Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Galócát rántottak ebédre, életveszélyben vannak
2013. október 03. 08:33

ebéd, étkezés, ételmérgezés

Galócát rántottak ebédre, életveszélyben vannak
Életveszélyes állapotban van az a kaposmérői házaspár, akik gyilkos galócából készítettek ebédet – közölte a sonline.hu Somogy megyei híroldal.
Galócát rántottak ebédre, életveszélyben vannak

"Tudomásom szerint a gyilkos galóca egyik, fehér fajtáját fogyaszthatta a szerencsétlenül járt fiatal pár" – mondta a sonline.hu-nak szerdán Fodor István zselickisfaludi gombaszakértő. "Úgy tudni, állítólag rántott gombát készítettek, s ezután lettek rosszul. Ilyen esetben rendszerint a májátültetés jelentheti a megoldást" – tette hozzá.

A kaposmérői gombamérgezéssel kapcsolatban a portál szerint hírzárlatot rendeltek el. A kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház a sonline.hu érdeklődésére szerdán szűkszavú közleményben annyit közölt, hogy "a kérdéses gombamérgezéses betegek kérésére intézményünknek nem áll módjában semmilyen információt kiadni".

A gombaszakértő szerint a gombában található úgynevezett muszkarin-sav a kiválasztó szerveket teszi tönkre. A tünetek alig néhány óra leforgása alatt jelentkeznek: először hányás, hasmenés, epegörcsök kínozzák a beteget, ezután egyre súlyosabbá válhat az illető állapota.

A májon kívül a vese is súlyosan károsodhat. Fodor István szerint a mérgezés ellen legjobb szer a megelőzés. Egy szakember ingyen vizsgálja a kaposvári nagypiacon a leszedett gombát, de ha véletlenül bekövetkezik a baj, azaz valaki mégis ellenőrizetlen gombát fogyaszt, és rosszul érzi magát, azonnal orvoshoz kell fordulni.

"Ilyenkor meghánytatják a beteget, hogy minél kevesebb veszélyes anyag szívódjon fel a szervezetben" – mondta a szakértő. "Különösen veszélyes a helyzet, ha emésztés után 4 órával szívódik fel a szervezetben a sav. Halállal végződhet a mérgezés."

Forrás: hvg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK