Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Altatás utáni állapot

Altatás utáni állapot kérdések és válaszok

Altatás utáni állapot
Jó napot!

Nemrég volt egy műtétem, amikor altattak. Ébredés után 5-6 alkalommal is hánytam este illetve éjjel. Gyakorlatilag alig voltam magamnál 2 napig, szinte végig aludtam, kivéve a pár perces ébrenléteket, mikor hánytam, wc-re mentem, és szinte semmit sem ettem 2 napig. Olyan élmény volt mindez, mintha szó szerint kiütöttek volna. Kérdésem: normális-e ez a reakció altatás után? Kicsit aggódom, hogy nem túlozták-e el az altató mennyiségét...
Kapcsolódó betegségek
Kapcsolódó orvos - szakember kategóriák
Válaszok erre a kérdésre
2013. február 20. 23:52
Az altatószerekre adott reakció teljesen egyéni, szerencsére ritkán, de fokozott érzékenység is előfordulhat. Ha a későbbiekben altatásra kerül sor, az altatóorvost a műtét utáni hányásról és a "kiütöttségről" feltétlenül tájékoztassa.
Megválaszolta: Dr. Somogyi Rózsa
2013. február 13. 14:04
Köszöntöm! Nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy Ön valóban az altatás során adott gyógyszertől érezte magát rosszabbul az átlagnál. Bár sokkal inkább valószínű az, hogy a műtét utáni időszakban Önnek adott (esetleg ópiát típusú) fájdalomcsillapító okozhatta a panaszait. Nem tudom milyen műtéte volt konkrétan, de annak technikájától (pl. CO2-insufflatioval végrehajtott laparascope-os műtét után, maradhat vissza CO2 a hasban mely okozhat hasi fájdalmat-hányást), a műtéten érintett területtől és számos egyéb okból is lehetett ilyen jellegű panasza. A kérdését konkretizálva: nem, ez nem normális reakció, egyáltalán nem általános és nem mindenkivel fordul elő. Az a gondolata pedig, hogy esetleg eltúlozták-e az altató mennyiségét, úgy gondolom nem helytálló. El is mondom, hogy miért. Az altatáshoz, műtéti érzéstelenítéshez használt gyógyszerek adagolása nem feltétlenül a "gyógyszer tankönyv"-ben leírt testsúly-kg-ra történik. Azt számos más tényező is befolyásolja (biológiai kor, nem, elhízás mértéke, folyadéktér "össz.térfogata"...stb.), ezekből van amit ráadásul nem feltétlenül lehet pontosan felmérni az egyes betegek esetében (eszköz, idő, egyéb tényezők hiánya). Fontos még, hogy van egy jelenség: az egyéni válaszkészség, ami azt jelenti, hogy ha a kolléga minden eddigit megfelelően figyelembe is vesz, akkor is előfordulhat, hogy a beteg "túlérzékenyen" reagál a beadott gyógyszermennyiségre, vagyis az Önnek adott gyógyszer a tudomány mai állása szerint és a kolléga által elérhető "mérő-módszerek" szerint akár még alul is lehetett dozírozva, az Ön szervezete mégis nem várt "reakciót mutatva" úgy reagált, mintha túladagolták volna. Egészen röviden: aggodalomra semmi ok :) amennyiben ezek a tünetek megszűntek és Ön jelenleg teljes jólétnek örvend!!!
Az más kérdés, hogy pl. a műtét utáni hányás jól kezelhető vagy megelezhető, ill. vannak egyéb szerek, amivel az adott gyógyszer hatása bármikor felfüggeszthető, úgy hogy a kérdés inkább úgy lenne véleményem szerint a helyes, hogy miért nem "avatkozott" be valaki Önnél a műtét utáni időszakban, hogy ezen panaszait enyhítse?!
Végezetül javaslom még, hogy ha legközelebb operálják Önt mindenképp említse az altatóorvosának a preoperatív viziten, hogy egy korábbi altatás kapcsán ez történt Önnel. Így időben kaphat majd olyan szereket, amik esetleg meg is előzhetik az Ön által említett tüneteket.
Megválaszolta: Dr. Berényi Tivadar
Keressen az eddigi kérdések és válaszok között
Keresett kifejezés:
Regisztráljon páciensként a kérdések feltevéséhez! Regisztráció itt
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK