Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Íme, néhány trombózishoz vezető ok - listavezető a genetikai hajlam?
2014. augusztus 07. 22:13

trombózis, hajlam, genetikai hajlam

Íme, néhány trombózishoz vezető ok - listavezető a genetikai hajlam?
Január elseje óta már nem szívesen írnak fel az orvosok fogamzásgátló gyógyszert azoknak a nőknek, akik nem estek át egy trombózismutáció-vizsgálaton. Mivel alattomos betegségről van szó, azoknak is érdemes lehet megvizsgáltatni magukat, akik nem rendszeres gyógyszerszedők.
Íme, néhány trombózishoz vezető ok - listavezető a genetikai hajlam?

Egyre több beteg

A szakértők szerint egyre gyakrabban fordul elő hazánkban is a mélyvénás trombózis, annak minden szövődményével. A betegség kialakulása több okra is visszavezethető, befolyásolja a hormonkezelés, a genetikai hajlam, de az életmódunk is. Akik hosszú órákat töltenek mozdulatlanul ülve, és a lábuk nincs megfelelően átmozgatva, akik nem sportolnak rendszeresen, dohányoznak, jelentős túlsúllyal küzdenek, azoknál nagyobb eséllyel jelentkezhet trombózis. Mivel a női hormonok változása, egyensúlya is befolyásolja kialakulását, ezért a betegség gyakrabban jelentkezik nőknél. A trombózist szenvedők egyharmada viszont genetikai okok miatt szenved véralvadási zavarban, melyek közül a leggyakoribb a Leiden-mutáció.

Forrás: Thinkstock


Veleszületett hajlam

Számos olyan veleszületett, trombózisra hajlamosító állapot létezik, melyről egészen addig fogalmunk sem lehet, míg trombózissal kórházba nem kerülünk. A Leiden-mutáció akár a népesség öt százalékát is érintheti, de nem mindegy, hogy milyen formában van jelen: ha csak egyik szülőnktől örököltük a hajlamot, akkor 4-8-szorosra nő a kockázat, ha mindkettejüktől, akkor körülbelül 80-szoros. Ha a családban tudunk valakiről, aki mélyvénás trombózist kapott, érdemes egy genetikai szűrésre ellátogatni, ahol mindenféle fájdalom nélkül megvizsgálják, érint-e minket ez a mutáció.

Nem ezért szűrik a gyógyszerszedő nőket

Bár ez az egyik legelterjedtebb trombózisszűrés, a fogamzásgátlót szedő nőket nem a Leiden-mutációra kell szűrni. Természetesen náluk is fontos tudni, hogy a hajlamnak ez a formája megvan-e, de maga a hormontartalmú gyógyszer más módon fokozza a trombózis kialakulásának kockázatát. A vér alvadékonyságát a gyógyszer az antithrombin-III nevű gátló faktoron keresztül növelheti, azaz nagyobb eséllyel alakulhat ki veszélyes vérrög a vénákban. Tartós fogamzásgátlószedés esetén érdemes többféle vizsgálatot is elvégeztetni, vagy megbeszélni az orvossal, ő miket tart szükségesnek.

Forrás: Thinkstock
Mi is az a trombózis?

A trombózis tulajdonképpen érelzáródást jelent, melyet egy vérrög okoz. A mélyvénás trombózis a lábszár nagy vénáiban alakul ki, melynek jele lehet a végtag megduzzadása, vagy izomlázszerű fájdalma, a bőr kipirosodása, lilulása. A vérrög akkor okoz igazán gondot, ha nem szűnik meg magától, hanem az érrendszeren keresztül az egész rög, vagy annak egyes részei eljutnak a tüdőbe, vagy más létfontosságú szervekhez, s ott okoznak elzáródást. A tüdőembólia tünete lehet a légszomj, a fulladás, és természetesen azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Forrás: life.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK