Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Röntgen

Röntgen kérdések és válaszok

Röntgen
Tisztelt Doktornő!
Fiatal nő vagyok. Technikai okok miatt meg kellett ismételni a tüdőszűrésemet. Először digitális (modern) technikával, másodszor régi hagyományos lágysugaras? technikával, és régi géppel. Két kérdésem lenne, ami miatt rettenetesen aggódom. Beszéltem egy radiológussal, aki azt mondta hogy lágysugaras technikát már nem lehet alkalmazni vizsgálatoknál. Ön tud-e ilyen törvényi szabályozásról? A másik probléma ami miatt aggódom: azt olvastam, hogy egy régi gép sugárdózisa, akár 1,2 msV is lehet, szemben a mellkasröntgen 0,2-es átlag értékével. Ön szerint ekkora különbség lehet, illetve ezt ellenőrzik? Előre is nagyon köszönöm válaszát! Ildikó
Kapcsolódó betegségek
Kapcsolódó orvos - szakember kategóriák
Válaszok erre a kérdésre
2013. március 30. 12:11
Kedves Ildikó! Több, feltehetően félreértésből adódó tévedés van a kérdésében. először ezeket tisztázzuk. 1. A Mellkas rtg mindig un. keménysugár technikával készül akár digitális, akár hagyományos képmegjelenitési módszerről van szó. 2. A digitális technika és a hagyományos technika CSAK a kép megjelenitésében különbözik egymástól, a röntgen sugár ugyanúgy és gyakran ugyanabból a röntgen gépből jön elő mindkét esetben, a különbség csupán annyi, mint egy hagyományos, régi filmes fényképezőgép és egy újabb digitális fényképezőgép között. Tehát a beteget ért röntgensugár mennyisége lényegesen nem különbözik a két esetben, csak szebb, részletesebb kép készül az újabb előhívási technikával. 3. A "régi gép sugárdózisa" ilyen nincs! Sugárdózisa nem a gépnek van, hanem a különböző testrészek röntgenezéséhez különböző mennyiségű sugárdózisra van szükség ahhoz, hogy értékelhető képet kapjunk.Ezt az asszisztensnő állítja be minden alkalommal, amikor a felvételt készíti. A mellkas rtg elkészítéséhez kb annyi sugárdózis kell, mint amennyi sugárzást kap, 10 nap alatt az utcán, ( pesten 7 nap alatt!) , másképpen 0,1 msV, bármilyen tevhnikával is. Csak érdekességként jegyzem meg, hogy 1,5 csomag cigi napi elszívása egy év alatt 1-60msV sugárzásnak felel meg!
Egy mellkasi CT vizsgálat sugárdózisa pedig egyenlő 2-3 évnyi háttérsugárzással. Remélem sikerült megnyugtatni, hogy a mellkas röntgennel nem kap káros mennyiségű besugárzást, de tény, hogy felesleges röntgen vizsgálatokat nem érdemes végezni, éppen az sugárhatás egy életen át történő összeadódása miatt. A környezetünkből kapott sugárhatáshoz képest elenyésző egy diagnosztikus értékű röntgen vizsgálat terhelése.
Megválaszolta: Juharos Ágota dr
2013. március 29. 22:26
Tisztelt Asszonyom!

Attól tartok, Önt, valószínűleg szándéktalanul, de félretájékoztatták, ezzel sok, fölösleges aggodalmat okozva Önnek.

Ismereteim szerint Magyarországon az 1970-es évek óta egyáltalán nem végeznek lágysugár-technikával készült mellkasfelvételt, legalábbis a tüdő elváltozásainak vizsgálata céljából (az úgynevezett "bordafelvétel" lágyabb sugárral készül).

A hagyományos filmes és a digitális tüdőszűrésre szolgáló felvételezőberendezések kizárólag keménysugár-technikával működnek (azaz a röntgencső gyorsítófeszültsége 120-140 kV).

Egy hagyományos mellkasröntgen során valóban 0,05-1 mSv dózis éri az embert, ez mintegy 10-15 napos normális háttérsugárzásnak felel meg, egy (csak oda) tengerentúli repülőút alatt megkapott 0,07 mSv dózis pedig szintén nagyjából megfelel a mellkasfelvétel dózisának.

Szerintem nem kell aggódnia.

Üdvözlettel
Turóczy Gergely dr.
Megválaszolta: dr. Turóczy Gergely
2013. március 29. 21:06
Kedves Ildikó!
Legjobb tudomásom szerint erre nincs törvény, de a szakma szabályai szerint ma már a mellkas felvételeket AJÁNLOTT keménysugár technikával végezni. Ez azt jelenti, hogy magasabb feszültséggel és rövid expoziciós értékkel dolgozunk, és ez elsősorban azért ajánlott, mert a felvételek jobban értékelhetők. (Nem az eltérő sugárdózis miatt). Egy régi géppel is lehet keménysugár technikával dolgozni, ha megfelelő a cső, és bírja ezt a feszültséget.
Arra azonban nagyon szigorú előírások vannak, hogy a gépek megfelelő sugárvédelmi szabályok betartásával üzemelhetnek. Ezeket az ANTSZ rendszeresen ellenőrzi, a karbantartóknak évente mérésekkel kell igazolni, hogy az adott gépek sugárvédelmi paraméterei megfelelők. A dolgozók pedig dózismérőt hordanak, és ha egy gép nem megfelelő sugarat ad le, ha túl nagy a szórt sugárzás, azt észreveszik.
Egy mellkas röntgen nem jelent nagy sugárdózist, ennyit a természetes háttérsugárzásból kb 3 nap alatt kapunk. Egy koponya CT például ennek 100-szorosát jelenti, mégis milyen gyakran használjuk. (de egy gerinc röntgen is többszörösét jelenti).
A lényeg, hogy a vizsgálat indokolt legyen , és legyen terápiás következménye. Azt kell mérlegelni, hogy mit nyerhetünk, vagy mit veszíthetünk egy vizsgálattal.
remélem sikerült választ adnom a kérdésére
üdv
dr Győrffy
Megválaszolta: dr Győrffy Edit Márta
Keressen az eddigi kérdések és válaszok között
Keresett kifejezés:
Regisztráljon páciensként a kérdések feltevéséhez! Regisztráció itt
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK