Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - fóbiák

fóbiák kérdések és válaszok

fóbiák
Hogyan tudja legyőzni az ember a félelmeit? A félelmeit attól, hogy bizonyos dolgokba belevágjon? És a fóbiáit hogyan lehet képes valaki legyőzni?
Kapcsolódó betegségek
Kapcsolódó orvos - szakember kategóriák
Válaszok erre a kérdésre
2012. szeptember 03. 22:14
Kedves Kérdező!

Egy meghatározással kezdem a válaszom.
A \"phobosz\" görög szó rettegést, félelmet, menekülést jelent. A fóbiák olyan megbetegedések, ahol bizonyos helyzetben intenzív szorongás jelenik meg.
A fenti meghatározás az Ön 3 rövid kérdőmondatát egybe köti. Vagyis, egy kérdés van, -ami a lényeg- a félelemtől való szabadulás.

A félelem alattomos dolog mert két másik párral szokott együtt lenni. Ez a kettő pedig a vágy és a szégyen. Ezek olyan köteléket, bilincseket, láncokat tudnak ránk aggatni, amitől már nem vagyunk szabadok és ezek a \"békjóink\" korlátozzák életünket.

Ha igazán szeretnénk ezektől megszabadulni, akkor szembe kell nézni velük és feltárni. Ezek valóban megkötnek, lekötnek és cselekedeteimben, döntéseimben erősen korlátoznak, befolyásolnak?! A kérdésének az elején az szerepel, hogy hogyan tudjuk legyőzni félelmünket.

Ez általában arról szól, hogy miképpen legyünk erősebbek a félelmünknél. Pedig itt nem erősítésre van szükség, hanem 3 fontos dologra, ami segít megszabadítani a kötelékeinktől. Ezek közül az egyik a remény, amit fontos magunkban elültetni és felismerni, hogy VAN, mert nélküle semmi sincs ami ösztönözne minket. Értelmet ad a kezdetnek és célnak.

Remény, ami bennünk megfogalmazódik és nem egy másik vágy, amit lecserélhetek. A remény olyan jövő, ahol szabadon lehetek és belső egyensúlyom, értékeim, boldogságom, életem teljes. Nem húznak, korlátoznak kötelékeim, és nincs szükségem már másra, mert teljes az életem. (Nagy cél, és ezt sok kis lépésben lehet megközelíteni és sok-sok idő kell hozzá.) Talán ha azt mondom, hogy valahol a szívünkben, bensőnk mélyén kell lenni a reménynek ahhoz, hogy azt mondhassuk \"nekem van reményem\".

Másik fontos dolog a hitem, ami ehhez visz. A magam hite, hogy képes vagyok rá és meg tudom tenni. Ez olyan hit, ami nem kér megerősítést folyton önmagamtól, környezetemben élőktől, hanem a kitartás, elhatározás és a döntésem erejéből táplálkozik.

A harmadik a szeretetből táplálkozó cselekedet. Ami nem az önzés, vágy és birtoklás alapján cselekszik, hanem ezek nélkül. Megcselekedni, amit tenni szeretnék.
A félelem események élményének összeadódásából jelenik meg. Például valami számunkra tiltott dolgot megcselekszünk, s hirtelen megjelenik bennünk az, hogy valamit a megtiltó ellen megtettem. Megjelenik bennem a következményétől való tartás, takargatni való, félelem. Egyúttal megjelenik a szégyen is, mivel valamit tettem, ami elrontott egy eredendően jót. Elrontottam valamit és erre nem vagyok büszke, nem eredményem.

Összefoglalva: Ragadjuk meg a gondolatot, kérdezzünk rá! Fogalmazzuk meg, hogy pontosan mitől félek. Milyen következmények történhetnek, ha mégis megteszem? Járjuk körbe ezt a megjelenő érzést, és így rögtön foglalkozunk vele, szembe nézünk vele. Így már sok fal leomolhat. Természetesen ez egy általános válaszom, mivel nem ismerem az önt kérdésre ösztönző gondját. Így, ha úgy érzi, hogy a válaszomat szeretné az Ön élethelyzetére hallani, akkor keressen bátran e-mail elérhetőségemen, illetve egyeztetett időpontban személyes találkozást tudom javasolni, vagy skype rendelésem is fel tudom ajánlani.

Üdvözlettel

Tóth László
Megválaszolta: Tóth László
Keressen az eddigi kérdések és válaszok között
Keresett kifejezés:
Regisztráljon páciensként a kérdések feltevéséhez! Regisztráció itt
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK