Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Csalánkiütés: mit tegyünk, ha hirtelen jelentkeznek?
2013. október 22. 07:55

csalán, kiütés, allergia, pajzsmirigy, testmozgás

Csalánkiütés: mit tegyünk, ha hirtelen jelentkeznek?
A hirtelen megjelenő csalánkiütések (urticaria) kellemetlen viszketéssel, gyakran riasztó formában törnek ránk. Csalánkiütés esetén először mindig valamilyen újdonságra kell gondolnunk az életvitelünkben, ami a kínzó tüneteket hirtelen kiváltotta.
Csalánkiütés: mit tegyünk, ha hirtelen jelentkeznek?

Nagyon fontos átgondolni, hogy aznap, vagy az előző hetekben milyen változások, újdonságok történtek akár az étrendünkben akár egyéb szokásainkban - mondja Dr. Garaczi Edina, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász-allergológusa. Az első lépés mindig a kiváltó ok felderítése és annak megszüntetése. Kiegészítő kezelésként a kifejezett viszketést antihisztamin tartalmú tablettákkal tudjuk tünetileg csökkenteni.

A csalánkiütés okai

  • Gyógyszerek, gyógynövények: A hirtelen megjelenő csalánkiütések egyik leggyakoribb oka az új gyógyszerek bevezetése, vagy a régóta szedett gyógyszerek leváltása-cseréje. Utóbbi esetben az azonos hatóanyag mellett megjelenő különböző adalékanyagok, vagy vivőanyagok okozhatnak problémát. Alkalmanként szedett fájdalomcsillapító, lázcsillapító, altató, nyugtató is gyakran okoz kiütéseket. Megfázás kapcsán használt torokfertőtlenítők, szopogató tabletták, orrspray-k is csalánkiütést provokálhatnak. Természetgyógyászati készítmények, biokapszulák, gyógyteák, gyógyfüvek szintén csalánkiütéseket eredményezhetnek. Amennyiben a tünetek megjelenése előtt néhány nappal vagy néhány héttel ilyen készítményeket kezdtünk, ezeket abba kell hagyni.

  • Ételek, adalékanyagok: A másik leggyakoribb ok az úgynevezett étel-intolerancia (nem valódi allergia) kialakulása. Ezekben az esetekben főleg a mesterséges színezőanyagok, tartósítószerek, aromák okozzák a csalánkiütéseket. Ilyenkor olyan ételek is problémát okoznak, amiket korábban panasz nélkül fogyasztottunk (pl. fűszerkeverékekben vagy készételekben jelen lévő ízfokozók, tartósítószerek, üdítőitalok, édességek, csokoládé, cukorka, fagylalt). Ilyen esetekben tartósítószer- és színezékmentes diéta tartása javasolt. Friss gyümölcsök - eper, málna, déligyümölcsök, kivi, ananász - is állhat a háttérben, főleg kisgyermekekben vagy pollenallergiás felnőttekben okoznak tüneteket

 

Elhúzódó panaszok

Egyéntől és a kiváltó okok függvényében a tünetek órákon, napokon, vagy heteken át is jelentkezhetnek. Van, aki életében csak egyszer-kétszer tapasztalja a csalánkiütéssel járó kellemetlenségeket - ez a lakosság közel 20 százalékát érinti, másoknál viszont visszatérő panaszokat jelentenek a test különböző pontjain megjelenő, viszkető duzzanatok. Általánosságban azt javasoljuk, hogy a tartósan, 6 hétnél tovább fennálló csalánkiütések esetében nem elégedhetünk meg a tüneti kezeléssel, hanem a további okokat is vizsgálni kell.

Gyulladások, betegségek, testmozgás

Autoimmun betegségekhez (pl. pajzsmirigybetegségek) is társulhatnak csalánkiütések. Ilyen esetben a panaszok megszűnéséhez az autoimmun betegséget kell kezelni. Gyulladásos gócok (gyulladt mandula, rossz fog, nőgyógyászati, urológiai fertőzések) is állhatnak a háttérben. Fizikai okok - például hideg, meleg vagy testmozgás - is okozhatnak csalánkiütést. Ezek kivizsgálása és kezelése a tüneteket megszünteti.

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK