Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A pajzsmirigy alulműködés és tünetei
2012. szeptember 28. 11:18

vitamin, elhízás

A pajzsmirigy alulműködés és tünetei
A pajzsmirigy alulműködése (hypothyreosis) különböző életkorban, sokszor eltérő módon alakul ki, de bizonyos formái gyermekkortól a felnőttkoron át az idős korig, egyaránt kimutathatóak és hasonló tünetekkel jelentkeznek.
A pajzsmirigy alulműködés és tünetei

A pajzsmirigy alulműködés tünetei

A pajzsmirigy alulműködés hasonló tüneteket okozhat, akár jódhiány miatt alakul ki, akár a gyakori Hashimoto pajzsmirigy alulműködésről van szó, vagy akár a terhesség után észlelt, úgynevezett postpartum thyreoiditisről. Alulműködés esetén, a folyamat súlyosságától függően, általánosságban a következő tünetek jelentkeznek:
       

  •     gyengeség,
  •     fáradékonyság,
  •     koncentrálóképesség csökkenése,
  •     bőr szárazság, hajhullás,
  •     testsúlynövekedés,
  •     székrekedés,
  •     szívműködés lassulása,
  •     nemi funkciók felborulása (pl. menzeszavar),
  •     ezen tünetek mellett, még egyéb panaszok is jelentkezhetnek.


Mivel a tünetek összessége utalhat pajzsmirigy megbetegedésre, de egy-egy tünet fennállása, nem feltétlenül jelenti hogy a pajzsmirigy nem megfelelő működése okozza a panaszt, ezért gyanú esetén, mindig érdemes megkérdezni a gondozó orvost egy kivizsgálás szükségességéről.

A jódhiány miatt kialakuló pajzsmirigy alulműködés

A jódhiány miatt kialakuló pajzsmirigy alulműködés kezelésére, elegendő lehet a jódozott só alkalmazása, esetenként azonban Jodid adására is sor kerülhet. Amennyiben a pajzsmirigy alulműködése gyógyszer mellékhatásként alakul ki, a gyógyszer elhagyásával, és más hasonló hatásmechanizmusú gyógyszer adásával, ez a tünet megszüntethető.

A Hashimoto thyreoiditis (pajzsmirigy alulműködés)

A serdülő- és felnőttkor gyakori, pajzsmirigy alulműködéshez vezető kórfolyamata a Hashimoto thyreoiditis, ami a pajzsmirigy hormontermelő sejtjeit pusztító autoimmun betegség. Észlelésekor a betegnél, lehetnek túlműködésre vagy alulműködésre utaló tünetek, de az is elképzelhető, hogy más eltérés nem mutatható ki a pajzsmirigy megnagyobbodásán kívül.

Fontos tudni, hogy autoimmun folyamat fennállása esetén, a fokozott jódpótlás (jódozott só, Jodicum ásványvíz, Jodid) kifejezetten káros lehet!

Az évente javasolt pajzsmirigy ultrahang vizsgálata során, gyermekkorban általában 2-3 mm-es átmérőjű cisztákat találnak, ami később a felnőttkorban göbösödést idézhet elő. Amennyiben a folyamat, egyértelműen nem különíthető el rosszindulatú elváltozástól, kiegészítő szcintigráfiás vizsgálat is szükségessé válhat. Azokban az esetekben, amikor a pajzsmirigy göb mérete meghaladja a 1,5 cm-t, tűvel történő mintavétel elvégzésére is szóba jön.


A pajzsmirigy alulműködés tünetei újszülöttkorban

A veleszületetten észlelhető, úgynevezett „congenitalis hypothyreosist”, már újszülött korban kiszűrik, az újszülött osztályokon elvégzendő kötelező teszt segítségével. A teszt jelentősége olcsóságában, megbízhatóságában, és abban rejlik, hogy a megfelelő időben és módon alkalmazott kezeléssel, a gyermek tünetmentessé tehető, a fejlődése egészséges kortársaiéhoz hasonló. Az alulműködés tünetei nem feltétlenül jellegzetesek ebben az életkorban, vannak viszont olyan jelek, mint például a nyitott kiskutacs, a nagy köldöksérv, a kifejezetten száraz bőr, a láthatóan nagy nyelv, az élettani, néhány napig tartó újszülöttkori sárgasághoz képest elhúzódó icterus, a bélmozgás csökkenése miatt kialakuló ritka székletürítés, a széles orrnyereg, vagy a lusta szopási készség kórjelző lehet.

Az emelkedett pajzsmirigy serkentő hormon (sTSH) szint esetén, mindenképpen javasolt a hormon pótlásának megkezdése. Ez fontos a szövődmények (pl. a szellemi fejlődés lassulása vagy elmaradása) megelőzése szempontjából.

A diagnózist megerősíthetik a kiegészítő vizsgálatok, mint pl. a pajzsmirigy képalkotó vizsgálata (ultrahang vagy szcintigráfia), de a kezelést ezen vizsgálatok nem befolyásolják. Mivel a szintigráfia izotópos vizsgálat, ennek elvégzését általában 3 éves kor után javasolják.

Forrás: Webbeteg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK