Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - HIV-vírus elleni terápiás oltóanyagot tesztelnek egy spanyol klinikán
2013. december 11. 08:29

HIV-vírus, aids, kutatás, injekció, vírus

HIV-vírus elleni terápiás oltóanyagot tesztelnek egy spanyol klinikán
A szerzett immunhiányos betegség (AIDS) kórokozója, a HIV-vírus elleni terápiás oltóanyag tesztelése kezdődik Spanyolországban. Ha hatásosnak bizonyul az új vakcina, gyógyítani lehet vele a HIV-fertőzötteket - jelentette be sajtótájékoztatóján a barcelonai klinika.
HIV-vírus elleni terápiás oltóanyagot tesztelnek egy spanyol klinikán

A terápiás oltóanyag nem a betegség megelőzésére, hanem kezelésére szolgál. A vakcina klinikai próbái egy spanyol, belga és holland intézettel közösen végzett négyéves projekt részét képezik. Josep Maria Gatell, a barcelonai klinika fertőző betegségek osztályának igazgatója elmondta: céljuk a HIV-fertőzöttek vírusterhelésnek csökkentése, amely alternatívát nyújt az egész életen át tartó antivirális kezeléssel szemben.

A sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a világon több mint 30 millió HIV-fertőzött él, többségük a fejlődő országokban. Ugyan a kombinált antiretrovirális kezelés igen hatásosan előzi meg a vírus terjedését és a betegség miatti elhalálozást, önmagában nem tudja megszüntetni a fertőzést, ezért sürgős szükség van más megközelítésre - tette hozzá.

A terápiás oltóanyag kutatását az Európai Unió hatmillió euróval (1,8 milliárd forint) támogatja.

Ugyanez a kutatócsoport 2013 januárjában mutatta be a vakcina előző változatát, amelyről bebizonyosodott, időlegesen leállítja a HIV-vírus szaporodását a fertőzötteknél. Az oltóanyagnak ezt a korábbi verzióját 36 pácienssel tesztelték, és emberi használatát biztonságosnak találták.

Néhány betegnél látványosan csökkent a vírus mennyisége, ám egy év elteltével hatása elenyészett, és a pácienseknek vissza kellett térniük szokásos, költséges antiretrovirális gyógyszereikhez.

Az új, VIH-TriMix-ARNm jelű vakcina alapja az RNS, vagyis a sejtek genetikai információját szállító nukleinsav. A kutatók állatokon már kipróbálták az oltóanyagot, az első eredményeket 2014 első felében kapják meg.

Miután jövőre azt is tesztelik, hogy emberi használata nem mérgező-e, 2015-ben megkezdődhetnek a klinikai próbák. Cél a megfelelő dózis meghatározása és a vakcina biztonságának tesztelése.

Ha az oltóanyag kiállja a próbákat, a kutatók 2016-ban vagy 2017-ben negyven páciens és két tizenöt fős kontrolcsoport segítségével elkezdik vizsgálni a hatásosságát.

Forrás: informed.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK