Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Egyre fiatalabbakat sújt szélütés
2013. október 25. 08:55

stroke, fiatal

Egyre fiatalabbakat sújt szélütés
Világszerte egyre fiatalabbakat sújt a szélütés - derült ki egy nagyszabású elemzésből. A kutatók szerint a betegek száma 2030-ra meg is duplázódhat.
Egyre fiatalabbakat sújt szélütés

Bár a szélütés kockázata az életkorral drámaian emelkedik, a fiatalabbaknál tapasztalt aggasztó kockázati tényezők - a túlsúly, a cukorbetegség és a magas vérnyomás - arra utalnak, ők is egyre érzékenyebbek a betegségre.

A szélütés (stroke) világszerte második a vezető halálokok között, és gyakran vezet tartós fogyatékossághoz is. Többnyire akkor lép fel, amikor egy vérrög elzárja az agy egyik erét. A stroke-ot jelző tünetek - többek között - a szóformálási nehézségek, az arc, a kar féloldali bénulása. Gyors orvosi segítség híján maradandó károsodásokat, beszéd- és memóriazavart, bénulást és részleges látásvesztést is szenvedhet a beteg.

A stroke előfordulása emelkedett a 20-64 évesek körében

A The Lancet orvosi hetilap csütörtöki számában megjelent elemzés szerzői több mint száz, szélütésen átesett betegekről 1990 és 2010 között készült tanulmányt vizsgáltak. Azt fedezték fel, hogy a stroke előfordulása egynegyedével emelkedett a 20-64 évesek körében, akik egyébként az összes szélütéses páciens egyharmadát teszik ki.

A kutatók elmondták, a szélütés továbbra is elsősorban az idősebbeket sújtja, és a világ népességének öregedésével a páciensek száma is növekszik. Majid Ezzati, a londoni Imperial College kutatója, a tanulmány egyik szerzője szerint az esetek számának emelkedése ezért elkerülhetetlen, ám ez nem jelenti azt, hogy fel kell adni a küzdelmet. A tudós szerint az államoknak arra kellene koncentrálniuk, hogy tovább csökkenjen a dohányzók aránya, rendszeresen mérjék a lakosok vérnyomását és javuljanak a táplálkozási szokások.

Ezzati és kollégái kimutatták, hogy a jobb diagnózis és a hatékonyabb kezelések következtében a szélütés okozta halálozás 37 százalékkal csökkent a fejlett, és 20 százalékkal a fejlődő országokban.

A stroke legkevésbé Afrikában fordul elő

A stroke leggyakrabban Kelet-Ázsiában, Észak-Amerikában, Európában és Ausztráliában fordult elő, legkisebb esetszámot Afrikában és a Közel-Keleten tapasztaltak - bár a kutatók megjegyezték, az utóbbi régiókban más betegségekben előbb meghalnak az emberek, mielőtt elég idősek lennének a szélütéshez.

Az Egyesült Államokban már korábban is tapasztalták a kutatók, hogy egyre több fiatalt és középkorút érint a betegség, miközben az idősek körében csökkenést mutattak ki.

A tanulmányhoz írt kommentárjában Yannick Bejot, a dijoni egyetemi kórház munkatársa azt írta, hogy a fiatalok azt hiszik, a stroke az idősek problémája, ám fel kell őket világosítani a veszélyről, hiszen például a marihuána és a kokain is növeli a szélütés kockázatát. Úgy vélte, ha a fiatalok megértenék, milyen szomorú következményekkel jár a betegség, változtatnának viselkedésükön.

Forrás: metropol.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK