Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Grillezni nem is mindig egészséges? - Ismerd meg a két leggyakoribb veszélyforrást
2014. augusztus 01. 22:53

egészség, grillezés

Grillezni nem is mindig egészséges? - Ismerd meg a két leggyakoribb veszélyforrást
A nyár egyik legkedveltebb programja a kerti grillparti. Ám sokan nem tudják, hogy a grillezés nem csak a szabad tűz miatt veszélyes, számos egészségügyi problémát is felvet a parázson vagy nyílt lángon sütögetés hagyománya.
Grillezni nem is mindig egészséges? - Ismerd meg a két leggyakoribb veszélyforrást

Elizabeth Murray dietetikus, a Georgia Regents University számára a grillezésről készített tanulmányában elsősorban a húsok vagy zöldségek elkészítésének módjában látja az alapvető veszélyt, pedig emellett az alapanyagok tárolása, előkészítése, pácolása is rizikófaktor az emberi szervezet számára. Vagyis bélfertőzéssel vagy daganatos megbetegedésekkel fizethetsz a „jó hangulatért”, valamint a nyáron lazábban értelmezett konyhatechnológiai eljárásokért.

Forrás: Thinkstock

A Medipress cikke szerint, amely szó szerint idézi a grillezéssel foglalkozó kutatás vezetőjének szavait, két fő területen érhető tetten a probléma: az egyik közvetlen hatású - ilyen a gyomorrontás, bélfertőzések -, a másik azonban hosszú távon hat, és rendkívül veszélyes lehet.
„Amikor grillezünk, két fő veszélyt kell elkerülnünk: a rákkeltő anyagokat és az ételmérgezést. Az előbbi az égett húsok, az utóbbi a félig vagy egészen nyers húsok esetében kerülhet képbe” – állítja tanulmányában a szakember.

A tanulmány szerint az égett húsokon található égéstermék (a korom) mellett a magas hőmérséklet is veszélyes, mert a legfrissebb kutatások szerint a 200 fok fölött sütött húsban nagy eséllyel szabadulnak fel rákkeltő anyagok. Elizabeth Murray szerint a jól átsült vörös húsokat fogyasztó emberek gyakrabban szenvednek daganatos megbetegedésekben, mint azok, akik mellőzik a grillezett vörös húsokat.

 

Zöldségek grillen?

Bár a tanulmány a grillezett húsokra vonatkozott, és nem a zöldségekre, arra azért rámutat, hogy a daganatos megbetegedések elkerülésének egyik leghatékonyabb módja, ha elegendő antioxidánst viszünk be a szervezetbe, ennek elsőrendű forrása pedig a friss gyümölcs és zöldség. Vagyis ha szeretnél egy erős védelmi vonalat kiépíteni a daganatos betegségek előtt, akkor a zöldségeket ne grillezve, hanem saláta formájában vidd be a szervezetedbe.

Forrás: Thinkstock

Hívatlan vendégek a grillpartin: E. coli baktérium és szalmonella

Az élelmiszerek kezelésének módja is rendkívül fontos, ha grillezésről van. Sokszor az okoz problémát, hogy az egyébként megfelelő módon előkészített, pácolt húsok túl korán kerülnek a grillrács mellé, vagy éppen az utolsó pár szelet hús túl sokáig várakozott hűtőn kívül a rekkenő hőségben, de ennek valamiért nincs tudatában a vendéglátó. A 30-35 fokos melegben tárolt húson azonban akár egy óra alatt fertőző baktériumok százezrei szaporodhatnak el, súlyos gyomorfertőzést okozva a „vendégeknek”.

Amíg a túlsütött, vagy túl magas hőmérsékleten sütött húsok daganatos veszélyeket rejtenek, a nem megfelelő ideig hőkezelt húsok a szalmonella és az E. coli baktérium miatt lehetnek veszélyesek. Ha tehát grillezést tervezel, legyél tisztában azzal, hogy bizonyos húsfajtáknál mennyi időre van szükség az ideális hőkezelésre - ezt a szelet vastagsága is befolyásolhatja.

A tárolás sem teljesen egyértelmű mindenki számára. Gyakran a nyers húsokat a hűtő olyan rekeszében tartják, amelyben a zöldségféléket, tojást is tárolják, vagy a pácolt húsokat rejtő tálat nem fedik le (mert az már nem annyira fontos). Esetleg a sütésre szánt hússzeletekhez mosatlan kézzel (két tollaslabdameccs között) nyúlnak, mintha a nyár felülírhatná azokat az egészségügyi szabályokat, amelyeket egyéb esetben - a konyhában - szigorúan betart a vendéglátó.

Forrás: life.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK