Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Az idősek túl hiszékenyek
2013. április 16. 08:40

idősödés, kor, bizalom

Az idősek túl hiszékenyek
Számos vizsgálat utal arra, hogy az idősek, tagadhatatlan fizikai hanyatlásuk ellenére, általában vidámak, 50 éves kor után a többség - függetlenül a lakóhelyétől és az életkörülményeitől - jobban érzi magát, mint valaha.
Az idősek túl hiszékenyek

Nem tudni biztosan, miért pozitívabb a középkorúak életszemlélete. Lehet, hogy az összegyűjtött bölcsesség teszi, vagy az élet és a vele járó bizonytalanságok elfogadása, de az is elképzelhető, hogy megváltozik az agy kémiája, ezért látja az idős ember félig telinek a poharat.

Van azonban a pozitív gondolkodásnak egy hátulütője is, gyakran fordulhat túlzott optimizmusba, sőt, hiszékenységbe.

Az idősebbekben több a bizalom, ezért sérülékenyebbek, sebezhetőbbek, jobban ki vannak téve a csalásnak, írják amerikai kutatók. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában megjelent tanulmány szerint az idősek kevésbé veszik észre az őszintétlenség, becstelenség jeleit.

A kutatók idősebb (55-84) és fiatalabb (20-42) éveseknek arcképeket mutattak. A képek úgy voltak összeválogatva, hogy egy-egy arc megbízhatónak, semlegesnek vagy megbízhatatlannak tűnjék. Az idősebbek sokkal kevésbé ismerték fel a megbízhatatlanság jeleit, például az erőltetett mosolyt, vagy a félre néző szempárt, így sokkal inkább sorolták be az ilyen arcokat a megbízhatók közé. Nem vettek tehát észre olyan jellemzőket, amelyeket egyébként könnyen lehetett volna azonosítani.

A résztvevők agyáról a kép nézése közben készült MRI-felvételen látható volt, hogy az információ feldolgozásáért és a figyelmeztető jelek előállításáért felelős agyi terület csökkent aktivitást mutatott az idősebbek körében.

Nem világos, hogy ez oka vagy következménye a nagyobb bizalmat mutató hozzáállásnak, mindenesetre, ha valaki elmúlt 65, próbáljon meg egészségesen szkeptikus lenni. Jobb az óvatosság!

Forrás: informed.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK