Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Gyógynövények - Vadgesztenye

Vadgesztenye leírása, hatása (Aesculus hippocastanum L.)

Vadgesztenye

Vadgesztenyefélék családja
Hippocastanaceae

népi neve
fehér bokrétafa, gesztenyefa, lógesztenye

angol neve
Horsechestnut

német neve
Roßkastanie

Leírás és előfordulás:
nagy termetű, nálunk nem honos, díszfaként ültetett lomhullató fa. Magassága elérheti a 25 métert, koronája elegáns, szabályos formájú. Kérge sötétszürke, pikkelyesen repedezett. Csúcsrügyei igen nagyok, gyantabevonattól ragadósak. Ujjasan összetett levelei hosszúnyelűek, 5-7 levélkéből állnak, a levélkék 20 cm-nél is hosszabbak lehetnek, fűrészes szélűek. Fehér virágai nagy, gyertyaszerűen felálló bugavirágzatban, április-májusban nyílnak. Termése húsos, tüskés falú tok, melynek átmérője 3-6 cm, benne rendszerint egy nagy barna mag található.

Felhasznált részek, drogok:
a mag (Hippocastani semen), a virág (Hippocastani flos), a levél (Hippocastani folium), és a kéreg (Hippocastani cortex).

Főbb hatóanyagok:
a magvakban, levelekben és a virágokban szaponinok, flavonoidok és cserzőanyagok; a kéregben kumarinok (pl. eszkulin). A magvakban található legfontosabb, több szaponin vegyületből álló keverék alfa- és béta-eszcint, valamint kriptoeszcint tartalmaz.

Főbb hatások:
a terápiás szempontból legjelentősebb magvak gyulladáscsökkentő és az izzadmányok képződését mérséklő, a perifériás keringést és a nyirokáramlást javító, illetve a hajlszálerek áteresztőképességét csökkentő hatásúak. A kéregdrog hatóanyagai érfalvédő és bőrvédő (UV-sugarakat elnyelő) hatásúak.

Előfordulás növényértékelő monográfiában:
E-monográfia (mag - 1994); ESCOP - monográfia (mag - 2003); WHO - monográfia (mag - 2002).

Felhasználások:
a magvakból előállított gyári készítményekkel visszérgyulladást, visszeres lábszárfekélyt, aranyér betegséget, műtétek utáni ödémákat és mozgásszervi panaszokat kezelnek, de kisebb, kozmetikai jellegű érpanaszok kezelésére alkalmas készítményeknek is gyakori hatóanyaga a magvakból készült kivonat. A virágokból és a levelekből aranyér és reumás fájdalmak elleni (ülő)fürdők készíthetők. A kéregdrog kivonatait és hatóanyagait fényvédő kenőcsök, emulziók és napolajak hatóanyagaként használják fel.

Ajánlott napi adag:
0,2-1 g mag, illetve 50-150 mg eszcinnek megfelelő vizes-alkoholos kivonat.

Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
a magvakból előállított gyári készítmények jól tűrhetők, nemkívánatos mellékhatásként ritkán és enyhe mértékű gyomorpanaszok jelentkezésével lehet számolni. A magvak és a kéreg háziszerként (gyógytea, szeszes kivonat) történő belsőleges használata nem ajánlott, külsőleg azonban biztonsággal alkalmazhatók.

Megjegyzések:
utak mellé gyakran ültetik sorfának, emellett parkoknak, temetőknek is gyakori ültetett fája.

Forrás: Patikamagazin.hu

Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK