Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Petefészek-ciszták

Petefészek-ciszták tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Meddőségi nehézségek miatt csináltattam 3 pontos inzulinrezisztencia vizsgálatot, az értékek jók (glükóz, glükóz terhelés 60', 120') de az inzulin értékem csak 0,3 a referencia tartomàny 1,9-23 között van. Nem tudom hogy a terheléses inzulin értékem ennek fényében mit jelent. Glükóz fluoridos: 4,6 mmol/L Glükóz terhelés: 60': 5,0 mmol/L Glükóz terhelés 120': 5,3 mmol/L Inzulin: 0,3 mIU/L Inzulin terhelés 60': 38,9 mIU/L Inzulin terhelés 120': 28,8 mlU/L Homa-IR: 0,1 Köszönettel: Tomasics Judit
Kérdező: brownie85 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Deáky Zsolt 2016-12-02 14:18:35
Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Meddőségi nehézségek miatt csináltattam 3 pontos inzulinrezisztencia vizsgálatot, az értékek jók (glükóz, glükóz terhelés 60', 120') de az inzulin értékem csak 0,3 a referencia tartomàny 1,9-23 között van. Nem tudom hogy a terheléses inzulin értékem ennek fényében mit jelent. Glükóz fluoridos: 4,6 mmol/L Glükóz terhelés: 60': 5,0 mmol/L Glükóz terhelés 120': 5,3 mmol/L Inzulin: 0,3 mIU/L Inzulin terhelés 60': 38,9 mIU/L Inzulin terhelés 120': 28,8 mlU/L Homa-IR: 0,1 Köszönettel: Tomasics Judit
Kérdező: brownie85 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Deáky Zsolt 2016-12-02 14:19:57
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! A szövettani leletem értelmezésében kérném a segítségét. Endometrium Hyperplasia-val kezeltek évekig. A hysterectomia eredménye mást mutat. "Szabálytalan proliferációs fázisú, kiterjedten autolysált endometrium vérzéses szétesés jeleivel, melynek hátterében idült anovulációs ciklus állhat. Adenomyosis lev.grad. myometrii (endometriosis interna)" Erre a passzusra annyi magyarázatot kaptam, hogy adenómám volt, ami egy méhen belüli endometriózis. A méhnyálkahártya "rohadt", hyperplasia nem állt fenn. Mit jelent, hogy rohadt a méhnyálkahártya? A következő sorok egyetlen szava sem érthető számomra: I. Parakeratosis epithelii ectocervicalis. Ecto-et endocervictis papillaris chronika lev.grad.cum exacerbatione acuta. Endocervicalis reservsejt hyperplasia, tubalis metaplasia és tubo-endometrioid metaplasia. Ovula Nabothi, Tunnel clusters. IV. Cysta secundum Morgagni tubae uterinae d.. V. Cystadenoma serosum tubae uterinae s..." A méheltávolításon kívül cisztákat is eltávolítottak, amikről semmit sem tudok. A szövettani eredményből kiolvasható valami erről? A petefészkeim megmaradtak. A korábbi cisztáim milyenek lehettek, van-e erről bármilyen információ? A műtét következményeként mire számíthatok? Hormonális problémák, csontritkulás, további petefészek ciszták várhatóak-e. Kell-e rendszeresen kontrollálni az állapotomat, vagy elegendő évente egyszer a nőgyógyászati kontroll. Sokadjára fordul elő a Cystitis acuta fertőzés, ami a felépülésemet is akadályozta. Mit lehet tenni az elkerülése érdekében? Köszönöm a segítségét!
Kérdező: soso.hana Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Deáky Zsolt 2016-05-19 11:33:27
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 21 éves lány vagyok.Nekem olyan problémám van,hogy több mint két hete erős émelygés,fájnak a karjaim és szüntelen,nem múló fejfájás van rajtam. Emiatt a közérzetem is nagyon rossz. Alig eszek,étvágyam nincs. Vérnyomásom mindig tökéletes volt,de most nagyon alacsony szinte állandóan 100 vagy 95 között van. Sokszor hányingerem is van. Esténként órákig szenvedek még elalszok és reggel már korán ébredek. Világ életemben hason tudtam csak aludni..el sem tudtam képzelni,hogy én oldalt fekve el tudjak aludni vagy háton..mióta alacsony vérnyomásom van és ez a fejfájásom is azóta nem tudok se hason se bal oldalt aludni mert akkor erős szivdobogást érzek ami nagyon zavar és néha nehezen kapok levegőt is,így amikor tudok aludni akkor is csak a jobb oldalamon.Amit tudni kell: Volt már refluxom ami hol előjön,de valamikor teljesen tünetmenetes vagyok és nincs gyomorfájdalmam se.... Július 23-án műtöttek petefészek cisztával...30 perc lett volna a műtét de egy gyerekkori műtét által durva bélösszenővések voltak,így 4 órás műtét lett belőle. Műtét után minden rendben volt,kaptam antibiotikumot és egy hétre rá már haza is engedtek..most van 6 hete,hogy műtöttek... műtét utáni 2. héten magas pulzusom volt szinte mindig 100-105 körül volt...háziorvosom panangint irt fel hogy szedjek...szedtem szedtem,de nem lett jobb igy EKG-t csinált...aztmondta az EKG-m tökéletes így nincs értelme kardiologiara beutalni.... ezek utan egy héttel rendeződött a pulzusom és ez után következett be az alacsony vérnyomás,émelygés fejfájás.... mivel sokszor érzem,hogy hányingerem is és tompa gyomorfájdalmam van illetve hátfájásom is( godoltam a sok antibiotikum és egyéb gyógyszerek készíthettk ki a gyomrom mert volt már erre példa) így elkezdtem szedni savlekötőt 4 napja napi 2x( noacid 20mg) azt még hozzáteszem,hogy mozgok teszek veszek mióta a műtéten túl vagyok...folyadékot iszok napi 2litert(több nem megy le).... voltam 2 hete vérvételen is semmi eltérés nem volt...lehetséges ez a fdurva szüntelen fejfájás a refluxtól,gyomorproblámától illetve a hátfájás is? Vagy ez a vérnyomásingadozás a műtéttől van?... háziorvosom nem nagyon foglalkozik ezzel,de nekem nagyon megneheziti a napjaimat a fejfájás,nem tudok koncetnrálni és a közérzetem is nagyon rossz. Egy éve volt egy fél évig tartó szintén ilyen tünetekkel járó fejfásáom.voltam Mr vizsgálaton ahol nem találtak semmit,szemészeten se volt semmi eltérés illetve akkor vették észre a refluxom(voltam gyomortükrözésen is ahol már egy begyogyuló felmaródást láttak mivel előtte már szedtem savlekötőt háziorvos utalására...egy idő után jobban lettem és most műtét után ismét jelentkeztek szinte ugyan azok a tünetek....igaz műtét előtt nagyon stresszes voltam,egy emberrel több konfliktusom is volt és sokminden nagyon bántott... lehet ez most 'üt' ki rajtam? Vagy talán kérdezem lehetséges,hogy a refluxtól legyen? ....a hátfájást és gyomorégsét kiindulóan,hogy fekélyem van volt? Vagy kimerültség illetve műtét miatt..vagy egyéb szív probléma?Edzetlenség?(mozgok műtét első napja óta,futni még nem tudok,mert alhasam még fáj és még nem telt le a 6 hét).kérem ossza meg velem mit gondol az esetemről...szeretnék jobban lenni,jobb közérzettel és végre aludni egy jót mert kipihenni sem tudom magam..... elnézést,hogyha nagyon érthetelenül fogalmaztam,de remélem tudnak segíteni valahogy,mert nagyon el vagyok keseredve. Üdv: Anett
Kérdező: Bnettaa Válaszok száma: 3 db Utolsó válasz: Dr.Kiss T.Mária 2015-09-02 17:04:14
Tisztelt Szakértő ! 22 éves lányomnál Hashimoto thyreodistis, PCOS, IR és lisztérzékenység kivizsgálás kapcsán IgA hiány és alacson IgG értéket találtak: IgG 6.35 A g/L 8.00-17.00 IgM 1.21 g/L 0.60-3.70 IgA <0.5 A g/L 0.85-4.50 Azt szeretném Öntől kérdezni, hogy felnőtteknél szükséges-e immunológiai kivizsgálás, gondozásbavétel ? Tudom, hogy ilyen problémája sok embernek van, orvosi jelentősége szinte nincs, de a lányom betegségeit figyelembe véve fontosnak tartja e immunológiai vizsgálatát ? Köszönöm válaszát Üdvözlettel: Mária
Kérdező: kmaria65 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Ph.D. Sándor Peresztegi 2015-03-17 22:29:31
Tisztelt Cím ! Barátnőmnek évek óta alhasi fájdalmai vannak,menses előtti időszakban Kb.7-10 nappal előtte kezdődik és nagyon görcsöl neki. Ez jelentkezik fizikai megterhelés és szekszuális együttlét után is. 2014 10 21.én Pécsen Ct felvétel készült és és kapott egy zárójelentést,ami nem tűnik teljesen egyértelműnek.Sajnos itt nem látom a lehetőséget,hogy ezt a zárójelentést mellékeljem . A vélemény: Kevés szabad hasi folyadék. A Bal petefészekben látott elváltozás lehet corpus luteum cysta. Már töbször volt orvosnál a panaszával de eddig senki nem látott semmit ultrahangos vizsgálaton sem.De a fájdalmak egyre erősödnek.Mit lehet ilyenkor tenni,vagy kihez kell fordulni és mi lehet a betegség okozója. Köszönettel Jankó Ignác
Kérdező: Janko Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Examed Klinika 2014-10-28 21:59:17
Kedves Doctor, 1 eve abbahagytam a Nuvaring fogamzas gatlot. 28-25 ciklusonkent keves barna menstruaciom van 2 hetig azota. Hormon vervizsgalat normalis, LH-FSH 2:1 ratioban van. Ultrahangon viszont kimutattak a ketoldali petefeszekcisztakat. Norethisterone 5mg tablettara barnazgatassal reagaltam, Provera 10mg tablettara ugyszinten. On szerint mi a teendo es milyen vizsgalat kellene ahhoz hogy normalis menstruaciom legyen? 2 ev mulva szeretnek babat, 35 eves vagyok. Koszonom
Kérdező: Edina Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Tisztelt orvosok, Meg szeretném kérdezni, hogy foglalkoznak-e PCO-s ill. endometriózisos betegekkel? Feleségemnél 2012. januárjában állapították meg az endometriózist ill. pco-t. Azóta túl van egy műtéten és egy fél éves injekciókúrán. A mensese azóta sem rendeződött teljesen, így ma ismét elmentünk a kezelőorvosához(magánorvos). Az ultrahang ismét rosszal kecsegtetett. Az ultrahangon egy kisalmányi ciszta látható. A diagnózis endometriózis. Az orvosa laparoszkópos műtétet javasol újra. Kérdésem még az lenne, hogy van-e más mód arra,hogy elkerülje ezt a procedúrát?(szigorú étrend+ mozgás) Mivel gyermeket szeretnénk sürget az idő és nem szeretnénk újabb fél-egy évet várni, nem beszélve a műtét drasztikus mivoltáról. Köszönöm előre is válaszukat!
Kérdező: tamas2013 Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Tisztelt Orvosok! Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszokat. Azóta túl vagyok a harmadik műtéten, a vérzésem megszűnt. Extrém mennyiségű volt. Innentől van 6 hét haladékom, hogy valamilyen megoldást találjunk az újabb operáció elkerülésére. A javaslataikat szeretném kérni a további lépések megtételére.Nem tudom ezek után a Provera alkalmazása célszerű lehet-e, közvetlenül ez volt a bő vérzés kiváltója, esetleg ahogy a menszesz jelentkezik azonnal bele kell-e vágnom a Mirena felhelyezésébe. Az eddigi tapasztalatok alapján, ha csoda nem történik és el nem áll a vérzés magától cselekednem kell. Van-e esetleg más lehetőség is, ami Önök szerint segíthet megszüntetni ezt a betegséget? Drasztikus fogyást javasoltak, mert 101 kg vagyok, vagy állandó fogamzásgátló szedést, legelegánsabb megoldásként pedig a spirált. Nem tudom a menszesz nélküli élet mennyire viselne meg mentálisan, a Proverától is kisebb dührohamaim voltak. A pszichés gyógyszerem elhagyása is szóba jöhet, Elontril 150 mg-ot szedek, aminek semmiféle nőgyógyászati mellékhatása nincs, vagy nem ismert. Egy barátnőm Gestogént szed és ez megoldja a menszesz problémáit. Ez is segíthet ilyen hosszú vérzészavar esetén esetleg?Sor került E2+FSH+LH+prolaktin meghatározásra. A labor eredményeim megfelelőek, lényeges eltérés nincs. Szeretnék még gyermeket vállalni, ezért sem merült fel eddig nőgyógyászati nagy műtét, de ilyen elhúzódó problémák mellett át kell gondolnom, mi a fontosabb. Minden lehetőség érdekel, amivel lezárható ez az elhúzódó vérzészavar.Eligazításuk nagyon értékes számomra, köszönettel tartozok érte!
Kérdező: soso.hana Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Tóth László 2013-05-02 15:23:14
Tisztelt Orvosok! Közel 1 éve tart a kálváriám és a jelenlegi helyzetem nem tűr halasztást. A kezelő orvosom (endokrinológus) csütörtökig nem elérhető, nekem pedig már tegnap műtőasztalom kellett volna lennem ( 35 éves nőként harmadjára, nagyjából 4 havonta) az ambuláns lapomra írt igen bő, friss, darabos vérzésem miatt, ami 6. napja tart és egyre bővebb. Már nem tudom elhagyni a lakást miatta, ilyen vérmennyiséget még sosem láttam. A diagnózisom méhnyálkahártya túlburjánzás, Hyperplasia, Hypermenorrhea, mindkét szövettanom negatív. Az utolsón annyi szerepel szabálytalan proliferatios fázisképű endometrium. A jelenlegi helyzetet a Provera 5 mg menszesz 15-24. napja közötti szedése idézte elő-. Órák kérdése és válaszhoz, orvosi segítséghez kell jutnom! Eddig két küretem volt sokkal kevesebb vérzés miatt, amit több nőgyógyász sem talált indokoltnak.Nem oldotta meg a problémát, 6 hét után ismét nem szűnt meg a vérzésem, ezért került sor gyógyszeres kezelésre. Pont emiatt nem szeretnék újabb műtétet, hisz ez az út már ismert. A Provera okozhat-e ilyen mértékű vérzést , folytatható-e ez a terápia (3 havi adagot írtak fel)és meddig tartható ez a liter számra kiömlő vérmennyiség anélkül, hogy elvéreznék, vagy ahogy az ambuláns lapon látom a vérzés mennyisége konzervatív kezelés mellett is fennáll, tehát a kezelés sikertelen? Milyen reményeim lehetnek még? A Proverától is depresszívvé válok, a Mirena mellett menszesz nélkül ez állandó lehet? Őszintén szólva már a méheltávolítást is vállalnám, csak ne lássak többet vért. Kérem jelezzenek vissza nekem amilyen hamar csak lehetséges! Telefonon is próbálok segítséget kérni, de attól tartok a délelőtt folyamán lépnem kell, nem vagyok biztos abban, hogy csütörtökig képes leszek talpon maradni, olyan mértékben gyengülök. Köszönöm!
Kérdező: soso.hana Válaszok száma: 8 db Utolsó válasz: Dr. Hajnal Attila 2013-04-30 08:08:06
Nőgyógyásznál voltam rákszűrő vizsgálaton az eredmény P2 de félév múlva kontrollra hívnak. 49 éves vagyok évente járok szűrésre. Mi lehet a problémám?
Kérdező: herbar Válaszok száma: 4 db Utolsó válasz: dr Czifra Imre 2013-01-14 01:49:30
További Nőgyógyászat - szülészet
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás



Flattr this





E-mail cím:*
Név:*
Reklám
Reklám

INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK
Tanar.hu

Google PageRank