Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - amalgám vagy fehér tömés

amalgám vagy fehér tömés kérdések és válaszok

amalgám vagy fehér tömés
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Igaz az, hogy az amalgám tömésekből a nyál hatására káros anyagok oldódnak ki? Érdemes emiatt az amalgám töméseimett fehér tömésekre cseréltetnem? Köszönöm!!
Kapcsolódó betegségek
Kapcsolódó orvos - szakember kategóriák
Válaszok erre a kérdésre
2012. december 12. 09:27
Igen, igaz. Az amalgám higanyt tartalmaz, ami a nyálból is kimutatható. Indokolt az amalgámtömések cseréje.
Megválaszolta:
2012. szeptember 30. 09:02
Nem egyöntetű a szakma állásfoglalása. Eltérő nézetek vannak. Véleményem szerint, a régi amalgámtöméseket érdemes kicseréltetni.
Üdv.: Dr. Pados Róbert
[email protected]
Megválaszolta: Dr. Pados Róbert
2012. szeptember 28. 13:00
Tisztelt Kérdező!

Allergia, asztma, migrén, izületi bántalmak, gyomorpanaszok, fejfájás, fáradékonyág vagy akár sclerosis multiplex veszélye fenyeget!

Az amalgám tömés 50%-a higany, a többi ezüst, cin, cink, réz és más fémek. Csakhogy a higany erősen mérgező, ráadásul a fölsorolt többi fém önmagában is mérgező lehet. A felvett higany az egész testben raktározódik, nemcsak a vesében, a májban, az agyvelőben, hanem fokozottan az endokrin mirigyekben, csontokban, az emésztőtraktus minden szakaszában jelen van. Tudjuk, hogy sejtes immunrendszerünk több mint 80%-a belekben található. Éppen itt, a táplálék feldolgozásának helyszínén, ahol az anyagcsere a legaktívabb, antitestek és immunsejtek képződési helyén raktározódik a toxikus nehézfém, minden lehetséges következményével együtt.

A higany mérgezés tünetei a szájüregben (helyi tünetek):

- Változások a fogakon.
- Fogínygyulladás és elszíneződés.
- Herpeszek, afták, nyálkahártya fekélyek.
- A nyelv nyálkahártyájának gyulladása.
- Ízérzékelési zavarok (főként fémes íz).
- Fokozott nyáltermelés.

De természetesen az egész szervezetre is kihathat a higany káros hatása!
Például:
- Ízületi fájdalmak, kötőszövet gyulladás, hegesedési zavarok, hátfájás,
- Golyva
- Alvászavarok, idegesség, fokozott izzadás.
- Depresszió, pszichózis (például szorongási rohamok), zavartság,
- Bizonytalan járás, szédülés.
- Jó- és rosszindulatú daganatok, főként emlődaganat,
- Vesepanaszok stb.

Ennek fényében mindenképpen ajánlottnak tartjuk a fogak töméscseréjét.
Megválaszolta: Pillangó Fogászat
2012. szeptember 27. 10:16
Kedves Kérdező!
Csak akkor érdemes az amalgám töméseket kicseréltetnie, ha nem zárnak a tömések. Bővebb információért és időpont egyeztetésért, kérem, hogy hívja a 06/20-2434175-ös telefonszámot.
Üdvözlettel:
Dr.Győrfi Adrienne
www.fehergyongy.hu
www.altatasos-fogaszat.hu
www.fajdalommentes-fogaszati-erzestelenites.hu
www.fogaszatportal.hu
www.fajdalommentes-fogfeherites.hu
www.fogkoeltavolitas.com
Megválaszolta: Dr. Győrfi Adrienne
2012. szeptember 20. 09:45
Mint látható az előttem hozzászólók válaszaiból, ez a kérdés a mai napig nincs egyértelműen tisztázva. Szólnak érvek és ellenérvek mindkét tömés fajta mellett és ellen. A mai elvárásoknak megfelelően alternatívaként én is inkább a kerámia inlay-t ajánlom, mely ötvözi mindkét tömés fajta előnyös tulajdonságait. Bár valamivel drágább, de hosszútávon mégis megéri!
2012. szeptember 19. 18:35
Erről még mindig kemény viták folynak. Láttam már fogorvos fogában is amalgámot, és ismerek olyat most is, aki használja, de a legtöbb fogorvos nem tartja egészségesnek! Való igaz, hogy az amalgám tömés ha jól van elkészítve, nagyon sokat bír, és akár 20 évig is a helyén marad, míg a fényre kötőek zsugorodnak, és gyakrabban kell cserélni őket. Viszont az amalgám többféle fém ötvözete némi ezüsttel, és HIGANNYAL keverve! Már csak önmagában a higany miatt sem választanám.
Megválaszolta: Sebők Olga
2012. szeptember 19. 13:55
Az amalgám tömések cseréje vitatott kérdés. A fő problémát a higany jelenti, ami az amalgám tömés egyik összetevője. A nehéz fémek, így a higany is nem ürül ki a szervezetből, s egye s vizsgálatok szerint az agyban is lerakódhat. Hogy mennyire oldódik ki a tömésből, nem igazán lehet tudni. Véleményem szerint a legjobb megoldás az ún. inlay, ami készülhet aranyból, porcelánból, speciális kompozit anyagból. Széli záródás szempontjából még ma is arany inlay tekinthető a legjobbnak, esztétikailag ugyan nem a legszebb, de arra is van megoldás, hogy minimálisan látszódjon a szájban. Élettartamuk többszöröse a tömésekének, tehát hosszú távon mindenképpen kifizetődőek.
Üdvözlettel:
dr.Kovács Béla
Megválaszolta: dr Kovács Béla
2012. szeptember 19. 12:40
A "hivatalos" álláspont szerint az amalgám egy stabil vegyület amiből nem oldódik ki semmi... Viszont a különböző alternatív vizsgálatok szerint nagyméretű higanyterhelést okoz.
Mindenképp az amalgámtömések cseréjét javasolnám:
1) a szervezet fémterhelése
2) nagyon könnyen "kilyukad" a fog a tömés szélénél, vagy alatta
3) inesztétikus (csúnya)
Megválaszolta: Dr. Péter István
2012. szeptember 19. 12:25
Sok ellenőrzött, tudományos(!) vizsgálat készült, amelyek során a mai napig nem sikerült bizonyítani az amalgám káros hatását - az Amerikai Fogászati Társaság (ADA) tudományos bizottságának a véleménye is ez. (Ellenérdekelt vizsgálatok és eredmények is vannak, amelyek hátterében legtöbbször a fogszínű tömőanyagok gyártói állnak... Ezek mellett persze vannak önjelölt "hozzáértők" is, akik kezében homályos és nem megfelelően elvégzett vizsgálatok eredményei vannak.) Új tömés készítésénél persze érdemes modern, fogszínű tömést készíttetni, de a panaszmentes, ép, jó széli záródású és megfelelő rágófelszínnel rendelkező amalgámtöméssel ellátott fogat véleményem szerint sem kell bántani. Ha esztétikai zavart okoz, akkor körültekintő tervezéssel (a csere esetleges szövődményeit mérlegelve) persze ki lehet cserélni.
Megválaszolta: Dr.Utassy Viktor
2012. szeptember 19. 12:11
Tisztelt Hölgyem/Uram!
Lehet, hogy igaz a fenti állítás, de tudomásom szerint erre konkrét tudományos bizonyítékot még nem találtak. Mindenesetre az biztos, hogy a WHO (Eü. Világszervezet) évente állást foglal az amalgám alkalmazhatósága mellett.

Mindazonáltal tagadhatatlan tény, hogy az adhezív technika a fényre keményedő fogszínű anyagok felhasználásával sokkal modernebb és jobb eljárás, magam sem készítettem amalgámtömést már évek óta, de ezzel együtt az a véleményem, hogy amíg a régi tömései jók, tisztességesen zárnak, szakmai indokokat nem könnyű találni a cseréjük támogatására.
Egyetlen megfelelő érvnek az esztétikai különbséget gondolom, de ez nem szakmai szempont, ebben Önnek kell dönteni.

Tisztelettel: MG
Megválaszolta:
2012. szeptember 19. 12:05
Bár az amalgám tömések nagyon tartósak, valóban károsak az egészségre, amennyiben már nem zárnak 100%-osan. Ezért feltétlenül érdemes ezeket a töméseket kicseréltetni. Mára olyan anyagokkal dolgozunk, amelyek az egészségre nem károsak és ráadásul még esztétikusak is. A fehér tömések helyett szoktuk még ajánlani az ún. inlay-eket. Ezek lenyomat alapján fogtechnikus által elkészített gradia fogpótlások. Nagyon erősek és tartósak, így tovább tartanak, mint az egyszerű "fehér" tömések.
Keressen az eddigi kérdések és válaszok között
Keresett kifejezés:
Regisztráljon páciensként a kérdések feltevéséhez! Regisztráció itt
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK