Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Nyakunkon a húsvét! - Természetes tojásfestékek
2015. március 27. 21:40

tojásfesték, húsvét

Nyakunkon a húsvét! - Természetes tojásfestékek
Ki ne emlékezne gyermekkora tojásfestő bulijaira, amikor is a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon mindenki egy vagon főtt vagy „kifújt” tojással, „cikkcakkos” levelekkel és rengeteg vöröshagymahéjjal érkezett az iskolába. Előbbinek a mintázatban, utóbbinak a színben volt fontos szerepe.
Nyakunkon a húsvét! - Természetes tojásfestékek

A tojások sok nevetés és viccelődés közepette elkészültek, egy kis szalonnabőrtől szép fényesek lettek, színük pedig vetekedett bármilyen szuper festék okozta árnyalatétól. Ám a hagymahéjon kívül még van néhány természetes módszer, hogy a húsvéti tojások ezer színben pompázhassanak.

Hasonló eljárással

Szinte mindegyik szín azonos módon állítható elő, csak a színezőanyag más. Keverj össze kb. 1-1,5 liter vizet 2 evőkanál ecettel, forrald fel. Ekkor jöhet bele a lent írt színezők valamelyike. Vedd takarékra és lassú tűzön még hagyd kb. fél óráig. Hűtsd, majd szűrd le a keveréket, mielőtt beletennéd a tojásokat.

 

Így lesz a húsvéti tojás…

… ezüst: keverj össze 4 csésze vizet és fagyos feketeáfonyát, és a fent írt módon készítsd el. Hagyd a keveréket szobahőmérsékletűre lehűlni, majd szűrd le. Tedd bele a tojásokat és hagyd egy éjszakát állni a hűtőben.

…kék: a már írt vízmennyiségre és 3 csésze reszelt vöröskáposztára lesz szükséged. Az elkészítésére a fentebb írtak érvényesek. Ha megvan, tedd bele a tojásokat kb. 30 percre. Ha sötétebb árnyalatot szeretnél, hagyd állni egy éjszakára a hűtőben.

… pink: a forrásban lévő vízbe tegyél 4 csésze felaprított répát és a szokott módon készítsd el a festéket. Ebbe kerülnek majd a tojások. Először kissé barnás árnyalatúnak tűnhetnek, de ahogy megszáradnak, rózsaszínben pompáznak majd.

…sárga: tégy 3 evőkanál kurkumát a forrásban lévő vízbe. De légy óvatos! Lehet, az így elkészült elegy nemcsak a tojásokat, hanem a ruhádat is megszínezi majd. Így olyan ruhát viselj a művelethez, amit nem sajnálsz.

… narancssárga: mivel nem maradhat ki a jó öreg hagymahéj sem, itt erre lesz szükséged. Ha világosabb narancsot szeretnél, hagyd a tojásokat egy éjszakát állni a keverékben, természetesen a hűtőben.

Forrás: http://proaktivdirekt.com/magazin/cikk/nyakunkon-a-husvet-termeszetes-tojasfestekek
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK