Miért isteníti mindenki a rostokat?
A megfelelő mennyiségű rost- és folyadékbevitellel normalizálhatjuk a széklet állagát, növelhetjük a tömegét, és fokozható az ürítés gyakorisága, a felsoroltak következtében pedig jelentősen csökken a végbél megterhelése. Az általános szabályok szerint naponta legalább háromszor kellene zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk, és ha tehetjük, leginkább frissen, nyers formában, de ugyanúgy megfelelnek a célnak a párolt, főtt, sült vagy egyéb módon feldolgozott zöldségek és gyümölcsök is, hiszen az élelmi rostok a feldolgozás során nem károsodnak. Ám minél frissebb, kevésbé feldolgozott az élelmiszer, a vitamin tartalma annál magasabb. Ezek a szabályok fokozottan betartandók kiújult aranyér esetén. A rostbevitel növelése az előreeséssel nem járó aranyerek esetében enyhíti a panaszokat, de azonnali javulásra ne számítsunk: 5-6 hét kell az érezhető eredményig.
Miért lesz a leghálásabb a szervezetünk?
Minden olyan alapanyagért, ami valóban bővelkedik élelmi rostokban: kukorica, káposztafélék, gyökérzöldségek, paprika, paradicsom, retek, karfiol, brokkoli, spárga, sütőtök, padlizsán, és egyéb saláta- és főzelékfélék, valamint az összes gyümölcs (mazsola, szőlő, alma, körte, bogyós gyümölcsök, eper, málna). Hetente többször szerepeljenek étrendünkben olajos magvak, csírák és hüvelyesek (pl. zöld-, sárga-, csicseriborsó, lencse, vörös lencse, száraz bab, adzuki bab stb.).
A reggeli teljes kiőrlésű gabona szintén segíthet rendezni a székelési panaszokat, a könnyebb székelést: egy csésze tejbe, joghurtba beáztatott müzli a már kialakult panaszokat is segít rendezni. Hasonlóan jó hatású a füge és a szárított, aszalt gyümölcsök fogyasztása is.
A cickafarkból, édesgyökérből, pásztortáskából, zsályából, vérontófűből készült teát a nap bármely szakaszában kortyolgathatjuk, de a tiszta víz is tökéletesen megteszi. Minimum 2-3 litert vigyünk be belőle naponta, különben a fokozott rostbevitel székrekedéssel, szelesedéssel járhat (a rost "besül a bélbe").
Fortélyok a konyhában
A régi, jól bevált sűrítési szokások helyett ideje újakat kipróbálni: rántás helyett például nemcsak sűrítik az ételt a különböző pelyhek, de a készítendő ételek rosttartalma is növelhető. Erre tökéletesen megfelel a kukoricadara, a búza- és a zabkorpa ugyanúgy, mint a különféle pelyhek (búza, zab, árpa, rizs). Magas nyálkatartalmú növényeket is kipróbálhatunk, ilyen az őrölt lenmag vagy a psziliummag (bolhafűmag), ezekből napi egy evőkanálnyit elfogyasztva (bőséges folyadékkal természetesen) hálás lesz az emésztőrendszer.
Egészség-receptek az emésztés serkentésére
Kerüljük! A túlságosan fűszeres - és mindenekelőtt a ("kétszer") csípős - ételeket, a kávét, az alkoholt, a cukros üdítőket, az édességet és a dohányzást.
Amennyiben otthon sütünk kenyeret vagy pékárut, használjunk tönkölylisztet, teljes kiőrlésű lisztet, vagy keverjünk a kenyértésztához korpát és magvakat. Ha boltban vásároljuk a pékárut, a barna és a magos kenyér és zsemle, kifli kerüljön a kosárba!