Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Másfélszer-kétszer annyi az AIDS-es, mint a korábban
2013. november 29. 09:30

aids, betegállomány, növekedés, vizsgálat

Másfélszer-kétszer annyi az AIDS-es, mint a korábban
Nyugat-Európában csökken, keleten, Magyarországon is, folyamatosan nő az AIDS-betegek száma.
Másfélszer-kétszer annyi az AIDS-es, mint a korábban

Idén november 10-ig több mint kétszer annyian betegedtek meg Magyarországon AIDS-ben, mint 2007-2011 között ugyanannyi idő alatt (45 hét). A folyamatosan emelkedő tendenciát jelzi, hogy tavaly már másfélszer több volt a beteg, mint korábban, és ehhez képest is 50 százalékkal magasabb az idei adat. Mindez abból a heti jelentésből derült ki, amelyet az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) tett közzé, a központ a szokástól eltérően egyelőre nem hozta nyilvánosságra a második és harmadik negyedévi HIV-fertőzési statisztikákat.

A heti járványügyi adatokból csupán az derül ki, hogy idén 45 hét alatt az importált esetekkel együtt összesen 44-en betegedtek meg AIDS-ben. Ugyanennyi idő alatt tavaly 30-an, a korábbi öt évben pedig átlagosan 20-an lettek AIDS-betegek november közepéig.
Bár a betegséget megelőző HIV-fertőzésről nincsenek friss adatok, a korábbi statisztikák ezen a téren is igazolják a növekvő tendenciát. Idén az első negyedévben ugyanis 36 százalékkal többen kapták el a HIV vírust, mint tavaly az első három hónapban. Ráadásul az elmúlt négy évben a fertőzöttek számának emelkedése folyamatossá vált: 2013. első negyedévében 2010-hez képest másfélszeresére nőtt az érintettek száma.

 

(Forrás: OEK)

Az idei új esetekkel együtt egyébként összesen több mint 2400 HIV fertőzöttet és 740-nél is több AIDS beteget jelentettek Magyarországon a nyilvántartás bevezetése, a nyolcvanas évek közepe óta. Hogy pontosan mennyi fertőzöttet, azt a friss adatok híján nem lehet megmondani, ahogy azt sem, konkrétan hányan haltak bele az AIDS-be.

(Forrás: OEP)

Az utolsó, márciusi statisztika szerint 338 volt a halálos áldozatok száma, de valószínűleg, azóta ez a szám is nőtt.

Az AIDS december 1-jei világnapja alkalmából az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) is kiadott egy elemzést a kórról. A friss tanulmány szerint, míg Nyugat-Európában folyamatosan csökken az AIDS-megbetegedések száma – 2006 és 2012 között 48 százalékkal –, addig Kelet-Európában és a szomszédos Közép-Ázsiában az újonnan diagnosztizált AIDS-es betegek száma 113 százalékkal emelkedett. Szakértők szerint elsősorban a nagy kockázatú csoportok körében hiányzó megelőző intézkedések miatt.

 

Forrás: napidoktor.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK