Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Így lesz a gyereknek egészséges a csontja
2014. február 06. 08:33

kalcium, csont, csontfejlődés, gyerekek, tej

Így lesz a gyereknek egészséges a csontja
Bár sokan azt hiszik, hogy a csontritkulás időskori probléma, ez valójában a gyermekkorból eredeztethető: a kalcium bevitele szempontjából az első 25 év a meghatározó, mert a csontállomány addigra fejlődik ki, utána már csak veszít ásványianyag-tartalmából. A kalcium beépülését a D-vitamin és a mozgás segíti elő – olvasható a Semmelweis Egyetem legfrissebb sajtóközleményében.
Így lesz a gyereknek egészséges a csontja

A csontozat erősségét alapvetően az öröklött (genetikai) hajlam határozza meg, de befolyásolhatják a környezeti hatások, a táplálkozás, vagy valamilyen tartós betegség. Ha a kalcium bevitele gyermekkorban, tehát még a növekedési fázisban alacsony, akkor a csont nem képes a maximális tömegét elérni. Így 25 éves kor után már csak csökkenni fog a csont tömege, az pedig nem mindegy, hogy 45 vagy 65 éves korban éri el a csont a töréshatárt. Különösen a nőknél fontos, hogy honnan indul el a csökkenés a menopauza után. Ha gyerekkorban odafigyelnek, akár 5-10 évet lehet nyerni időskorra, súlyos combnyak- vagy csigolyatörést lehet elkerülni. Magyarországon csaknem egymillió embert érint az időskori csontritkulás.

Kell a D-vitamin a kalcium felszívódásához

Ha alacsony a gyerek D-vitamin szintje, hiába fogyaszt megfelelő mennyiségű kalciumban gazdag ételt (sok tejterméket), a feszívódás korlátozott, így a csontok nem épülhetnek megfelelően – mondja dr. Szabó András, a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója. Márpedig a magyar gyerekek kétharmada D-vitamin hiányos. Ezért is kötelező a csecsemőknek 1 éves korig cseppekben D-vitamint adni.

Az igazgató szerint 1 éves kor után is nyugodtan folytatható a kúra. Gyerekkorban 400-500 egységet (NE) lehet adni naponta, felnőttnél az ajánlott adag 1000-2000 NE egység. Orvosi ellenőrzés nélkül ezek a mennyiségek kockázat nélkül adhatók. Készítmények léteznek csepp, tabletta, és kapszula formában is. Ezeket elsősorban a téli, kora tavaszi időszakban érdemes szedni, hiszen köztudott, hogy a D-vitamin a napfény hatására termelődik a szervezetben, ami ebben az időszakban kevés. Késő tavasztól kora őszig – ha valaki kimegy a szabadba – természetes módon is tudja fedezni a D-vitamin szükségletét. Az igazgató szerint táplálkozással nem lehet elegendőt D vitamint bevinni: olyan mennyiségben kellene tengeri halat (pl. lazacot) és erdei gombákat enni vagy a szabadban tartott tyúkok tojásait és hegyekben legelő tehenek tejét fogyasztani, ami nem lehetséges.

Az egészséges csontokhoz kell az intenzív mozgás is

A kalciumszükséglet nagy részét viszont megfelelő étkezéssel (elsősorban tejtermékek fogyasztásával) lehet fedezni. Sőt, az így bevitt kalcium felszívódása sokkal jobb, mint ha valaki tablettát szed. Mint mondta, utóbbi esetben a kalcium a bélben összekapcsolódhat  a táplálék foszfáttartalmával és kiürül, tehát önmagában a tabletta szedés nem biztos, hogy elegendő.

A sajtóközlemény szerint a magyar kamaszok kalciumbevitele kétharmada a szükségesnek, ami összefügg a D-vitamin hiánnyal. „Megfelelő D-vitamin szint mellett az étkezéssel bevitt kalcium kétharmada hasznosul, míg D-vitamin hiány esetén a negyede sem szívódik fel” – mondja dr. Szabó András.

A gyermekgyógyász azt is kiemeli, hogy a kalcium annál jobban épül be a csontba, minél nagyobb a csont fizikai terhelése. Vagyis aki sokat mozog, sportol (például fut, csapatsportokat űz – az úszás erre kevéssé hatékony), annak sűrűbb, erősebb lesz a csontállománya. Dr. Szabó András példaként említi a teniszezőket, akiknek az a kezük, amelyiket a játék során használnak, jóval erősebb csontú, mint a másik. Az elhízott gyerekeknek épp ezért duplán veszélyeztetettek: D-vitamin szintjük biztosan alacsony, és a mozgáshiány is akadályozza a kalcium csontba való beépülését.

Erre kell figyelni a csontfejlődésnél

- Ha korán áll fel a gyermek és görbült a csontja, nem kell megijedni, megfelelő D-vitamin pótlással, évek alatt szépen kiegyenesedik.

- A szülők figyeljenek oda, hogy ha a gyerek nem szereti a tejet, tejtermékeket, más módon adjanak neki kalciumot.

- Nyáron a déli órákban természetesen nem ajánlott napra menni, de délelőtt és délután igen. Ha a gyerek egész nap be van kenve magas faktorú fényvédő krémmel, nem tud D-vitamint termelni, hiába van napon!

- Ha állandóan megfázik a gyerek (mindent elkap, gyenge az immunrendszere) ajánlott orvossal megnézetni a D-vitamin szintjét, ami vérvétellel megállapítható, de vizsgálat nélkül is kaphat nyugodtan D vitamint.

- Ha a gyereknek 16 éves koráig egyszer – kétszer törik csontja nagy eséskor, az nem jelent feltétlenül csontbetegséget, de ha négyszer-ötször is előfordul kisebb traumára is, akkor érdemes orvoshoz vinni, kivizsgáltatni.

- Nem azért fáj a csontja a gyereknek, mert növésben van, hanem mert D-vitamin hiányos. Ha azt normalizálják, a csont kalcium tartalma megfelelő lesz, a fájdalom is elmúlik!

- A D-vitamin túladagolásának kicsi az esélye: ha valaki az ajánlott mennyiség tízszeresét fél éven keresztül szedi, akkor lehet csak baja (pl. veseköve).

Forrás: origo.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK