Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - prolaktin

prolaktin kérdések és válaszok

prolaktin
Tisztelt Doktor Úr!

A párommal már 9 hónapja szeretnénk babát ezért elkezdtem körbejárni, hogy miért nem jöhet össze. A vérvétel alkalmával kiderült, hogy a prolaktin szintem túl magas. Utánaolvastam és a tünetek is igazolnak. A menstruációs ciklusom 31 - 35 nap általában és kb 7- 10 napig tart. Nagyon erős PMS tünetekkel jár együtt.
Szeretnék érdeklődni, hogy a prolaktin szint csökkentésére és a ciklus beállítására milyen lehetőségek vannak a gyógyszeres kezeléssel vagy azon kívül?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Kapcsolódó betegségek
Kapcsolódó orvos - szakember kategóriák
Válaszok erre a kérdésre
2013. november 16. 22:22
Kedves Kérdező!
A prolaktin szint normalizálására ajánlom a Ciklus II gyógynövénykapszula alkalmazását. ( borsikakukaclevele.hu )
üdvözlettel: Jutka
Megválaszolta: Antalné Putnik Judit
2013. november 16. 17:59
Kedves Hölgyem!
Az emelkedett prolaktin érték vérvizsgálattal igazolható. A hormon mértékét több tényező is befolyásolhatja, például napszakoktól függően is változhat: reggel rendszerint alacsonyabb. A diagnózis felállításához ezért több alkalommal mért magas érték igazolása szükséges. Ha felmerül a hipofízis betegség gyanúja, MRI vizsgálat az agyalapi mirigyről célzottan szükséges. Ez az ún. “SELLA” felvétel, mely szó szerint az agyalapi mirigy ágyát jelenti. Az agyalapi mirigy előtt vonulnak el és kereszteződnek a látóidegek, ezért a kivizsgálás során látótérvizsgálatra is szükség lehet1. A Bromocryptin (Serocryptin) az agyalapi mirigy által termelt tejelválasztási hormon - Prolaktin - szintjét hivatott csökkenteni. A tejelválasztási hormon magas szintje gátolja a petesejtek érését (ezért nincs általában peteérés pl. szoptatás alatt), illetve gátolja a beágyazódást, illetve a terhesség első 12 hetében, amíg ki nem alakul a méhlepény, sárgatest elégtelenséget okozva vetélést okozhat. A Prolaktin szintje vérből mérhető, amennyiben ez Önnél magas szintet mutatott, a tabletta szedése indokolt. Ugyancsak indokolt a szedés, ha az emlőkből normál prolaktin szint mellett nem terhes állapotban tej préselhető ki. Ezen hormon szintje ugyanis a cikluson belül változik, illetve nagy napi ingadozást mutat, így normális hormonszint nem feltétlenül jelenti, hogy rendben is van. policisztás petefészek szindróma is rossz prolaktin szintekhez vezethet. A kezelés mindig a kiváltó ok függvényében történik. Az agyalapi mirigy nagy méretű, 1 cm feletti, vagy esetleg a látóideg kereszteződését is érintő daganata rendszerint műtéti eljárás szükségességét vonja maga után. Egyéb esetben az emelkedett prolaktin érték gyógyszerekkel normalizálható: hatására az adenoma mérete csökkenthető, a menstruációs ciklus rendeződik és a terhesség is létrejöhet. Lényeges, hogy magas prolaktin szint esetén törekedni kell a stressz csökkentésére, stresszkezelő technikák elsajátítására, mivel a túlzott idegeskedés önmagában is képes megemelni a hormon mértékét a szervezetben.Barátcserje (Vitex Agnus Castus, Chastetree berry, vitex)

A Földközi-tenger vidékén őshonos, 2-3 méter magas, terebélyes ágrendszerű, illatos cserje. Nevét azért kapta, mert egykor a kolostorokban élő, nőtlenségi fogadalmat tévő szerzetesek e növény kivonatát fogyasztották szüzességi fogadalmuk megtartásához. Azt tartották róla, hogy csökkenti a nemi vágyat. A barátcserje terméseinek szexuális vágyat csökkentő és a nőkre gyakorolt egyéb, áldásos hatásait a modern orvostudomány kísérleteinek eredményei is igazolták. A növény termését Európában évszázadok óta alkalmazzák női hormonális problémák orvoslására. Hagyományosan rendszertelen menstruáció kezelésére, a normális menstruációs ciklus visszaállítására és termékenységi problémákra használták a gyógynövényt, manapság emellett a premenstruációs szindróma kellemetlen tüneteinek enyhítésére is ajánlják. A panaszok közé tartozhatnak testi és lelki természetű panaszok is, melyek jelentkezhetnek fejfájás, bőrproblémák formájában, a mellek enyhe feszülésében, alhasi panaszokban, idegességben, ingerlékenységben, továbbá hangulati ingadozásban, fáradékonyságban és alvászavarban.
Szinte minden meddőséggel, babatervezéssel foglalkozó fórumon előbb-utóbb felbukkan a barátcserje neve. Bár nincs hormontartalma, mégis hatást gyakorol a hormonműködésre, különösen az LH-hormon termelésére. Az agyalapi mirigyet „dolgoztatja meg”, így több LH-hormon termelődik. Hála az LH-hormonnak, a progeszteron (sárgatest-hormon) szint is nő a szervezetben, így menstruációs problémák esetén elsősorban azoknak ajánlott, akik elégtelen progeszteron szinttel küzdenek. Emellett a prolaktin-szintet is csökkenti.
Bromocriptin-Richter tablettát olyan betegek kezelésére használják, akiknek a vérében megemelkedett a prolaktin (a sárgatestre és a tejelválasztásra hat) és/vagy a növekedési hormon szintje. Ezt a két hormont az agyban elhelyezkedő agyalapi mirigy termeli. A magas prolaktinszint kialakulhat bizonyos gyógyszerek hatására, az agyalapi mirigyben jelentkező betegség esetén, vagy akár kimutatható ok nélkül is.
A Bromocriptin-Richter tablettát a következő esetekben alkalmazzák:
- A tejelválasztás megelőzése és megszüntetése orvosi indok alapján (pl. szülés után az anya betegsége miatt; vagy vetélés esetén)
- A magas prolaktinszint következtében a hormont termelő nemi mirigyek működésének csökkenése, amely tejcsorgással is együtt járhat (a folyamat terméketlenséghez vezethet).
- Abban az esetben is adható, ha a terméketlenség egyik oka nem a magas prolaktinszint.
Üdvözlettel:
Dr.Rajnai László
Megválaszolta: Dr.Rajnai László
Keressen az eddigi kérdések és válaszok között
Keresett kifejezés:
Regisztráljon páciensként a kérdések feltevéséhez! Regisztráció itt
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK