Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Szemészeti és cukorbetegség-szűrés indul áprilisban
2015. március 24. 19:58

szemészet, szűrés, cukorbetegség

Szemészeti és cukorbetegség-szűrés indul áprilisban
Reprezentatív szemészeti és cukorbetegség-szűrés indul április elején, mintegy 3600 ötvenévesnél idősebb embert vizsgál meg ingyenesen a Semmelweis Egyetem szemészeti klinikájának kutatócsoportja.
Szemészeti és cukorbetegség-szűrés indul áprilisban

Ezt Németh János egyetemi tanár, a projekt vezetője mondta. A sajtótájékoztatón a professzor közölte: egy vizsgálat 20-30 percig tart, és az országos szűrés mintegy két és fél hónap múlva zárul.

Hozzátette: a felmérés reprezentatív, az országot 105 körzetre osztva járja egy-egy kisbusszal két vizsgálócsoport, szemész szakorvos, nővér és asszisztens részvételével. A vizsgálatban részt vevőket a KSH adatainak felhasználásával választották ki, a bekerülőket előzetesen felkeresik, és tájékoztatják a részletekről.

Kiemelte: azért fontos a felmérés, mert nincsenek pontos adatok arról, hogy hány vak és a látássérült ember él az országban, a felmérés megalapozhatja a további munkát a területen. Hozzátette: remélik, hogy a felmérés eredményeként javulhat a szemészeti ellátás Magyarországon, csökkenhet a vakok, látássérültek száma.

Szabóné Berta Irén, a vizsgálatot támogató Vakok Állami Intézetének igazgatója hangsúlyozta: nagyon fontos a prevenció, annak megelőzése, hogy látássérültté váljon valaki, és ebben nyújthat nagy segítséget a felmérés.

Szabó Dorottya, a vizsgálat koordinátora elmondta: először vércukorszintet mérnek, majd a látásélességet, a szemlencsét és - rossz látás esetén - a szemfeneket vizsgálják. Akinek magas a vércukorszintje, annál a szemfeneket a szembogár tágítása után is megvizsgálják, ezzel is kutatva a cukorbetegség lehetséges szövődményeit.

A közreadott sajtóanyag szerint évente 4-6 ezer ember veszíti el a látását Magyarországon. Hozzátették: a szűrést a Lions Clubs International Foundation által nyújtott pályázati támogatásból valósítják meg.

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK