Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Az idős kori elbutulás ellen is jó lehet az aszpirin
2015. január 07. 20:09

aszpirin, elbutulás, időskor

Az idős kori elbutulás ellen is jó lehet az aszpirin
Korábban fájdalomcsillapítóként ismerték az aszpirint, majd újabb kutatások arról szóltak: hatásos lehet a szívinfarktus és a szélütés ellen is. Most a demencia elleni állítólagos felhasználhatóságát ismerték fel.
Az idős kori elbutulás ellen is jó lehet az aszpirin

Vizsgálják az aszpirin demencia (elbutulás) elleni felhasználhatóságát a melbourne-i Monash Egyetem tudósai az orvosi kutatásokat támogató amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) megbízásából. A demencia az egyik legsúlyosabb időskori egészségügyi probléma, ami a kognitív gondolkodás, a funkciók és a memória hanyatlását okozza.

Az ausztrál média ma számolt be róla: a Monash Egyetemen 50 millió ausztrál dollárból (csaknem 11 milliárd forintból) kísérlet indult ASPREE (aszpirin az időskori események csökkentésében) elnevezéssel. A tanulmány elkészítésébe bekapcsolódott egy amerikai orvosi kutatóintézet, a minneapolisi Berman Center for Outcomes and Clinical Research is. A vizsgálatba több mint 19 ezer ausztrál pácienst vontak be.

Az aszpirin hatóanyaga, az acetilszalicilsav meggátolja a vérben úszó vérlemezkék, vagyis trombociták összetapadását, így késlelteti a véralvadást és csökkenti a vérrögök kialakulását, ezzel a szívinfarktus és szélütés kialakulásának kockázatát. Az acetilszalicilsavnak - az eredetileg a fűzfa kérgében megtalálható vegyület, a szalicin származékának - emellett gyulladásgátló hatása is ismert.

Forrás: proaktivdirekt.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK