Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Ezzel az 5 étellel kicsinálod a fogaidat
2015. március 27. 21:54

fog, alkohol, jég, cukros üdítő, fogkárosodás

Ezzel az 5 étellel kicsinálod a fogaidat
Enni kell! De van egy-két étel és ital, ami után mindenképpen gondolni kell a fogaidra - a cukorkák, nyalókák és a csokoládékon kívül is. Most olyan ételeket és italokat szedtünk össze, amelyekről nem is gondolnád, hogy ennyire károsak a fogakra.
Ezzel az 5 étellel kicsinálod a fogaidat

1. Jég

Néhány embernek már a hideg ital elfogyasztása is áramütésekkel ér fel. Mások imádják összerágni a jégkockákat, azonban a fogorvosok ezt nagyon nem javasolják. Annak ellenére, hogy a jég vízből van és nem tartalmaz cukrot, az összerágása sértheti a fogzománcot és a fogaid utána könnyű prédák lehetnek.

2. Aszalt gyümölcsök

Az aszalt gyümölcsök természetes és hozzáadott cukrot is tartalmazhatnak, savasak, ráadásul könnyen beleragadnak a fogba, így a fogszuvasodást okozó kis baktériumok is sokáig a fog közelében maradhatnak.

3. Kenyér

A fehér kenyér és a tésztafélék gyakorlatilag azonnal cukorrá bomlanak a nyálban termelődő enzimeknek köszönhetően. A rágástól egy édes, lágy massza lesz a tésztából, ami a fogak közötti résekbe tapadhat, ahol a fogszuvasodást okozó baktériumok lakmározhatnak belőle. A chips és a ropi szintén megülhet a fogak között és hasonló problémát okozhat.

4. Alkohol

A sok alkoholtól csökken a nyáltermelés, ami hozzájárulhat a fogszuvasodás kialakulásához, illetve más szájüregi betegségekkel is találkozhatunk a szájszárazság miatt. Ennek az oka az, hogy a szájban termelődő nyál aktív résztvevője az emésztés folyamatának, ezenkívül az is a feladata, hogy lemossa a különböző ételmaradékokat a fogról és az ínyről, így véd a fertőzések ellen.

A kávé, a tea és az energiaitalok is hozzájárulhatnak a szájszárazság kialakulásához, így ezek fogyasztása is fogszuvasodást okozhat.

5. Cukros üdítők

Háromszorosan is rosszak a fogaknak. Először is gyakorlatilag cukorzuhatagban fürdeted a fogaidat, amikor ezeket fogyasztod. Másodszor, a legtöbb szénsavas ital savas kémhatású, ami szintén a fogzománc ellensége. Harmadszor, ezek az italok elszínezik a fogakat, így a szép fehér mosolytól elbúcsúzhatsz, ha gyakran fogyasztod őket.

Akkor semmit ne együnk? :)

A szakértők egyetértenek abban, hogy a legegyszerűbb módja a fogak védelmének, ha mindig van a közelünkben egy kis víz. Kortyolj belőle egy nagyot, és mosd le a cukrokat valamint az ételmaradékokat a fogaidról és az ínyedről. Persze a fogmosásról se feledkezz meg – reggel, este. :)

Forrás: http://proaktivdirekt.com/magazin/cikk/ezzel-az-5-etellel-kicsinalod-a-fogaidat
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK