Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A szürke hályog - A leggyakoribb szembetegség
2015. április 01. 20:24

szürkehályog, szembetegség, örökletes, látásromlás

A szürke hályog - A leggyakoribb szembetegség
A teljes látásvesztés egyik leggyakoribb oka a veleszületett vagy szerzett szürke hályog, a szemlencse elhomályosodása (cataracta). A folyamat során a beteg szemlencséje elhomályosodik, elszürkül, a látása pedig egyre bizonytalanabbá válik, gyengül, mintha vízfüggönyön nézne keresztül (ezért kapta a betegség a tudományos nevét, a „vízesés” jelentésű, görög eredetű cataracta szóból).
A szürke hályog - A leggyakoribb szembetegség

Világszerte ez a leggyakoribb oka a teljes látásvesztésnek is. Az elsődleges szürke hályog lehet veleszületett is, ilyenkor már gyermekkorban megjelenik. Ismeretes a gyógyszerek, sérülések következtében kialakult, illetve valamilyen más betegséget kísérő, másodlagos formája is.

Öröklött, szerzett?

A betegségre hajlamosíthat a genetikai háttér (megfigyelhető a családi halmozódás), a magasabb életkor, a dohányzás, a szemet érő UV- és más sugárzás károsító hatása (túlzott napozás, röntgen, infravörös sugárzás, stb.), egyéb, traumatikus sérülés, elektromos vagy hőhatás. Eredményezhetik bizonyos, tartósan szedett gyógyszerek, illetve alkalmazott vegyszerek is, és a tapasztalatok szerint hozzájárulhat a kiegyensúlyozatlan táplálkozás, a nem megfelelő, antioxidánsokban, A-, C-, D- vitaminokban szegény étrend is. Vannak olyan szemgyulladások illetve belgyógyászati betegségek (például a diabétesz ilyen), amelyekhez szintén társulhat szürke hályog. Csecsemők esetében enzimhiány miatti galaktozémia is okozhat cataractát. Bármi álljon is a háttérben, az elváltozás lényege, hogy a fiatalon puha, rugalmas, teljesen átlátszó szemlencse fokozatosan veszít a rugalmasságából és tisztaságából, átlátszóságából. Többnyire az elhomályosodás a szemlencse szélein kezdődik és terjed egyre inkább a lencse közepe felé.

A szürke hályog tünetei

  • Homályos látás, ami először kisebb dolgok kapcsán, például apró betűs írás olvasásakor tűnik fel.
  • A korábbiakhoz képest rosszabb látás a sötétben. Erősebb fényre van szükség az olvasás és más tevékenységek végzéséhez.
  • Fényforrások körül fénykarikák érzékelése.
  • Napsugár, vagy erős fény hatására jelentkező káprázás.
  • A színek elhalványulása, elsárgulása.
  • A szemüveg levételével megjelenő tisztább látás.
  • Kettőslátás.
  • Gyakran kell a szemüvegen illetve kontaktlencsén változtatni.
  • A látás távolra romlik ugyan, de az olvasáshoz nem kell az addig megszokott olvasószemüveg, vagyis a szem rövidlátóvá válik, a lencse törőereje nő.

A „szürkület” első jelei

A szürke hályog többnyire hosszú idő alatt alakul ki, és mivel különösebb tünetei nincsenek, nem jár sem fájdalommal, sem kipirosodással, sem hirtelen látásromlással, a beteg sokáig nem is veszi észre. Legfeljebb azt tapasztalja, hogy a korábbinál jobban zavarja az erős napsütés, a munkaasztal megvilágításának vagy a vezetés során a szembejövő autók reflektorának fénye, a színek elhalványulnak, illetve az évek során csökken a látásélesség, egyre erősebbre kell cserélnie a szemüvegét. Előfordulhat az egyik szem eltakarásakor kettőslátás is. Ezek a tünetek más, a cataractától eltérő szembetegség tünetei is lehetnek, ezért szemészeti vizsgálat szükséges a betegség megállapításához és a további teendők meghatározásához.

Jól kezelhető

Sajnos a szürke hályog kialakulását megelőzni nem lehet, gyógyszerrel nem kezelhető, szemtorna és optikai eszközök sem segítenek.
Egyedüli eredményes gyógymódja, amellyel visszaállítható a látásélesség: az elszürkült szemlencse műtéti eltávolítása és egy korszerű műlencsével történő helyettesítése.
A szürkehályog-műtét az egyik legbiztonságosabb, leghatékonyabb sebészeti beavatkozás és egyben az egyik legeredményesebb is.

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK