Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Jó hír a 35 év fölött szülő nőknek
2014. február 06. 08:29

terhesség, gyermekáldás, Down-kór, kor, gyermek

Jó hír a 35 év fölött szülő nőknek
Bár a 35 éves kor felett szülő nőknél valóban magasabb a kockázata, hogy a gyermek Down-kórral születik, összességében azonban a testi rendellenességek meglepő módon ritkábban fordulnak elő az idősebb anyák babáinál – állapította meg egy új kutatás.
Jó hír a 35 év fölött szülő nőknek

Régóta ismert tény, hogy minél idősebben szül egy nő, annál magasabb a magzati kromoszóma-rendellenességek (pl. a Down-kór) előfordulásának kockázata. Arról azonban viszonylag kevés tudományos adat áll rendelkezésre, hogy a magzat főbb szerveit érintő testi rendellenességek kialakulását is befolyásolja-e az édesanya életkora. Egy nemrég elvégzett átfogó kutatás biztató eredményre jutott a témában: a szakemberek megállapították, hogy az idősebb nők kisbabái jóval ritkábbak születnek testi fogyatékossággal.

A Washingtoni Egyetem munkatársai több mint 76 ezer, második trimeszterben lévő kismama ultrahangfelvételeit és nőgyógyászati adatait tanulmányozták. A vizsgálat keretében feljegyezték a leendő édesanyák életkorát, és megnézték a magzat esetleges testi fejlődési rendellenességeit, amelyeket a fontosabb szervek (pl. szív, agy, vese, stb.) és a rendellenesség súlyossága alapján csoportosítottak.

Az eredményekből kiderült, hogy a 35 éves kor fölött szülő nők gyermekeinél 40 százalékkal alacsonyabb volt a testi fogyatékosságok valószínűsége, mint fiatalabb társaiknál. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a veleszületett szívproblémák előfordulása idősebb anyukák gyermekeinél is ugyanolyan arányt képviselt, de a többi szervet érintő rendellenességek jóval ritkábbak voltak – hangsúlyozta a kutatás vezetője. A szakemberek remélik, hogy mostani eredményeik némi megnyugvást jelentenek a gyermeket 35 év felett vállaló anyukák számára, akik gyakran folyamatosan aggódnak a megnövekedett kockázatok miatt.

Forrás: origo.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK