Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Mikor igyunk teát, mikor kávét és mikor juice-okat?
2015. január 29. 19:59

kávé, tea, reggeli, juice, víz

Mikor igyunk teát, mikor kávét és mikor juice-okat?
Tudjuk, hogy a legideálisabb, ha két vagy akár három liter folyadékot is beviszünk a szervezetünkbe, és ennek nagy része víz kell, hogy legyen. De ki akarna egész nap csak vizet inni? Hamar rá lehet unni... Ha eddig össze-vissza ittál, mert nem tudtad, hogy mit mikor érdemes fogyasztani, akkor cikkünk segítségével könnyedén kiküszöbölheted ezt a csorbát.
Mikor igyunk teát, mikor kávét és mikor juice-okat?

Miért igyunk vizet?

Megoszlanak a vélemények arról, hogy palackos, bolti ásványvizet vagy inkább csapvizet igyunk – erről a vitáról bővebben itt írtunk. Azt azonban senki nem cáfolhatja meg, hogy a víz a legtisztább folyadék, amihez könnyen, gyorsan és olcsón hozzájuthatunk. A testünk 90%-ban vízből áll, így nagyon fontos a működéséhez is ez a folyadék. Gyorsan hasznosítja, és segíti a méregtelenítési folyamatait is. Egy-egy víznap például kifejezetten hasznos lehet a szervezetnek. De nem mindig vagyunk vevők rá, vannak időszakok, amikor ráununk a vízivásra. Ezt könnyedén megoldhatjuk, az étkezésekhez például köthetünk más itókát is.

A folyadékbeviteledet könnyedén optimalizálhatod a szervezet napszakonként változó igényeihez igazítva a választásodat!

Mit fogyassz a reggelihez?

A reggeli étkezéshez jó választás lehet a fekete tea, amely a kávéhoz hasonlóan koffeint tartalmaz, és segít a felébredésben. A zöld tea üres gyomorra nem jó választás, mert túlzottan fokozza az anyagcserét és egyrészt éhesebb leszel tőle, másrészt az érzékeny gyomort meg is viselheti. Sok lehet tőle a savad, ezért akár hányingert is érezhetsz.

A kávé pártiak természetesen maradhatnak a kávénál, de mindenképpen fogyasszanak el hozzá egy nagy pohár vizet is, hogy pótolják a folyadékveszteséget.

Tipp: akinek esetleg magas a sava, az reggel éhgyomorra mindig igyon meg egy pohár meleg vizet, ami jót tesz a bélműködésnek. Ha nincs ilyen problémád, akár narancslevet is fogyaszthatsz a reggelihez.

A tízóraihoz

A délelőtt során vagy akár a tízóraihoz, illetve akár a tízórai helyett fogyasszunk narancslevet (ha lehet frissen facsartat). Tízóraira elfogyaszthatsz akár egy bögre irót is, ami segíthet az agy frissen tartásában.

 

Az ebédhez

Ebéd előtt, ha nem eszel levest, akkor egy üdítő zöldséglével pótolhatod azt. A paradicsomlé például kiváló választás lehet. Picit megsózva serkenti az étvágyat és nagyon sok vitamint is tartalmaz. A cékla-almalé sem rossz döntés a téli időszakban, én például napok óta azt iszom.

Ebéd közben a legjobb választás a víz, hiszen semleges ízével nem rontja el az ebédünket, és felfrissít. Ekkor akár az enyhén szénsavas változat mellett is leteheted a voksod, mivel az segíthet a nehezebb ételek emésztésében. Ásványi anyag tartalmának köszönhetően további vitaminokhoz és nyomelemekhez is hozzájutsz.

Közvetlenül ebéd után, ha még szomjas vagy, fogyassz el egy bögre zöld teát, ami segíti az emésztést, felpörgeti az anyagcserét, frissít, így elkerülheted a kajakómát.

Zöld tea

Uzsonnára

Uzsira jöhet a jó öreg almafröccs, ami a legjobb természetesen frissen préselt almaléből és ásványvízből. Az arányok a következőek: 1 dl almalé, 2 dl víz. Szobahőmérsékleten kortyolgasd el és érezni fogod frissítő hatását, ezzel egyidejűleg utántöltheted az ásványi anyag készleted is. Ezenkívül választhatsz zöldségleveket, különböző turmixokat vagy smoothiekat vagy teát is. A zöld és fehér tea, illetve az oolong teák is fogyaszthatóak kora délután.

Te inkább kávét szeretnél? Válaszd a cappuccinót, és fogyassz hozzá legalább egy pohár vizet.

Vacsorára

Ha hét óra előtt fogyasztjuk el a vacsoránkat, akkor nyugodtan ihatunk zöld teát vagy fehér teát, csak ne áztassuk túl sokáig a filtereket. A sötét oolong teát is fogyaszthatod, segíti az emésztést és finom ízekkel jutalmaz meg egy hosszú nap után.

Ha nehezen szoktál elaludni, akkor válassz inkább a gyógyteák közül: levendula, orbáncfű, citromfű – bármelyiket fogyaszthatod.

Forrás: proaktivdirekt.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK