Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Ajtócsapkodás helyett mediáció
2015. március 24. 19:24

veszekedés, meditáció, konfliktus

Ajtócsapkodás helyett mediáció
Vita, konfliktus, veszekedés, perpatvar...Mindannyiunk számára ismerős fogalmak, még akkor is, ha mindent megteszünk annak érdekében, hogy elkerüljük őket. A konfliktusok sikeres rendezésének mediációs módszereivel Radványi Ágnes a Híd Mediációs Műhely vezetője ismertet meg minket.
Ajtócsapkodás helyett mediáció

A vita, a konfliktus bárhol, bármikor megtörténhet, hiszen különbözőek vagyunk, más és más értékrenddel, világnézettel, beállítottsággal és vérmérséklettel rendelkezünk. Ki ne találkozott volna a saját életében vagy környezetében  olyan aktuális, vagy tartósan fennálló, elmérgesedő konfliktussal – legyen az a családban, párkapcsolatban, munkatárssal – amelyet a vitás felek nehezen tudnak kezelni, amelyben eszköztelennek érzik magukat, amit önerőből képtelek megoldani. Ezek a konfliktusok komoly károkat okozhatnak emberi kapcsolatokban, és az építő szempontok és a kommunikáció hiánya miatt a sértések és manipulációk kerülnek előtérbe. Ez sok esetben a kapcsolat teljes megszűnéséhez, szakításhoz, váláshoz, felmondáshoz vezet. Ennek nem kell így lennie!

A konfliktusok megoldásához a vitában álló felek sokszor eszköztelennek, kimerültnek, kiszolgáltatottnak érzik magukat, és ezáltal a konfliktust pedig hiábavalónak látják.

Miért ne kérhetnénk külső segítséget konfliktusaink megoldásához?

Amikor elszakad a cipőnk, elvisszük a cipészhez, ha elromlik az óránk, elvisszük az óráshoz, ha beszédhibánk van, logopédushoz megyünk és folytathatnánk a sort a végtelenségig. Miért ne kérhetnénk vitáink megoldásához is külső segítséget egy olyan szakembertől, aki ehhez ért? A konfliktus nem egy szégyellni való állapot, vagy olyasmi, amit rejtegetni kell. Nem különböztet meg bennünket másoktól, hiszen a konfliktus minden egyes ember életében jelen van valamilyen formában. A kérdés csak az, hogy hogyan kezeljük azokat, és tudjuk-e a saját javunkra fordítani.

Amikor nincs elmozdulás

Mit tehetünk vajon abban az esetben, ha férjünkkel a visszatérő konfliktusok miatt a kapcsolatunk kezd megromlani, vagy a kollégánkkal való állandó összetűzés megmérgezi a munkahelyi légkört, vagy amikor már hosszú ideje nem álltunk szóba egy régi jó barátunkkal, akivel a kapcsolatunk régen ideális és szeretetteljes volt, vagy amikor a szerelmünkkel az apró civakodások miatt távolodunk el egymástól, vagy éppen válási kérdésekben nem tudunk megegyezni egymással.

Pedig van segítség!

Ez pedig a Magyarországon is egyre elterjedtebb mediáció.

  • A mediáció középen állást, közvetítést, békéltetést jelent, a mediátor pedig egy olyan tudományosan képzett szakember, aki pontosan tájékozódik egy konfliktushelyzetben, hozzásegíti a feleket egymás meghallgatásához, a hatékony kommunikációhoz. Ezen kívül megoldások kidolgozásában segít, és elvezeti a vitában álló feleket egy mindkettejük számára megnyugtató megállapodáshoz anélkül, hogy ő hozná meg a döntést.
  • Ennek eredményeképpen mindkét fél nyertesnek érezheti magát, hiszen – a konfliktusok során sok esetben először – szempontjaikat meghallgatták, önmagukról és vitapartnerükről értékes felismerésekhez jutottak, más perspektívából szemlélhették a problémát, és egy olyan megegyezéssel távoztak, mely mindkettejüket megelégedettséggel tölti el.
  • A mediáció egy önkéntes, informális eljárás, melyet minden esetben titoktartás kötelez. A mediátor egy olyan megnyugtató bizalmi légkört teremt a felek számára, melyben lehetőségük van álláspontjaikat nyugodtan megosztani.
  • A mediáció hatékony permegelőzési eszközként is használható. Gondoljunk csak bele, hogy akár egy apró vitából induló éveken át tartó elmérgesedő konfliktus, majd pereskedés mennyi időnkbe, energiánkba és nem utolsó sorban pénzünkbe kerül. Arról nem is beszélve, hogy a bíróságon az egyik fél mindenképpen vesztesként kerül ki. A mediáció egy sokkal gyorsabb, hatékonyabb és lényegesen olcsóbb konfliktuskezelési technika, melyből mindkét fél nyertesként távozhat.
Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK