Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Ritka fertőzést dokumentáltak
2014. március 17. 09:38

HIV-vírus, aids, fertőzés, vírus, kapcsolat

Ritka fertőzést dokumentáltak
Valószínűleg nő fertőzött meg nőt nemi úton HIV-vírussal - közölte az amerikai szövetségi egészségügyi hatóság, miután a fertőzés más kockázatát nem tudták azonosítani.
Ritka fertőzést dokumentáltak

A vírusfertőzést vélhetően a hat hónapon át tartó, HIV-pozitív nővel folytatott monogám párkapcsolata során szerezte a 46 éves nő - idézte a BBC hírportálja az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi központ (CDC) jelentését.

A laboratóriumi vizsgálatok alapján a texasi nő szervezetében talált vírus genetikailag 98 százalékban megegyezik a partnere által hordozott kórokozóval. A vírust a fertőzött testnedvek közvetítik, amikor nyálkahártyával, illetve a bőr horzsolt vagy vágott sérüléseivel érintkeznek.

A vizsgált esetben egy HIV-fertőzött és vírusmentes partnere rendszeres szexuális kapcsolatban állt egymással, és nem védekeztek - olvasható a CDC heti jelentésében közölt esetleírásban. A hatóság szerint ritka, hogy két nő szexuális kapcsolata során HIV-fertőzés történne, és nehéz egyértelműen bizonyítani, mivel más kockázati tényezők sem zárhatók ki. Mégis előfordulhat, hogy nő fertőz meg nőt szexuális úton - áll a CDC jelentésében.

A kapcsolat elején bizonyítottan HIV-mentes texasi nő elmondta: régebben voltak heteroszexuális kapcsolatai, az utóbbi tíz évben azonban egy sem. A HIV-fertőzés más kockázatának nem volt kitéve, nem használt intravénás drogokat, nem tetováltatott, akupunktúrán sem vett részt. Partnere, a 2008-ban HIV-vírussal diagnosztizált, 43 éves nő 2010-ben abbahagyta az AIDS ellen felírt antiretrovirális gyógyszerek szedését.

Forrás: medicalonline.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK