Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Tüdő rtg. lelet értelmezése

Tüdő rtg. lelet értelmezése kérdések és válaszok

Tüdő rtg. lelet értelmezése
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Nem régen voltam tüdőszűrésen, majd a szűrés után SEF kivizsgálásra idéztek. A mellkas rtg: élesszélű rekeszek, szabad sinus, kissé szélesebb kp. árnyék, jobb hilus alsópolúsánál látható erős kötegárnyékok előző felvételén is látható. kissé szélesebb bal hilus meszes árnyékokkal megállapításokat tartalmaz. Diagnózisként U9990/3-Sine morbo; Z0310/1- megfigyelés rosszindulatú daganat gyanúja miatt szerepel. Kérdésem a következő mitől alakult ki ez az állapot. Megelőzhetem-e a daganat kialakulását? A leírt állapot visszafordítható-e? A meszes árnyékok v. a kötegárnyék okozhat daganatot esetleg mind a kettő? Ebben az esetben a tüdő kímélése v. esetleg a sporttal történő terhelés a célszerűbb. Magamról annyit, hogy 46 éves férfi vagyok, dohányoztam, de 18 éve leszoktam, átlagos testalkatú vagyok. Válaszát megköszönve! Tisztelettel: Péter
Kapcsolódó betegségek
Kapcsolódó orvos - szakember kategóriák
Válaszok erre a kérdésre
2012. október 21. 00:50
Kedves Péter!
A mellkas röntgen leírás, megfelel egy volt dohányos, 40 év feletti ember tüdejének. A leírt elváltozások, régebbi történések maradványai. A tüdőben és mellkasi szervekben, ugyanúgy nyoma marad az időnek, mint akár a bőrünkön. Nem jelentenek rákos elfajulásra hajlamos elváltozást. A tüdőrák kialakulásának kockázatát csökkenti, hogy nem dohányzik. Ezzel tett legtöbbet az egészségéért! Javaslom, a megelőzés érdekében mozogjon rendszeresen, ússzon, sétáljon a szabad levegőn, próbáljon meg minél több időt tölteni jó levegőjű helyen.
Üdvözlettel: Dr. Hangonyi Csilla
Megválaszolta: Dr. Hangonyi Csilla
2012. október 20. 11:58
A megadott leírás önmagában nem daganatra jellemző, a +megfigyelés rosszindulatú daganat gyanúja miatt" beírás a vizsgálat indoklását jelentheti. A daganatok megelőzésére egy fontos és nem csak orvosoknak szánt összefoglalót láthat az alábbi linken:
http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/SZAKMA/OEPHUSZAK_EUSZOLG/TIBI%20EGY%C3%89B/SZAKMAI%20ELLEN%C5%90RZ%C3%89S/TUMOR_08_27.PDF
Megválaszolta: Dr. Laki István
Keressen az eddigi kérdések és válaszok között
Keresett kifejezés:
Regisztráljon páciensként a kérdések feltevéséhez! Regisztráció itt
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK