Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Kevesebb felesleges prosztataműtétet kell majd végezni
2013. november 06. 09:04

prosztata-szűrés, prosztataproblémák, megelőzés, műtét

Kevesebb felesleges prosztataműtétet kell majd végezni
A prosztatarák új tesztjével elkerülhetővé válhat a műtét azoknál a betegeknél, akiknél a daganat növekedése lassú - jelentette be egy kutatócsoport a brit Nemzeti Rákkutató Intézet konferenciáján.
Kevesebb felesleges prosztataműtétet kell majd végezni

Az első vizsgálati adatok szerint a genetikai teszt segítségével megkülönböztethetők az agresszív és a lassan növekedő daganatok - tudósított a BBC hírszolgálata a bejelentésről.

Az operációról, vagyis a rákos prosztata eltávolításáról a beteg szövetből vett minta mikroszkópos vizsgálata alapján döntenek. A műtét súlyos mellékhatásokkal - többek között terméketlenséggel, merevedési és vizelettartási problémákkal - járhat.

Dan Berney, a londoni Queen Mary Egyetem tanára, a kutatás egyik résztvevője elmondta: hatékonyabb tesztre van szükség, hogy a szükségtelen kezelésektől megóvhassák a férfiakat. Meg kell különböztetni a gyorsan növekvő daganatot a prosztatarák szelídebb típusától, amelynek változásait elegendő rendszeres vizsgálatokkal nyomon követni - tette hozzá a szakember.

A Queen Mary Egyetem kutatói értékelték azt a Myriad Genetics által kifejlesztett tesztet, amely a daganatos szövetmintán belüli gének működését vizsgálja. Ha a sejtosztódás irányításában részt vevő 31 gén erős aktivitást mutat, az a tumor agresszivitását, azaz gyors növekedését jelzi.

Berney hangsúlyozta: ez az eddigi leghatékonyabb teszt, és az általa nyert információ alapjaiban változtatja meg az orvosok és a páciensek döntéseit, ám a vizsgálat igen költséges és egyelőre az eljárás jóváhagyása is hátra van.

A prosztatarák a férfiak leggyakoribb daganatos megbetegedése Nagy-Britanniában, évente több mint 40 ezer új esetet diagnosztizálnak és 10 ezren vesztik életüket a betegség következtében minden évben. Magyarországon évente 3 ezer új beteget regisztrálnak és csak ötven százalékuk gyógyítható.

Forrás: medicalonline.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK