Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Gyógynövények - Vadgesztenye

Vadgesztenye leírása, hatása (Aesculus hippocastanum L.)

Vadgesztenye

Vadgesztenyefélék családja
Hippocastanaceae

népi neve
fehér bokrétafa, gesztenyefa, lógesztenye

angol neve
Horsechestnut

német neve
Roßkastanie

Leírás és előfordulás:
nagy termetű, nálunk nem honos, díszfaként ültetett lomhullató fa. Magassága elérheti a 25 métert, koronája elegáns, szabályos formájú. Kérge sötétszürke, pikkelyesen repedezett. Csúcsrügyei igen nagyok, gyantabevonattól ragadósak. Ujjasan összetett levelei hosszúnyelűek, 5-7 levélkéből állnak, a levélkék 20 cm-nél is hosszabbak lehetnek, fűrészes szélűek. Fehér virágai nagy, gyertyaszerűen felálló bugavirágzatban, április-májusban nyílnak. Termése húsos, tüskés falú tok, melynek átmérője 3-6 cm, benne rendszerint egy nagy barna mag található.

Felhasznált részek, drogok:
a mag (Hippocastani semen), a virág (Hippocastani flos), a levél (Hippocastani folium), és a kéreg (Hippocastani cortex).

Főbb hatóanyagok:
a magvakban, levelekben és a virágokban szaponinok, flavonoidok és cserzőanyagok; a kéregben kumarinok (pl. eszkulin). A magvakban található legfontosabb, több szaponin vegyületből álló keverék alfa- és béta-eszcint, valamint kriptoeszcint tartalmaz.

Főbb hatások:
a terápiás szempontból legjelentősebb magvak gyulladáscsökkentő és az izzadmányok képződését mérséklő, a perifériás keringést és a nyirokáramlást javító, illetve a hajlszálerek áteresztőképességét csökkentő hatásúak. A kéregdrog hatóanyagai érfalvédő és bőrvédő (UV-sugarakat elnyelő) hatásúak.

Előfordulás növényértékelő monográfiában:
E-monográfia (mag - 1994); ESCOP - monográfia (mag - 2003); WHO - monográfia (mag - 2002).

Felhasználások:
a magvakból előállított gyári készítményekkel visszérgyulladást, visszeres lábszárfekélyt, aranyér betegséget, műtétek utáni ödémákat és mozgásszervi panaszokat kezelnek, de kisebb, kozmetikai jellegű érpanaszok kezelésére alkalmas készítményeknek is gyakori hatóanyaga a magvakból készült kivonat. A virágokból és a levelekből aranyér és reumás fájdalmak elleni (ülő)fürdők készíthetők. A kéregdrog kivonatait és hatóanyagait fényvédő kenőcsök, emulziók és napolajak hatóanyagaként használják fel.

Ajánlott napi adag:
0,2-1 g mag, illetve 50-150 mg eszcinnek megfelelő vizes-alkoholos kivonat.

Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
a magvakból előállított gyári készítmények jól tűrhetők, nemkívánatos mellékhatásként ritkán és enyhe mértékű gyomorpanaszok jelentkezésével lehet számolni. A magvak és a kéreg háziszerként (gyógytea, szeszes kivonat) történő belsőleges használata nem ajánlott, külsőleg azonban biztonsággal alkalmazhatók.

Megjegyzések:
utak mellé gyakran ültetik sorfának, emellett parkoknak, temetőknek is gyakori ültetett fája.

Forrás: Patikamagazin.hu

Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK