Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Cluster fejfájás

Cluster fejfájás tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

A cluster-fejfájás idegrendszeri betegség, melynek fő jellemzője a féloldali kiterjedésű, rohamokban jelentkező és igen heves fejfájás. A „cluster” arra utal, hogy a fájdalmak bizonyos periódusokban halmozottan jelennek meg, majd hónapokra, évekre eltűnnek. Első orvosi leírását Gerard Van Swieten adta 1745-ben, ám azóta sem jutottak sokkal előbbre a betegség okának, kialakulásának, mechanizmusának megismerésében. Annyi bizonyos, hogy a hipotalamusz – mint a biológiai óra központja – kulcsfontosságú szerepet játszik a rohamok kialakulásában, azok napi ill. éves ciklusában.

Tünetei

A cluster sokkal kínzóbb, mint más fejfájások, például a migrén. Nőbetegek szerint gyötrelmesebb szenvedést okoz, mint a szülés. A fájdalom általában a szem környékén, a homlok- vagy halántéktájon alakul ki, s érintheti az arcot, állkapcsot is. Szigorúan féloldali és egy rohamperióduson belül ugyanazon az oldalon jelentkezik, hirtelen, előjelek nélkül, és maximális intenzitását 2–15 perc alatt éri el. Ez a fájdalom heves, kínzó és általában folytonos, nem lüktető. A roham az esetek 80%-ában 30 perctől 2 óráig tart, átlagos hossza 80 perc. A roham végén a fájdalom olyan gyorsan tűnik el, ahogy beállt. A napi átlagos rohamszám kettő (naponta 0,5–8); az epizód kezdetén és végén általában ritkább, míg annak közepén gyakoribb.
A roham legjellemzőbb kísérőtünete az azonos oldali szem könnyezése és vörössége, továbbá – szintén a fájdalmas oldalon – orrdugulás, orrfolyás, az arcfél és a homlok izzadása. A rohamot kísérheti hányinger, esetleg hányás, továbbá fény-, hang- és szagérzékenység. A páciens a roham alatt jellemzően ül, áll vagy járkál – csak az enyhe rohamok alatt képes lefeküdni és fekve maradni.

Terápia

A legújabb felmérések alapján több év telik el, mire a clustert pontosan diagnosztizálják. A clusteres pácienseket rendszerint egyéb fejfájásokra kezelik – sikertelenül. Ezért fontos a cluster mielőbbi felismerése és kezelése. Mivel kevés a cluster terápiájára alkalmazható gyógyszer, a kutatások középpontjában olyan új szerek megtalálása áll, melyeket ugyan más betegségre fejlesztettek ki, de a clusterre is használhatók lehetnek.
A gyógyszeres terápiánál megkülönböztetünk rohamkezelést és preventív, ún. intervallumkezelést.
Rohamkezelésre Magyarországon jelenleg egyetlen hatékony szer van:
-sumatriptán (injekció vagy orrspray)
Hatásukat 5–10 perc alatt elérik (az Imigran spray kicsit lassúbb), de csak a fennálló rohamot szüntetik meg – megelőző hatásuk nincs. A hagyományos fájdalomcsillapítók szinte teljesen hatástalanok.
-A 100%-os oxigén maszkon keresztül, 10–15 l/perc sebességgel belélegezve a betegek több mint háromnegyedénél 5–15 perc alatt megszünteti a rohamot. Oxigént neurológus szakorvos írhat fel a clusteres beteg számára. Jelenleg (2009) TB-támogatás nincs rá, a teljes térítési díjat meg kell fizetni.
A roham megelőzése:
-átmeneti kezelés: triptán-, szteroid-, ergotamin-tartalmú készítményekkel a rohamok számának ill. erősségének csökkentése, míg a fenntartó kezelés el nem éri hatását;
-fenntartó kezelés: kalciumcsatorna-blokkolók, lítiumkészítmények, methysergid, epilepsziaellenes szerek, egyéb szerek: indometacin, bétablokkolók, triciklikus és egyéb antidepresszánsok, kapszaicin, melyeket némi sikerrel teszteltek;
-szabadforgalmú készítmények: pl. a melatonin napi 1×10 mg-os adagja (lefekvés előtt fél órával alkalmazva) segíthet a roham megelőzésében.

Forrás:wikipedia.org

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Még nincs ilyen jellegű kapcsolódó kérdés.
További Tünetek
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK