Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Rekeszizom

Rekeszizom kérdések és válaszok

Rekeszizom
81 éves Édesanyámnál rekeszizom sérvet állapítottak meg, újabban nagyon fáj Neki, hová tud fordulni ?És mit tegyen?
Valamint egy felvilágosítást szeretnénk, mitől van ez a betegség, és mivel jár, ha nem kezelik?
Kapcsolódó betegségek
Kapcsolódó orvos - szakember kategóriák
Válaszok erre a kérdésre
2014. február 09. 14:41
Köszönöm válaszát,további jó munkát, és ahhoz egészséget.
Üdvözlettel: Szabó Gáborné
2014. február 09. 10:31
Amikor egy belső szerv rendes anatómiai pozíciójából, egy nyíláson keresztül eltolódik, sérvről (hernia) beszélünk. A hiatus egy nyílás a rekeszizomban. A rekeszizom egy izmos fal, amely elválasztja a mellkasüreget a hasüregtől. Normális esetben az oesophagus (nyelőcső) keresztülhalad a nyíláson, és a gyomorban folytatódik.
Rekeszizomsérv esetén a gyomor bejut a mellüregbe ezen nyíláson keresztül. A rekeszizomsérvnek két fő típusa van: csuszamlásos és paraoesophagealis.
Csuszamlásos rekeszizomsérv esetében a gyomor és a nyelőcső azon része, amely a gyomorhoz csatlakozik, felcsúszik a mellkasba a nyíláson keresztül. Ez a sérv gyakoribb típusa.
A paraoesophagealis sérv kevésbé gyakori, de több aggodalomra ad okot. A nyelőcső és a gyomor a helyén marad, de a gyomor egy része átpréseli magát a nyíláson, és a nyelőcső mellé kerül. Kialakulhat ilyen típusú sérv anélkül, hogy tüneteket produkálna, de a veszély abban áll, hogy a gyomrot "megfojtja", vagy elzárja a vérellátását.
Gyakori, hogy a rekeszizomsérvvel küzdők gyomorégésben vagy gastrooesophagealisreflux-betegségben (GORB vagy GERD) is szenvednek. Bár látszólag van összefüggés, úgy tűnik, hogy az egyik betegség nem kiváltó oka a másiknak. Sok rekeszizomsérves beteg van GORB nélkül, míg mások a GORB-tól szenvednek, de nincs rekeszizomsérvük.
A rekeszizomsérvben szenvedők mellkasi fájdalmat tapasztalhatnak, amely könnyen összetéveszthető a szívroham fájdalmával. Ezért nagyon fontos vizsgálatokat végeztetni és megfelelő diagnózist kapni.
Mi okozza a rekeszizomsérvet?
Leggyakrabban az ok ismeretlen. Néhány esetben a rekeszizomsérv egy ezt a területet ért sérülés után alakul ki, mások gyenge vagy különösen nagy nyílással születnek. Egyes szakértők arra gyanakodnak, hogy a köhögés következtében megnövekedett hasi nyomás, a székletürítés közbeni erőlködés, a terhesség és a szülés, vagy a jelentős súlygyarapodás is közrejátszhat a rekeszizomsérv kialakulásában.
Kiket veszélyeztet a rekeszizomsérv?
Gyakrabban fordul elő az 50 év fölöttieknél és a túlsúlyos embereknél (főleg nőknél) és dohányosoknál.
Hogyan diagnosztizálják a rekeszizomsérvet?
A rekeszizomsérv diagnosztizálható speciális röntgen vizsgálattal, amely láthatóvá teszi a nyelőcsövet, vagy endoszkópiával.
Hogyan kezelik a rekeszizomsérvet?
A legtöbb betegnél nem jelentkeznek a rekeszizomsérv tünetei, tehát nem szükséges kezelés. Azonban a paraoesophagealis sérv (amikor a gyomor egy része átpréselődik a nyíláson) a gyomor elszorítását eredményezi, ezért általában műtét ajánlott. Más tüneteket, amelyek a rekeszizomsérvvel együtt jelennek meg, (mint a mellkasi fájdalom), gondosan ki kell értékelni. A GORB tüneteit kezelni kell.
Mikor van szükség rekeszizomsérv-műtétre?
Amennyiben fennáll a kizáródott sérv kialakulásának veszélye (vagyis el van szorítva a vérellátás), műtéti beavatkozásra lehet szükség a sérv megszüntetése érdekében, ami azt jelenti, hogy visszateszik oda, ahová való.
Sok beteg képes járni a sérvműtét utáni napon, amennyiben laparoszkópos technikával végzik. Általában nincsenek étrendbeli korlátozások, és a beteg visszatérhet a megszokott tevékenységeihez egy héten belül. A teljes gyógyulás 2-3 hetet igényel. Kerüljük a kemény munkát és a nehéz tárgyak emelgetését legalább három hónapig a műtét után. Sajnos még műtét után sincs garancia arra, hogy a sérv nem fog visszatérni.
Mikor hívjuk az orvost?
Amennyiben Önnél rekeszizomsérvet diagnosztizáltak, és erős mellkasi vagy hasi fájdalmat érez, émelyeg, hány, vagy nem képes székletürítésre vagy gázkibocsátásra, akkor kizáródott sérv vagy obstrukció állhat a háttérben, amely orvosi ellátást igényel. Azonnal hívja orvosát.
Forrás: gyomoreges.hu
Remélem segíthettem
Üdvözlettel: Kiss Ervin, orvosi gyógymasszőr-terapeuta
Megválaszolta: Kiss Ervin
Keressen az eddigi kérdések és válaszok között
Keresett kifejezés:
Regisztráljon páciensként a kérdések feltevéséhez! Regisztráció itt
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK