Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Csalánkiütés: mit tegyünk, ha hirtelen jelentkeznek?
2013. október 22. 07:55

csalán, kiütés, allergia, pajzsmirigy, testmozgás

Csalánkiütés: mit tegyünk, ha hirtelen jelentkeznek?
A hirtelen megjelenő csalánkiütések (urticaria) kellemetlen viszketéssel, gyakran riasztó formában törnek ránk. Csalánkiütés esetén először mindig valamilyen újdonságra kell gondolnunk az életvitelünkben, ami a kínzó tüneteket hirtelen kiváltotta.
Csalánkiütés: mit tegyünk, ha hirtelen jelentkeznek?

Nagyon fontos átgondolni, hogy aznap, vagy az előző hetekben milyen változások, újdonságok történtek akár az étrendünkben akár egyéb szokásainkban - mondja Dr. Garaczi Edina, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász-allergológusa. Az első lépés mindig a kiváltó ok felderítése és annak megszüntetése. Kiegészítő kezelésként a kifejezett viszketést antihisztamin tartalmú tablettákkal tudjuk tünetileg csökkenteni.

A csalánkiütés okai

  • Gyógyszerek, gyógynövények: A hirtelen megjelenő csalánkiütések egyik leggyakoribb oka az új gyógyszerek bevezetése, vagy a régóta szedett gyógyszerek leváltása-cseréje. Utóbbi esetben az azonos hatóanyag mellett megjelenő különböző adalékanyagok, vagy vivőanyagok okozhatnak problémát. Alkalmanként szedett fájdalomcsillapító, lázcsillapító, altató, nyugtató is gyakran okoz kiütéseket. Megfázás kapcsán használt torokfertőtlenítők, szopogató tabletták, orrspray-k is csalánkiütést provokálhatnak. Természetgyógyászati készítmények, biokapszulák, gyógyteák, gyógyfüvek szintén csalánkiütéseket eredményezhetnek. Amennyiben a tünetek megjelenése előtt néhány nappal vagy néhány héttel ilyen készítményeket kezdtünk, ezeket abba kell hagyni.

  • Ételek, adalékanyagok: A másik leggyakoribb ok az úgynevezett étel-intolerancia (nem valódi allergia) kialakulása. Ezekben az esetekben főleg a mesterséges színezőanyagok, tartósítószerek, aromák okozzák a csalánkiütéseket. Ilyenkor olyan ételek is problémát okoznak, amiket korábban panasz nélkül fogyasztottunk (pl. fűszerkeverékekben vagy készételekben jelen lévő ízfokozók, tartósítószerek, üdítőitalok, édességek, csokoládé, cukorka, fagylalt). Ilyen esetekben tartósítószer- és színezékmentes diéta tartása javasolt. Friss gyümölcsök - eper, málna, déligyümölcsök, kivi, ananász - is állhat a háttérben, főleg kisgyermekekben vagy pollenallergiás felnőttekben okoznak tüneteket

 

Elhúzódó panaszok

Egyéntől és a kiváltó okok függvényében a tünetek órákon, napokon, vagy heteken át is jelentkezhetnek. Van, aki életében csak egyszer-kétszer tapasztalja a csalánkiütéssel járó kellemetlenségeket - ez a lakosság közel 20 százalékát érinti, másoknál viszont visszatérő panaszokat jelentenek a test különböző pontjain megjelenő, viszkető duzzanatok. Általánosságban azt javasoljuk, hogy a tartósan, 6 hétnél tovább fennálló csalánkiütések esetében nem elégedhetünk meg a tüneti kezeléssel, hanem a további okokat is vizsgálni kell.

Gyulladások, betegségek, testmozgás

Autoimmun betegségekhez (pl. pajzsmirigybetegségek) is társulhatnak csalánkiütések. Ilyen esetben a panaszok megszűnéséhez az autoimmun betegséget kell kezelni. Gyulladásos gócok (gyulladt mandula, rossz fog, nőgyógyászati, urológiai fertőzések) is állhatnak a háttérben. Fizikai okok - például hideg, meleg vagy testmozgás - is okozhatnak csalánkiütést. Ezek kivizsgálása és kezelése a tüneteket megszünteti.

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK