Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Szemészeti és cukorbetegség-szűrés indul áprilisban
2015. március 24. 19:58

szemészet, szűrés, cukorbetegség

Szemészeti és cukorbetegség-szűrés indul áprilisban
Reprezentatív szemészeti és cukorbetegség-szűrés indul április elején, mintegy 3600 ötvenévesnél idősebb embert vizsgál meg ingyenesen a Semmelweis Egyetem szemészeti klinikájának kutatócsoportja.
Szemészeti és cukorbetegség-szűrés indul áprilisban

Ezt Németh János egyetemi tanár, a projekt vezetője mondta. A sajtótájékoztatón a professzor közölte: egy vizsgálat 20-30 percig tart, és az országos szűrés mintegy két és fél hónap múlva zárul.

Hozzátette: a felmérés reprezentatív, az országot 105 körzetre osztva járja egy-egy kisbusszal két vizsgálócsoport, szemész szakorvos, nővér és asszisztens részvételével. A vizsgálatban részt vevőket a KSH adatainak felhasználásával választották ki, a bekerülőket előzetesen felkeresik, és tájékoztatják a részletekről.

Kiemelte: azért fontos a felmérés, mert nincsenek pontos adatok arról, hogy hány vak és a látássérült ember él az országban, a felmérés megalapozhatja a további munkát a területen. Hozzátette: remélik, hogy a felmérés eredményeként javulhat a szemészeti ellátás Magyarországon, csökkenhet a vakok, látássérültek száma.

Szabóné Berta Irén, a vizsgálatot támogató Vakok Állami Intézetének igazgatója hangsúlyozta: nagyon fontos a prevenció, annak megelőzése, hogy látássérültté váljon valaki, és ebben nyújthat nagy segítséget a felmérés.

Szabó Dorottya, a vizsgálat koordinátora elmondta: először vércukorszintet mérnek, majd a látásélességet, a szemlencsét és - rossz látás esetén - a szemfeneket vizsgálják. Akinek magas a vércukorszintje, annál a szemfeneket a szembogár tágítása után is megvizsgálják, ezzel is kutatva a cukorbetegség lehetséges szövődményeit.

A közreadott sajtóanyag szerint évente 4-6 ezer ember veszíti el a látását Magyarországon. Hozzátették: a szűrést a Lions Clubs International Foundation által nyújtott pályázati támogatásból valósítják meg.

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK