődik és terjed egyre inkább a lencse közepe felé.

A szürke hályog tünetei

  • Homályos látás, ami először kisebb dolgok kapcsán, például apró betűs írás olvasásakor tűnik fel.
  • A korábbiakhoz képest rosszabb látás a sötétben. Erősebb fényre van szükség az olvasás és más tevékenységek végzéséhez.
  • Fényforrások körül fénykarikák érzékelése.
  • Napsugár, vagy erős fény hatására jelentkező káprázás.
  • A színek elhalványulása, elsárgulása.
  • A szemüveg levételével megjelenő tisztább látás.
  • Kettőslátás.
  • Gyakran kell a szemüvegen illetve kontaktlencsén változtatni.
  • A látás távolra romlik ugyan, de az olvasáshoz nem kell az addig megszokott olvasószemüveg, vagyis a szem rövidlátóvá válik, a lencse törőereje nő.

A „szürkület” első jelei

A szürke hályog többnyire hosszú idő alatt alakul ki, és mivel különösebb tünetei nincsenek, nem jár sem fájdalommal, sem kipirosodással, sem hirtelen látásromlással, a beteg sokáig nem is veszi észre. Legfeljebb azt tapasztalja, hogy a korábbinál jobban zavarja az erős napsütés, a munkaasztal megvilágításának vagy a vezetés során a szembejövő autók reflektorának fénye, a színek elhalványulnak, illetve az évek során csökken a látásélesség, egyre erősebbre kell cserélnie a szemüvegét. Előfordulhat az egyik szem eltakarásakor kettőslátás is. Ezek a tünetek más, a cataractától eltérő szembetegség tünetei is lehetnek, ezért szemészeti vizsgálat szükséges a betegség megállapításához és a további teendők meghatározásához.

Jól kezelhető

Sajnos a szürke hályog kialakulását megelőzni nem lehet, gyógyszerrel nem kezelhető, szemtorna és optikai eszközök sem segítenek.
Egyedüli eredményes gyógymódja, amellyel visszaállítható a látásélesség: az elszürkült szemlencse műtéti eltávolítása és egy korszerű műlencsével történő helyettesítése.
A szürkehályog-műtét az egyik legbiztonságosabb, leghatékonyabb sebészeti beavatkozás és egyben az egyik legeredményesebb is.

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK