Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Hepatitis A: a fagyasztott eper lehet a ludas
2013. április 16. 08:25

gyümölcslé, hepatitis A, fertőzés

Hepatitis A: a fagyasztott eper lehet a ludas
Nemcsak Magyarországon, hanem Észak-Európában is váratlanul sok esetet jelentettek.
Hepatitis A: a fagyasztott eper lehet a ludas

16 pontosan tipizált és ezen felül még 50, nem egyértelműen meghatározott hepatitis A fertőzést jelentettek Dániában, Finnországban, Norvégiában és Svédországban az utóbbi hetekben. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint a betegek többsége olyan turmixot fogyasztott, amelybe fagyasztott epret tettek, így valószínűleg ez lehet a vírushordozó. Mivel az esetek száma március végén sokszorozódott meg, így az ECDC szakértői úgy vélik, a járvány még továbbgyűrűzhet.

Az európai központ jelentése szerint az érintett országok élelmiszerbiztonsági és közegészségügyi hatóságai aktívan együttműködnek annak érdekében, hogy kiderüljön, pontosan mi a fertőzés közvetítője. A jelentés megemlíti a svéd közegészségügyi hatóság április 11-i ajánlását, miszerint azok, akik most vesznek fagyasztott bogyós gyümölcsöket, fogyasztás előtt főzzék meg ezeket.

Magyarországon is a korábbi évekhez képest jóval több hepatitis A fertőzést regisztrálnak tavaly július óta. Míg a korábbi években Budapesten átlagosan 20 ilyen megbetegedést jelentettek, addig most április elején csupán hét nap alatt 10-et. Az eddigi itthoni vizsgálatok azonban nem élelmiszer-eredetű fertőzést feltételeznek. Alapvetően inkább a rossz higiéniás viszonyokkal hozzák összefüggésbe a megbetegedéseket.

Forrás: weborvos.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK