Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Azt mondták halott, majd örökbeadták
2013. április 17. 09:44

csecsemő, örökbefogadás

Azt mondták halott, majd örökbeadták
A 70-es évektől kezdődően sok panasz érkezett, de a csecsemők sorsa mindmáig tisztázatlan. Az egyik család megelégelve a szerbiai hatóságok tehetetlenségét a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósághoz fordult – írja a Duna Híradó tudósítása nyomán a hirado.hu portálja.
Azt mondták halott, majd örökbeadták

Az egyik nőnek például 1978-ban vérmérgezésre hivatkozva az orvosa hirtelen császármetszést rendelt el, a műtét után pedig azt mondták neki, hogy a baba halva született. Az egészséges kismamák szobájában ébredtem fel az altatásból, ez váltotta ki bennem a gyanút, akkor gondoltam először, hogy itt valami nincs rendben – mondta a Híradóban Mirjana Novokmet. A házaspár titokban nyomozni kezdett, és kiderült: egy 2006-os nyilvántartás szerint nekik Szasa nevű gyerekük született, noha ők nem adtak nevet az állítólag holtan született fiuknak. A dokumentumok szerint az újszülöttet elszállították a kórházból, de a temető szerint oda soha nem érkezett meg – állítja az apa, Vlada Novokmet.

Szerbiában több ezer család gyanítja, hogy a kórházak törvénytelenül örökbe adták halottnak hitt gyermeküket. Az esetek kiderítésére a szerb parlament vizsgálóbizottságot hozott létre. A legnagyobb akadály, amibe ütköztünk az maga az alkotmány, illetve az igazságügy minisztérium válasza volt, mely szerint a gyanúsított bűncselekmények többsége elévült – közölte Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője.
A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága egy érintett család ügyében kártérítésre kötelezte Szerbiát, illetve felszólította Belgrádot, hogy tisztázza az eltűnt csecsemők sorsát.

Forrás: weborvos.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK