Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Milyen vizsgálatokkal lehet kideríteni, hogy egy szemészeti-fogászati-arcüreg érintettséggel járó problémának lehet-e neurológiai, esetleg immunológiai oka?

Milyen vizsgálatokkal lehet kideríteni, hogy egy szemészeti-fogászati-arcüreg érintettséggel járó problémának lehet-e neurológiai, esetleg immunológiai oka? kérdések és válaszok

Milyen vizsgálatokkal lehet kideríteni, hogy egy szemészeti-fogászati-arcüreg érintettséggel járó problémának lehet-e neurológiai, esetleg immunológiai oka?
Tisztelt Doktornő / Doktor úr!

Sógorom betegségének diagnosztizálásával kapcsolatban szeretném a segítségüket kérni. A kérdésem az lenne, hogy milyen vizsgálatokat javasolnának még.
A betegség leírása, kórtörténet:
Zsolti 1981-ben született (32 éves), körülbelül 2011 óta vannak komoly egészségügyi problémái. Diagnózis sajnos nincsen.
Legkritikusabbak a szemészeti problémái: Homályos látás, fájó-égető érzés a szemekben, naponta összesen egy-két órára tudja nyitva tartani a szemét. A Meibom-mirigyek valamilyen zsírszerű anyagot termelnek, ez néha látszik is, a könnyel együtt ürül. Az anyag egyre szilárdabb lesz, hétről-hétre nehezebben ürül. Bezsírozza a szemgolyót. Gyulladás, fertőzés nincs. (Kenetet vettek, de baktériumot nem találtak, vérkép sem utal gyulladásra.)
Fogászati problémák: A fogai rendkívül érzékenyek már a kicsit édes, sós vagy savanyú dolgokra is, így nagyon kevés ételt tud megenni. A tünetei zománcproblémákra utalnak, de ennek látható jele nincs. (Nem tudom, lényeges-e, de az érzékenyég miatti foghúzások után a sebek lassan gyógyultak, gennyes seb keletkezett a fogsor felett a fogínyen, holott a fog már el lett távolítva.)
Egyéb: Ezenkívül úgy érzi, mintha az arca, orra felső része homokkal lenne tele és innen ürülne a váladék a Meibom-mirigyeken keresztül. Egyik arcüregében jelentős nyálkahártya-duzzanatot találtak 3D-s fogászati röntgen segítségével.
A tünetek az életminőségét jelentősen befolyásolják, lakásból kimenni (rögtön homályosan lát a légmozgástól és fájdalmai vannak), dolgozni, olvasni, számítógépezni, tévézni nem tud, étkezése egyoldalú.

Kórtörténet:

Nem tudjuk van-e összefüggés, de a szemészeti és fogászati tünetek enyhébb formában 2007-ben, két hónappal egy fogászati kezelést (5-6 fog betömése amalgámmal) követően kezdődtek. Majd lassan, de fokozatosan felerősödtek a tünetek és az állapota ma is romlik.
Az eddigi vizsgálatokból az derült ki, hogy komoly szemszárazságban szenved a Meibom-mirigy diszfunkció miatt, az okok kiderítésére vonatkozó vizsgálatok nagyrészt negatívak lettek, a kezelések eredménytelenek.
Az eddigi negatív eredménnyel záruló vizsgálatok: arcüregröntgen, arcüreg ultrahang, Sjögren-szindróma vizsgálat illetve immunológiai vizsgálat, vérkép több alkalommal is, prosztatavizsgálat, allergiavizsgálat (fém és egyéb allergiákra), pajzsmirigyvizsgálat, endoklinológiai vizsgálat, kenetvétel a nyálkahártyáról és a szájüregből.
Eddigi sikertelen kezelések: szemcseppek és kenőcsök (pl. Tobradex, Cloramfenicol, Balance, Tetran), antibiotikum (Doxiciklin), terápiás kontaklencse, vitaminok nagy dózisban, amalgámtömések kicseréltetése, foghúzások, gyökérkezelések.
Természetesen nagyon sok szemésznél, fogorvosnál, több szájsebésznél, fül-orr-gégésznél és egyéb szakorvosoknál (lásd vizsgálatok) járt már.

A probléma az, hogy már nincs ötletünk, milyen vizsgálatot lehetne még végezni, illetve hogy a legtöbb orvos még nem találkozott ilyesmivel. Van, aki szerint nem is függenek össze a tünetek vagy csak a tünetek kezelésére próbál koncentrálni, nem az okra. Sokan próbáltak segíteni, de nem sikerült megoldást találni. Minden ötletet, javaslatot szívesen fogadunk.
Segítségüket előre is köszönöm!
Kriszti
Kapcsolódó betegségek
Kapcsolódó orvos - szakember kategóriák
Válaszok erre a kérdésre
2015. március 17. 22:41
Szükséges lehet egy kivizsgálás.
Addig is az ajánlatom:
FLANOX antioxidáns elixir és SPOONZ bélbaktérium tartalmú joghurt.
További hasznos információk:
http://biogyogyaszdoktor.hupont.hu
Üdvözlettel:
Ph.D. Sándor Peresztegi
Megválaszolta: Ph.D. Sándor Peresztegi
2013. március 23. 18:59
Köszönjük a választ és a tanácsokat!
2013. március 19. 09:57
Kedves Kriszti!

Arc és koponya CT, még inkább MR vizsgálatot tudnék javasolni esetleges Sclerosis Multiplex kizárására, immunpanelt kiegészíteni más autoimmun betegségekre jellemző markerek vizsgálatával, esetleg toxocara, toxoplasma serologiai és széklet antigén vizsgálatok irányában vérvétel, széklet vizsgálata.
Üdvözlettel,

István
Megválaszolta:
2013. március 16. 12:07
Köszönöm a válaszokat és elnézést, hogy csak most reagálok. Nem hiszem, hogy vegyi vagy sugáreredetű lehet, nem dolgozott soha ilyen helyen és a betegség felerősödésének idején már munkanélküli volt. Előtte elektronikai cégnél dolgozott. A lakással sem hiszem, hogy probléma lenne, sima téglalakás, születése óta ott lakik. Nincs penész sem.
Közben volt immunológusnál, a leletek alapján ő is kizárta az autoimmun betegségeket. Nagyon megértő volt, de nem tudott segíteni. Ő azt javasolta, hogy külföldön keresgéljünk tovább megoldást.
Neurológussal is beszéltünk, de azt hiszem ő inkább a pszichiátriai vonalon volt tapasztaltabb, vizsgálat itt igazából nem történt.
Szóval, ha esetleg bármi ötletük lenne, azt továbbra is megköszönnénk, mert a helyzet sajnos inkább rosszabb, mint jobb.
2013. február 11. 15:47
Ne, tűnik neurológiai betegségnek. Eddig számos, biztosan célirányos vizsgálat történt , a kezelések is - bár mindet "sikertelennek" nevezi - a leletek alapján követendők lehettek.
Munkaköri ártalom, vegyi vagy sugáreredetű nem lehet? nem írja meg, mivel foglalkozik a beteg, milyenek a munka- és lakáskörülményei .
Megválaszolta:
2013. február 10. 21:19
Kedves érdeklődő, átolvastam. Megértem a kétségbeesett levelet.
Változatlanul azonban csak annyit tudok mondani, ha a levél átolvasása után nem is merült fel bennem autoimmun kórkép gyanúja (válaszul a kérdésére), érdemit csak személyes konzultációt követően tudok mondani.
Megválaszolta: Dr. Kádár János
Keressen az eddigi kérdések és válaszok között
Keresett kifejezés:
Regisztráljon páciensként a kérdések feltevéséhez! Regisztráció itt
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK