Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Stressztől az elhízásig: ördögi körben...
2013. március 01. 08:52

táplálékhiány, stressz, étvágytalanság, elhízás, éhség

Stressztől az elhízásig: ördögi körben...
A stressz és az étvágy kapcsolata: a Calgary Orvostudományi Egyetem kutatói azonosították azt a mechanizmust, amely révén a stressz fokozza az étvágyat. A Neuron folyóiratban megjelent eredményeknek köszönhetően még többet megtudhatunk arról, miért tartják a stresszt az elhízás egyik legjelentősebb kiváltó okának.
Stressztől az elhízásig: ördögi körben...
Az agy normál esetben az endokannabinoidnak nevezett idegi átvivőanyagot termeli, amely jeleket küld az étvágy szabályozására. A kutatók az új kísérletben kimutatták, hogy amikor nincs jelen táplálék, egy olyan stressz válasz következik be, amely ideiglenesen funkcionálisan átprogramozza az agyat.
 
Ez az átprogramozás csökkentheti az endokannabinoidok képességét a tápanyagbevitel kontrollálására, és hozzájárulhat a megnövekedett étvágy kialakulásához. A kutatók azt is felfedezték, hogy amikor a stresszhormonok hatásait blokkolták az agyban, a táplálék hiánya nem okozott változást az ideghálózatban.
Jaideep Bains és Quentin Pittman kifejezetten a hipotalamusz idegsejtjeit vizsgálta, azt az agyi területet, amely jelentős szerepet játszik az étvágy és az anyagcsere szabályozásában, és amely elsődleges jelentőséggel bír az agy stresszre adott válaszában is.
 
A kutatók szerint az eredmények segítenek megmagyarázni, hogyan íródhat felül a sejtszintű kommunikáció az agyunkban táplálék hiányában. Érdekes módon ezeket a változásokat nem feltétlenül a tápanyagok hiánya, inkább a táplálékhiány okozta stressz váltja ki.
 
Ha például valaki úgy dönt, hogy kihagy egy étkezést, az agy egyszerűen serkenti az útvonalakat, ami az étvágy fokozódásához vezet. Az a tény pedig, hogy a táplálékhiány a stresszválasz aktiválódását okozza, segíthet megmagyarázni a stressz és az elhízás közötti összefüggést.
Forrás: egeszsegkalauz.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK