Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Blokkolja a fájdalmat a paprika hatóanyaga
2013. október 16. 09:02

fejfájás, megelőzés, gyógymód, paprika

Blokkolja a fájdalmat a paprika hatóanyaga
A fejfájás valamely típusában a magyar lakosság közel 50 százaléka érintett.
Blokkolja a fájdalmat a paprika hatóanyaga

A fejfájások számos gyógyszeres, nem gyógyszeres és kombinált módszerrel kezelhetők, azonban egyre több esetben mutatkozik igény a fájdalmak természetes hatóanyagokkal történő enyhítésére.

A fejfájások kezelésének költsége az Európai Unióban (8 tagállam adatai alapján) évente 173 milliárd eurót emészt fel, ennek 64 százalékát a migrénes fájdalom csillapítása teszi ki. A legismertebb fejfájás, a migrén esetében közel 1.200.000 főre tehető a magyar betegek száma, akiknek akár 21 millió rohamuk lehet évente.

 A leggyakrabban használt fájdalomcsillapítók a mozgató receptorokra hatnak, a gyomron keresztül felszívódva, az emésztőrendszer terhelésével fejtik ki hatásukat, ami hátrányos a gyomorpanaszokkal küzdőknek.

1997-ben azonban a fájdalomcsillapítás új lehetőségét vetítette előre egy amerikai kutatók által azonosított receptor, amely a pirospaprikából kinyert vegyületre, a kapszaicinre reagál. A piacon később jó néhány kapszaicin-
tartalmú gyógyászati termék jelent meg, amelyek az érző receptorokra hatva, a fájdalom- és hőérzékelésért felelős idegvégződéseket ingerelve szüntetik meg a fájdalmat.

A kapszaicin hatásmechanizmusát kihasználva 2009-ben forradalmian új  hatásmechanizmusú fejfájás-csillapító szer került forgalomba Magyarországon. Az orrspray más gyógyszerrel és gyógyhatású készítménnyel ellentétben az orr nyálkahártyáján keresztül felszívódva blokkolja az érző idegvégződéseket, és javítja a környékbeli szövetek keringését.

A kapszaicin fájdalomcsillapító és tartós használat után gyulladásgátló hatásának mechanizmusát hazai gyógyszertani kutatások tárták fel, amelyek prof. dr. Szolcsányi János nevéhez is fűződnek.

Forrás: metropol.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK