Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Másfélszer-kétszer annyi az AIDS-es, mint a korábban
2013. november 29. 09:30

aids, betegállomány, növekedés, vizsgálat

Másfélszer-kétszer annyi az AIDS-es, mint a korábban
Nyugat-Európában csökken, keleten, Magyarországon is, folyamatosan nő az AIDS-betegek száma.
Másfélszer-kétszer annyi az AIDS-es, mint a korábban

Idén november 10-ig több mint kétszer annyian betegedtek meg Magyarországon AIDS-ben, mint 2007-2011 között ugyanannyi idő alatt (45 hét). A folyamatosan emelkedő tendenciát jelzi, hogy tavaly már másfélszer több volt a beteg, mint korábban, és ehhez képest is 50 százalékkal magasabb az idei adat. Mindez abból a heti jelentésből derült ki, amelyet az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) tett közzé, a központ a szokástól eltérően egyelőre nem hozta nyilvánosságra a második és harmadik negyedévi HIV-fertőzési statisztikákat.

A heti járványügyi adatokból csupán az derül ki, hogy idén 45 hét alatt az importált esetekkel együtt összesen 44-en betegedtek meg AIDS-ben. Ugyanennyi idő alatt tavaly 30-an, a korábbi öt évben pedig átlagosan 20-an lettek AIDS-betegek november közepéig.
Bár a betegséget megelőző HIV-fertőzésről nincsenek friss adatok, a korábbi statisztikák ezen a téren is igazolják a növekvő tendenciát. Idén az első negyedévben ugyanis 36 százalékkal többen kapták el a HIV vírust, mint tavaly az első három hónapban. Ráadásul az elmúlt négy évben a fertőzöttek számának emelkedése folyamatossá vált: 2013. első negyedévében 2010-hez képest másfélszeresére nőtt az érintettek száma.

 

(Forrás: OEK)

Az idei új esetekkel együtt egyébként összesen több mint 2400 HIV fertőzöttet és 740-nél is több AIDS beteget jelentettek Magyarországon a nyilvántartás bevezetése, a nyolcvanas évek közepe óta. Hogy pontosan mennyi fertőzöttet, azt a friss adatok híján nem lehet megmondani, ahogy azt sem, konkrétan hányan haltak bele az AIDS-be.

(Forrás: OEP)

Az utolsó, márciusi statisztika szerint 338 volt a halálos áldozatok száma, de valószínűleg, azóta ez a szám is nőtt.

Az AIDS december 1-jei világnapja alkalmából az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) is kiadott egy elemzést a kórról. A friss tanulmány szerint, míg Nyugat-Európában folyamatosan csökken az AIDS-megbetegedések száma – 2006 és 2012 között 48 százalékkal –, addig Kelet-Európában és a szomszédos Közép-Ázsiában az újonnan diagnosztizált AIDS-es betegek száma 113 százalékkal emelkedett. Szakértők szerint elsősorban a nagy kockázatú csoportok körében hiányzó megelőző intézkedések miatt.

 

Forrás: napidoktor.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK