Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A tudósok megfigyelték, hogy nem minden embert lehet hipnotizálni
2012. október 16. 16:35

agy, szem, láb

A tudósok megfigyelték, hogy nem minden embert lehet hipnotizálni
A kutatás során funkcionális és strukturális MRI felvételeket készítettek a könnyen hipnotizálható és a hipnózisra kevésbé fogékony páciensek agyának különböző területeiről. Az orvosok megfigyelték, hogy a végrehajtásért és a figyelemért felelős agyterületek aktivitása kisebb azoknál az embereknél, akik nehezebben érik el a hipnotikus transzállapotot.

„A hipnózis állapotának korábban nem ismertünk egyetlen agyi jelét sem, most azonban rendkívül közel kerültünk hozzá, hogy beazonosítsunk egyet” - mondta Dr. David Spiegel, a Stanford Integratív Gyógyászati Központjának igazgatója, a tanulmány fő szerzője.

Spiegel becslése szerint a páciensek közel egynegyede látszólag egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen hipnotizálható, habár az eddigi ismeretek alapján a hipnotizálhatóság nem hozható összefüggésbe a személyiségi jegyekkel. A hipnózis során az ember egy transzszerű állapotba kerül, mely alatt megnő a koncentrálóképesség. A hipnózissal az agykontrollon keresztül az érzelmeket és a viselkedést is lehet befolyásolni, valamint a klinikailag alkalmazott hipnózis segíthet a fájdalom, a stressz, a szorongás és a különféle fóbiák leküzdésében is.   

A Stanford kutatói összesen 12 könnyen és 12 nehezebben hipnotizálható felnőtt páciens funkcionális és strukturális agyi MRI felvételeit hasonlították össze. Dr. Spiegel és társai három agyi hálózat tevékenységét vizsgálták: az agy nyugalmi helyzetében használt alapjáratú hálózatét, a döntéshozatalban szerepet játszó végrehajtó-ellenőrző hálózatét, valamint a fontossági sorrend felállításához használt úgynevezett feltűnőségi hálózatét.

A kutatási eredményekből kiderült, hogy a semleges, alapjáratú hálózat mindkét csoportnál azonos aktivitást mutatott, viszont a másik két hálózat aktivitása magasabbnak bizonyult azoknál a pácienseknél, akik könnyebben hipnotizálhatóak. A Stanford Egyetem kutatóinak tanulmányát az
Archives of General Psychiatry című pszichiátriai szakfolyóirat októberi számában publikálták.

Forrás: http://medipress.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=26780&Itemid=1
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK