Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Hogy aludj jól vizsgák előtt?
2013. május 08. 11:28

stressz, alvás, vizsga, vizsgadrukk, koffein

Hogy aludj jól vizsgák előtt?
Vizsgák előtt mindig elhangzik: aludd ki magad, egyél rendesen. Ám amikor az ember gyomrát elszorítja a félelem, és ugyanezen okokból aludni sem bír, hiszen az agya csak a vizsgán kattog, az alvás nem is olyan egyszerű.
Hogy aludj jól vizsgák előtt?

A következő technikákkal szeretnénk segíteni a vizsga előtti stresszmentesítésben. Ezek által majd könnyebben fogsz aludni, és meglásd, jobban fog menni az érettségi, vagy bármelyik más nehezebb dolgozat.

1.    Ne halaszd estére!

Minden tanulnivalót intézz el a nap folyamán. Ne éjszaka tanulj, hiszen így az agyad fáradt marad, és nem tud koncentrálni, vagyis a tananyag se ragad meg olyan jól. Ha nem tudsz napközben tanulni, és úgy érzed, éjszaka jobban fog az agyad, akkor pihenj délutánonként, aludj egy kicsit akkor.

2.    Koffein stop

Ne mérgezd magad koffeinnel. Napi egy kávé bőven elég, lefekvés előtt 2 órával pedig már ne igyál semmiféle koffeintartalmú italt (kóla, energiaitalok). A zöld tea remek lehet helyette, tegyél bele egy kis gyömbért, ennek a keveréknek így remek élénkítő hatása van.

3.    Lefekvés előtt

Mielőtt aludni mész, igyál nyugtató hatású italokat. Ilyen a meleg tej, a kamilla tea, vagy más nyugtató hatású gyógynövényes (pl. orbáncfű) teakeverék.

4.    Rendszeresen

Akármennyire nehéz, mégiscsak próbálj meg éjszaka aludni. A túl sok nappali pihenés, a szundik felborítják a bioritmusodat és az alvásciklusod.

5.    Kis szundi

Ne aludj sokat napközben, csak ha feltétlenül szükséges (ahogy azt már említettük). Pihenésképp sétálhatsz, vagy pihentetheted a szemed, esetleg le is zuhanyozhatsz, ha az jólesik, 15-30 percnél többet ne aludj napközben.

6.    A megfelelő környezet

Pihentetően aludni nem lehet nagy zajban, fényben, illetve rendetlenségben. Legyen a hálószoba a szentélyed! Ne tanulj az ágyban, tarts rendet, és próbáld meg a zajokat kiszűrni!

Ezekkel a tippekkel tuti jól fogsz aludni. Figyelj oda az étkezésre is, ne egyél nehéz, zsíros ételeket lefekvés előtt. A sport is pihentető lehet: ha már érzed, hogy végképp nem fog az agyad, pattanj bicajra vagy sétálj egy nagyot.

Jó tanulást!

 

Forrás: kamaszpanasz.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK