Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Jót tesz a szívnek a tonhal
2013. november 25. 08:55

szív, szívbetegség, megelőzés, vitamin

Jót tesz a szívnek a tonhal
Az omega-3 zsírsavakban gazdag tonhal hetente kétszeri fogyasztása harmadával csökkentheti a szívbetegség okozta halálozás kockázatát - derül ki a Harvard Egyetem kutatásából.
Jót tesz a szívnek a tonhal

A Harvard kutatói kimutatták, hogy a friss tonhal, lazac és más, omega-3 zsírsavakban gazdag halfélék rendszeres fogyasztása védelmet nyújt az életveszélyes szívritmuszavarokkal szemben. Az ilyen zsírok a vérnyomás és a pulzusszám csökkenésével is összefüggésbe hozhatók.

Egy másik, a Washington Egyetem kutatói által készített tanulmány hasonló eredményekre jutott. Az idős embereken végzett kísérlet azt mutatta, hogy a hetente két-három alkalommal tonhalat fogyasztó személyekre a szívbetegség okozta halálozás 50 százalékkal alacsonyabb kockázata leselkedik, mint azokra, akik legfeljebb havonta egyszer fogyasztanak tonhalat. Ez azonban csak a sütőben sült vagy grillezett tonhal esetében volt igaz, az olajban sütött halak a kutatók szerint nem váltottak ki ilyen kedvező hatást.

A halak húsa laza szövetszerkezetű, könnyen emészthető, ám magas víztartalma miatt könnyen romló táplálék. Zsírértéke alapján megkülönböztetünk zsírosabb, ún. barna húsú (pl. ponty, harcsa, tonhal, makréla, lazac, hering) és szárazabb, ún. fehér húsú (pl. fehér busa, amur, süllő, tőkehal, hekk) halakat. A halakban megtalálható zsírban oldódó vitaminok (A- és D-vitamin) segítségével szervezetünk képes semlegesíteni a szabadgyököket, és növelni a betegségekkel szembeni ellenálló képességet. A vízben oldódó vitaminok közül a B1- és B2-vitamin van jelen, továbbá a halak vas-, szelén-, cink-, és jódtartalma is jelentős.

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK