Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Magasvérnyomás - Mit tehet Ön?
2012. október 03. 09:43

magas vérnyomás, vérnyomás, szív, érrendszer, vérnyomás mérés

Magasvérnyomás - Mit tehet Ön?
A magas vérnyomás olyan állapot, amit rendszeresen, az élet végéig folyamatosan kezelni kell.
Magasvérnyomás - Mit tehet Ön?

Az életmódváltás nagyban hozzájárul a magas vérnyomás megelőzéséhez vagy karbantartásához akkor is, ha Ön már vérnyomáscsökkentőket szed.

Hogy vérnyomását megfelelően karbantartsa, érdemes változtatnia életvitelén, szokásain. Ezzel megelőzheti a betegség és szövődményeinek kialakulását, de kialakult magasvérnyomás esetén is, nagy mértékben segítheti a gyógyszeres kezelés hatékonyságát.

1. Táplálkozzon egészségesen!
Fogyasszon sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát. Egyen kevesebb telített zsírt tartalmazó ételt.

Szorítsa meg nátrium (nátrium klorid, azaz konyhasó) bevitelét (bár napi 2,4 mg nátrium a jelenlegi határérték az egyébként egészséges felnőttek esetén, Ön ezt leviheti 1,5 mg-ra naponta, ezáltal jelentősen csökkenhet a vérnyomása). A sófogyasztás csökkentése nem mindenkinél eredményes, csak azoknál, akiknél a sok nátrium vérnyomásnövekedést okoz.

2. Tartsa meg az optimális súlyát!
Ha Ön el van hízva, akár már 5 kg leadása is jelentősen csökkentheti vérnyomását.

3. Mozogjon sokat!
A rendszeres mozgás hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez és az ideális testsúly megtartásához. Napi legalább 30 perc mozgást próbáljon beiktatni a mindennapi tevékenységeibe.

4. Korlátozza az alkoholfogyasztást!
A napi alkoholfogyasztása ne haladja meg a fél liter sört, vagy 2 dl bort, vagy fél dl röviditalt, különösen akkor, ha Ön nő.

5. Ne dohányozzon!
A dohányban található anyagok károsítják az erek falát bélelő sejteket, és felgyorsítják az erek megkeményedésének (elmeszesedésének) folyamatát. Ha dohányzik, kérje orvosa segítségét a leszokásban!

6. Stressz kezelés
Amennyire csak lehetséges, csökkentse az Önt ért stresszt, alkalmazzon különböző technikákat a meglevő stressz kezelésére! Aludjon eleget, ez is nagy segítséget jelenthet.
 

Együttélés a magasvérnyomással

 

Amennyiben Önnek már kialakult a magasvérnyomása, a fenti életmódbeli változtatásokon túl az alábbi tanácsok megfontolása is hasznos lehet:

1. Mérje otthon is rendszeresen a vérnyomását!
Az otthoni vérnyomásmérések segítségével folyamatosan ellenőrizheti, hogy az Ön által szedett gyógyszerek megfelelőek-e, illetve figyelmeztethetik Önt és orvosát az esetlegesen fellépő szövődményekre is.

2. Megfelelően szedje gyógyszereit!
Ha a mellékhatások vagy a költségek problémát jelentenek, kérdezze meg orvosát a gyógyszerváltás lehetőségeit illetően.

3. Rendszeresen keresse fel orvosát!
A magasvérnyomás sikeres kezeléséhez szükség van az összefogásra. Sem Ön, sem orvosa nem tudja ezt egyedül megtenni. Működjön együtt orvosával, hogy vérnyomását biztonságosan alacsony szintre vigye és ott is tartsa.

4. Vegyen fel egészséges szokásokat!
Egyen egészséges ételeket, fogyjon le és mozogjon rendszeresen! Csak mértékletesen fogyasszon alkoholt! Ha dohányzik, szokjon le!

5. Kezelje a stresszt!
Mondjon nemet bátran a többletfeladatokra, szabaduljon meg negatív gondolataitól és tartson fenn jó emberi kapcsolatokat!

A fenti néhány irányelv betartása nehéz, különösen akkor, ha nem érzi a magasvérnyomás tüneteit. Ha motivációra van szüksége, emlékezzen arra, hogy a kezeletlen hipertóniával járó kockázatok milyen súlyos betegségekhez vezethetnek. Fontos lehet a család és a barátok támogatását is megnyerni.

Forrás: Webbeteg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK