Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Természetes megoldás a menopauza tünetei ellen
2013. május 27. 13:47

menopauza, hormon, idősödés, hormonháztartás, petefészek

Természetes megoldás a menopauza tünetei ellen
Mesterséges petefészekkel pótolhatóak a hormonok
Természetes megoldás a menopauza tünetei ellen

Elképzelhető, hogy a hormonpótló terápia laboratóriumi körülmények között előállított mesterséges petefészek segítségével minden eddiginél természetesebbé tehető - állítják a kutatók.

A petefészkek a petesejtek előállításán kívül olyan hormonok kiválasztásáért is felelősek, amelyek fontosak a csontok és a szív egészségéért. Ezen hormonok termelődése leáll menopauza esetén, illetve a petefészkek műtéti eltávolításakor, valamint bizonyos rákfajták esetén alkalmazott kemoterápia és sugárkezelés hatására.


Léteznek ugyan hormonpótló gyógyszerek, de ezek használata többnyire kerülendő a magas szívbetegség és mellrák-kockázat miatt - olvasható a Biomaterials című szakfolyóirat márciusi számában megjelent tanulmányban. Az értekezésben a Wake Forest Baptista Orvosi Központ munkatársai közölték, hogy az általuk előállított mesterséges petefészkek képesek voltak a két kulcsfontosságú női nemi hormon, az ösztrogén és a progeszteron folyamatos adagolására.

"Célunk egy szövet- vagy sejtalapú hormonterápiás megoldás kidolgozása a nemi hormonok kíméletes pótlására. A mesterséges petefészek lehetőséget nyújt arra, hogy természetes úton juttassuk a szervezetbe a hormonokat" - magyarázta a szerzőként közreműködő Emmanuel Opara. A kutatás következő lépése, tehát az állatokon történő tesztelés folyamatban van.

A tanulmányhoz kapcsolódóan így nyilatkozott Dr. Tamer Yalcinkaya, az intézmény professzora: "Ez a projekt azért érdekes, mert reményt ad a korai petefészek elégtelenségtől vagy menopauzától szenvedő nőknek." A mesterséges petefészek előnyei közé tartozik, hogy szükségtelenné teheti a gyógyszerészeti úton előállított hormonok alkalmazását, és képes lehet a szervezet válaszmechanizmusainak értékelésére.

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK