Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Galócát rántottak ebédre, életveszélyben vannak
2013. október 03. 08:33

ebéd, étkezés, ételmérgezés

Galócát rántottak ebédre, életveszélyben vannak
Életveszélyes állapotban van az a kaposmérői házaspár, akik gyilkos galócából készítettek ebédet – közölte a sonline.hu Somogy megyei híroldal.
Galócát rántottak ebédre, életveszélyben vannak

"Tudomásom szerint a gyilkos galóca egyik, fehér fajtáját fogyaszthatta a szerencsétlenül járt fiatal pár" – mondta a sonline.hu-nak szerdán Fodor István zselickisfaludi gombaszakértő. "Úgy tudni, állítólag rántott gombát készítettek, s ezután lettek rosszul. Ilyen esetben rendszerint a májátültetés jelentheti a megoldást" – tette hozzá.

A kaposmérői gombamérgezéssel kapcsolatban a portál szerint hírzárlatot rendeltek el. A kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház a sonline.hu érdeklődésére szerdán szűkszavú közleményben annyit közölt, hogy "a kérdéses gombamérgezéses betegek kérésére intézményünknek nem áll módjában semmilyen információt kiadni".

A gombaszakértő szerint a gombában található úgynevezett muszkarin-sav a kiválasztó szerveket teszi tönkre. A tünetek alig néhány óra leforgása alatt jelentkeznek: először hányás, hasmenés, epegörcsök kínozzák a beteget, ezután egyre súlyosabbá válhat az illető állapota.

A májon kívül a vese is súlyosan károsodhat. Fodor István szerint a mérgezés ellen legjobb szer a megelőzés. Egy szakember ingyen vizsgálja a kaposvári nagypiacon a leszedett gombát, de ha véletlenül bekövetkezik a baj, azaz valaki mégis ellenőrizetlen gombát fogyaszt, és rosszul érzi magát, azonnal orvoshoz kell fordulni.

"Ilyenkor meghánytatják a beteget, hogy minél kevesebb veszélyes anyag szívódjon fel a szervezetben" – mondta a szakértő. "Különösen veszélyes a helyzet, ha emésztés után 4 órával szívódik fel a szervezetben a sav. Halállal végződhet a mérgezés."

Forrás: hvg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK