Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Ritka fertőzést dokumentáltak
2014. március 17. 09:38

HIV-vírus, aids, fertőzés, vírus, kapcsolat

Ritka fertőzést dokumentáltak
Valószínűleg nő fertőzött meg nőt nemi úton HIV-vírussal - közölte az amerikai szövetségi egészségügyi hatóság, miután a fertőzés más kockázatát nem tudták azonosítani.
Ritka fertőzést dokumentáltak

A vírusfertőzést vélhetően a hat hónapon át tartó, HIV-pozitív nővel folytatott monogám párkapcsolata során szerezte a 46 éves nő - idézte a BBC hírportálja az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi központ (CDC) jelentését.

A laboratóriumi vizsgálatok alapján a texasi nő szervezetében talált vírus genetikailag 98 százalékban megegyezik a partnere által hordozott kórokozóval. A vírust a fertőzött testnedvek közvetítik, amikor nyálkahártyával, illetve a bőr horzsolt vagy vágott sérüléseivel érintkeznek.

A vizsgált esetben egy HIV-fertőzött és vírusmentes partnere rendszeres szexuális kapcsolatban állt egymással, és nem védekeztek - olvasható a CDC heti jelentésében közölt esetleírásban. A hatóság szerint ritka, hogy két nő szexuális kapcsolata során HIV-fertőzés történne, és nehéz egyértelműen bizonyítani, mivel más kockázati tényezők sem zárhatók ki. Mégis előfordulhat, hogy nő fertőz meg nőt szexuális úton - áll a CDC jelentésében.

A kapcsolat elején bizonyítottan HIV-mentes texasi nő elmondta: régebben voltak heteroszexuális kapcsolatai, az utóbbi tíz évben azonban egy sem. A HIV-fertőzés más kockázatának nem volt kitéve, nem használt intravénás drogokat, nem tetováltatott, akupunktúrán sem vett részt. Partnere, a 2008-ban HIV-vírussal diagnosztizált, 43 éves nő 2010-ben abbahagyta az AIDS ellen felírt antiretrovirális gyógyszerek szedését.

Forrás: medicalonline.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK