Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Gyógynövények - Orvosi zsálya

Orvosi zsálya leírása, hatása (Salvia officinalis L)

Orvosi zsálya

Ajakosvirágúak családja
Lamiaceae

népi neve
kerti zsálya

angol neve
Garden Sage

német neve
Echter Salbei

Leírás és előfordulás:
évelő félcserje. Mélyre hatoló, erősen elágazó gyökere van. Magassága 50-80 cm. Az idősebb egyedek szára erőteljesebben elágazó és fás. A fiatalabb egyedeknél főként a szárak alsó része fásodó, a felsőbbek szürkészöldek, molyhosan szőrözöttek. A szárak négyélűek. Molyhosan szőrözött levelei a szárakon átellenesen helyezkednek el, 5-10 cm hosszúak, 1-3 cm szélesek, lándzsásak vagy hosszúkás-tojásdadok, élük aprón csipkés. A levelek erezete a levéllemezből kiemelkedő, hálózatos. A kétajkú virágok a hajtások felső harmadában örvösen helyezkednek el, pártájuk eléri a 2-3 cm-t, színük rendszerint ibolyáskék, ritkábban rózsaszín, esetleg fehér. Virágait csak a második évben hozza, a virágzás ideje június-július. Termése 2-3 mm hosszú makkocska. Őshazája a Földközi-tenger vidékén van. Az egész növény kellemes illatú.

Felhasznált részek, drogok:
elsősorban a levél (Salviae officinalis folium), a levelekből vízgőzdesztillációval előállított illóolaj (Salviae officinalis aetheroleum) és a levélből készített tinktúra (Salviae tinctura).

Főbb hatóanyagok:
a levélben illóolaj (1-2,5%, alfa- és béta-tujon, borneol, cineol és kámfor főbb alkotórészekkel), cserzőanyagok, diterpén-keserűanyagok és flavonoidok.

Főbb hatások:
a leggyakrabban használt leveleké és az illóolajé nyákoldó, köptető, köhögéscsillapító, antimikrobiális, antioxidáns, gyulladáscsökkentő, epehajtó, izzadáscsökkentő és tonizáló.

Előfordulás gyógyszerkönyvben:
levél [Ph. Hg.VIII. - 04/2002:1370 (2004)], levélből előállított tinktúra [Ph. Hg.VIII. - 04/2002:1889 (2004), 01/2005:1889 (2007)].

Előfordulás növényértékelő monográfiában:
E-monográfia (levél - 1985,1990), ESCOP - monográfia (levél- 2003).

Felhasználások:
a levél és az illóolaj fertőzéses és gyulladásos eredetű légúti- és szájüregi megbetegedések, reumás és izületi panaszok, illetve bőrgyulladások kezelésére gyógyteák, szájöblögetők, fogkrémek, gyógyfürdők, bedörzsölőszerek és egyéb készítmények alkotórészeként, valamint a bőséges verejtékezés és a pajzsmirigy fokozott működésének kiegészítő kezelésére szánt összetételekben.

Ajánlott napi adag:
levélből 4-6 g, illetve azzal egyenértékű kivonat; gargalizálásra alkalmanként 3 g levélből készült forrázat (150 ml vízzel), 5 g szeszes kivonat vagy 2-3 csepp illóolaj 150 ml vízhez adva.

Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
az illóolaj és az alkoholos kivonatok belsőleges alkalmazása a magas tujontartalom miatt óvatosságot igényel, és a várandósság és a szoptatás ideje alatt ellenjavallt!

Megjegyzések:
a levelekből készült kivonatot és párlatot a likőriparban a finomabb zamatú likőrök ízének kialakításánál használják fel. Illóolaja a növénylikőrök egyik ízanyaga.

Forrás: Patikamagazin.hu

Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK