Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Izületi gyulladások: ecsetet ragadtak a figyelemért
2013. október 11. 09:08

reumatológiai megbetegedések, összefogás

Izületi gyulladások: ecsetet ragadtak a figyelemért
Október 12-én elkészül a Guinness rekordnak számító, a világ legnagyobb képeslapja.
Izületi gyulladások: ecsetet ragadtak a figyelemért

Az utolsó állomáshoz érkezik az Artritisz Világnapon, a Millenárison a Magyar Reumabetegek Egyesületének kezdeményezésére elindult a RAgadj Ecsetet! című országjáró kampány. Október 12-én elkészül a Guinness rekordnak számító, a világ legnagyobb képeslapja, melyet Magyarország nyolc városában RA-s betegek festettek. Az elmúlt másfél hónapban 8 városban gyűltek össze betegek, orvosok, nővérek, hogy megfessék egy 60 négyzetméteres képeslap darabjait. A közösségi festést minden helyszínen közismert, szívesen festő emberek támogatták.

A kampány célja volt, hogy a közös művészeti alkotás élményével hozza közelebb egymáshoz a reumatoid artritisszel (RA), vagyis sokízületi gyulladással kezelt betegeket, orvosaikat, a támogató nővéreket és minden érintettet, vagy érdeklődőt. A szervező egyesület arra számított, hogy a műhelymunka során olyan párbeszéd alakul ki a résztvevők között, amely segíti a nehezebben megfogalmazható érzések és gondolatok felszínre kerülését, egymás mélyebb megértését.

A kampány célja volt az is, hogy a magyar társadalom reálisabb képet kapjon a betegségről, melyben ma Magyarországon mintegy 80-90 ezren szenvednek.

Az ízületi gyulladások vagy artritiszek, a középkorú és a fiatal korosztályt, számos esetben a gyermekeket veszélyeztetik. Az ide tartozó betegségek a kezeket, a többi végtagízületet és a gerincet egyaránt érinthetik és világszerte kiemelkedő, és egyre növekvő népegészségügyi problémát jelentenek, ami komoly terhet ró az egyénre, a családra és a társadalomra egyaránt. Ennek oka nemcsak a betegségek magas számában, hanem az általuk okozott tartós életminőség-romlásban, rokkantságban és keresőképtelenségben, valamint az extrém költségekben is keresendő.

Európában mintegy kétmillió, Magyarországon több mint százezer felnőtt és néhány ezer gyermek szenved artritiszben. Egyes ízületi gyulladások magasabb halálozással járnak, például a sokízületi gyulladás (reumatoid artritisz, RA) által érintett betegek átlagos élettartama tíz évvel rövidebb, mint az átlagnépességé - mondta el dr. Poór Gyula professzor, az ORFI főigazgatója csütörtökön, egy a világnaphoz kapcsolódó tájékoztatón.

A diagnózis korai felállítása a terápia időben történő megkezdése céljából hazánkban is kiépítettük az artritisz centrumok országos hálózatát, mely ma már több mint húsz, szakemberekkel és diagnosztikai lehetőségekkel jól ellátott szakambulanciát jelent.

A kezelésben kiemelkedő jelentőségűek a célzottan ható biológiai terápiás készítmények, melyek az ízületi gyulladások kezelésében valóban forradalmi áttörést hoztak. Ezek az injekcióban és infúzióban adott gyógyszerek nemcsak a fájdalmas tüneteket csökkentik, minden korábbi szernél hatékonyabban, hanem meggátolják a betegség előremenetelét és így megóvják a beteget az elnyomorodástól, a különböző szövődményektől és élettartamuk megrövidülésétől. Lehetővé válik a betegek munkában tartása, illetve a munkához való visszatérése, az artritiszes gyermekek számára pedig megnyílik a teljes élet lehetősége.

Az Artritisz Világnap először 1996-ban került megrendezésre, és 2008-tól az Európai Reumaellenes Liga (EULAR) tölt be vezető szerepet az október 12-én megtartandó nap üzenetének megfogalmazásában - tette hozzá.

Forrás: weborvos.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK